Omgaan met geld

Goed omgaan met geld zorgt ervoor dat er meer overblijft. Of als je dient rond te komen van een relatief laag inkomen, dat je uit de financiële problemen blijft. Op deze pagina gaan we een aantal tips met jou delen.

1. Leef niet boven jouw stand

Vaak is het verleidelijk om net iets meer geld uit te geven dan dat je jezelf kunt veroorloven. Je staat de hele dag bloot aan verleidingen om geld uit te geven. Je ziet allerlei advertenties voorbij komen van leuke dingen of goede aanbiedingen. Om niet op deze verleidingen in te gaan, dien  je over een goede discipline te beschikken.

Voordat je daadwerkelijk iets koopt of bijvoorbeeld een vakantie boekt, dien je jezelf de vraag te stellen; Kan ik me dit wel veroorloven?

2. Geld budgetteren

Het goed budgetteren van geld zal ontzettend helpen. Hierbij is het ook van belang, om het geld dat je maandelijks tot je beschikking hebt goed te verdelen over verschillende bankrekeningen. Open een bankrekening voor de vaste lasten. Wanneer je jouw salaris ontvangt, dan boek je direct het bedrag dat je hiervoor maandelijks nodig hebt, over naar de bankrekening voor de vaste lasten.

Vervolgens maak je nog verschillende andere potjes aan, voor verschillende zaken. Je kan hier net zo ver mee doorgaan als dat jezelf wilt. 

Door dit toe te passen, voorkom je dat er geen geld overblijft om de vaste lasten te betalen. Ook heb je dan beter inzicht in hoeveel geld er nog over is om iets leuks te gaan doen. 

Heb je wel geld om te gaan shoppen? Bekijk dit eerst voordat je daadwerkelijk gaat shoppen. Heb je dit niet, doe dat dan ook niet. Zorg ervoor dat je niet meer geld uitgeeft aan zaken, dan dat je hebt gebudgetteerd. 

3. Leer omgaan met geld

Leren omgaan met geld is iets wat je niet op school leert. Eigenlijk is dat best wel vreemd, aangezien het ontzettend belangrijk is. 

Stel je jezelf wel eens de vraag; Hoe kan ik beter met geld omgaan?

Schroom dan niet om hulp in te roepen. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar er zijn ook coaches op dit gebied die jou hierbij kunnen helpen.

Een coach kost uiteraard geld, maar ga je hierdoor minder geld uitgeven, dan heb je dat weer snel terugverdiend.

Bewust omgaan met geld

4. Stel een spaardoel

Geld op de spaarrekening zorgt voor rust. Stel je daarom een doel wat je per jaar wilt gaan sparen. Daardoor zorg je dat je altijd geld achter de hand hebt. 

Of dit nu nodig is om onverwachte uitgaven te kunnen voldoen, of om een dure en luxe vakantie kunt boeken. Geld voor leuke dingen achter de hand te hebben geeft een ontzettend goed gevoel. Het is hierbij niet noodzakelijk om direct extreem te gaan sparen.

Door maandelijks een vast bedrag te sparen zal je merken dat je al snel vermogen kunt opbouwen. Heb je nog geen spaarrekening? Dan is een spaarrekening openen de eerste stap die je zou dienen te zetten. Een volgende stap is dan om ervoor te zorgen dat je het maximale uit spaargeld haalt. Hieraan besteden we aandacht op verschillende pagina`s op deze website.

5. Het plannen van grote aankopen

Een grote aankoop zorgt voor een behoorlijke aanslag op het beschikbare budget. Door goed te plannen wanneer je een grote aankoop dient te doen, kan je op tijd beginnen met sparen. 

Sparen zorgt er vervolgens voor dat je  niet hoeft te gaan lenen. Wanneer je begint met geld lenen, dan zal je elke maand rente en aflossing dienen te gaan betalen. Dit zal direct een aanslag zijn op jouw financiële situatie. Bewust omgaan met geld, door eerst te sparen alvorens je een grote aankoop doet, zorgt ervoor dat je uit de financiële problemen blijft. 

Voorkom dat er op enig moment sprake is van een geldgebrek.

6. Inzicht in jouw uitgaven verkrijgen

Geld besparen begint eerst met het uitzoeken van waaraan je geld uitgeeft. Hiervoor dien je jouw administratie op orde te hebben. 

Een belangrijke tip is om zoveel mogelijk met de pinpas te betalen. Op die manier is het eenvoudig om inzicht te verkrijgen in jouw uitgaven. Daarbij bieden veel banken tegenwoordig de mogelijkheid om uitgaven te categoriseren. Hierdoor kost het eigenlijk weinig moeite, om erachter te komen waar je jouw geld aan uitgeeft.

Maak een overzicht van wat je per maand aan verschillende zaken uitgeeft. Vergelijk dit vervolgens met hetgeen er binnenkomt. Als je alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk hebt, dan kun je beginnen met geld besparen. Want pas dan weet je waar jouw meeste geld naartoe gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *