Een spaarrekening openen doe je tegenwoordig gewoon online. Een afspraak maken, of langsgaan bij een bank, is niet langer noodzakelijk. 

Spaarrekening openen

Wat heb je nodig om een spaarrekening te openen?

Indien je een spaarrekening gaat openen bij een bank waar je al een betaalrekening hebt lopen, dan kan je dit eenvoudig doen via het internetbankieren.  Ook via de app van een bank is dit tegenwoordig mogelijk. Je bent in dat geval immers al bekend bij de bank, dus je hoeft jezelf niet nogmaals te identificeren.

Ga je een spaarrekening openen bij een bank waar je nog geen klant bent, dan dien je jezelf te identificeren. Je hebt hiervoor een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast dien je ook een tegenrekening op te geven, welke zal worden gecontroleerd aan de hand van een overboeking van een klein bedrag. Vaak is dit slechts 1 cent. Zoals al eerder aangegeven, dit alles zal je online kunnen doen.

Waarom zou je eigenlijk nog gaan sparen?

Er zit op dit moment weinig tot geen verschil tussen de rente die je ontvangt op een spaarrekening of een betaalrekening. Toch is het in onze opinie een goed idee om te gaan sparen.

Het geld dat op een spaarrekening staat zal je doorgaans minder snel uitgeven dan het geld dat je op een gewone betaalrekening hebt staan. Hierdoor zal je meer gaan sparen.

En ondanks dat je weinig tot geen rente ontvangt, is het in onze opinie toch altijd verstandig om een spaarpotje achter de hand te hebben. 

Spaarrekening openen of geld uitgeven

In tijden dat het financieel tegenzit kan je hier dan op terugvallen. Of misschien, als je genoeg hebt gespaard, kan je wel eerder stoppen met werken. Zeker gezien het feit dat de pensioenleeftijd bijna doorlopend wordt verhoogd, is dit ook een aanlokkelijk doel om te gaan sparen.

Om het maximale uit spaargeld te halen, is het echter maar de vraag of sparen de beste optie is. Daarnaast is het de vraag of de spaarrente gaat stijgen. Op korte termijn lijkt dit er niet in te zitten.

Kiezen voor een vaste of variabele rente

Bij het openen van een spaarrekening heb je de keuze tussen een variabele rente of een vaste rente. Deze vaste rente zie je terug bij spaardeposito`s. Bij een spaardeposito, waarbij je het geld langer vastzet, kan je doorgaans iets meer rente ontvangen. Heel veel zal dat overigens niet zijn.

Vergelijken en een keuze maken

Veel mensen kiezen ervoor om te gaan sparen bij de bank waar zij al klant zijn. In onze opinie is vergelijken echter raadzaam. Je kunt tegenwoordig bijna alles vergelijken, dus waarom zou je dat dan ook niet doen bij het openen van een spaarrekening?

Vergelijken van bankrekeningen

Sparen bij een buitenlandse bank

Indien je het aanbod van banken gaat vergelijken, dan zal je ook een aantal buitenlandse banken tegenkomen. Banken die je regelmatig voorbij ziet komen zijn bijvoorbeeld de Big Bank en Raisin. Hierbij dienen we echter te vermelden dat Raisin eigenlijk geen bank is. Het is meer een soort van online tussenpersoon die het je eenvoudig maakt om een rekening te openen bij een aangesloten bank. 

Aangesloten banken zijn bijvoorbeeld J&T Banka, Nordax en sinds kort ook  de Renault bank. Je kunt op onze website meer lezen over deze verschillende banken.

Doordat deze banken allemaal vallen onder het depositogarantiestelsel, is het risico dat je jouw geld kwijtraakt door een faillissement eigenlijk uitgesloten.