De Banca Privata Leasing is in 1987 opgericht. In 2011 ontving de bank een bankvergunning. Het ontvangen van een bankvergunning maakt de bank ook interessant voor Nederlandse spaarders. 

Banca Privata Leasing

De bankvergunning houdt namelijk in, dat er sprake is van bescherming door het depositogarantiestelsel. Doordat het bedrag waarvoor de Italiaanse centrale bank garant staat hetzelfde is als in Nederland, is er sprake van een vergelijkbaar risico. Of eigenlijk bestaat er tot een bedrag van 100.000€ helemaal geen risico.

De huidige rentestanden

De Banca Privata Leasing, vaak afgekort als BPL, biedt verschillende termijndeposito`s aan. De minimale looptijd bedraagt 6 maanden en op dit moment kan je kiezen voor een maximale looptijd van 4 jaar. De rente die je ontvangt bij de verschillende looptijden, is in de onderstaande tabel weergegeven.

LooptijdRente
6 maanden3,20%
1 jaar3,10%
2 jaar3,00%
4 jaar3,00%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

Een termijndeposito openen bij de Italiaanse bank Banca Privata Leasing

Een termijndeposito openen bij de Banca Privata Leasing is alleen via Raisin mogelijk. je kunt als Nederlander niet direct bij de bank een termijndeposito openen. Tenzij je een inwoner van Italië bent, hetgeen niet het geval zal zijn. 

Wanneer je wil gaan sparen bij de Banca Privata Leasing via Raisin, dan dien je eerst naar de website van Raisin te gaan en hier een account te openen. Raisin is een intermediair. Uiteindelijk zal jouw geld gewoon bij de bank worden gestald niet bij het platform.

De activiteiten van de bank

De bank is met name actief binnen het MKB segment, waarbij er kredieten en leasing constructies worden verstrekt. Om deze activiteiten te financieren wordt er geld opgehaald doormiddel van het aanbieden van termijndeposito`s. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in de regio Emilia-Romagna, wat een belangrijke economische regio is voor Italië. Daarnaast beschikken ze over een kantoor in Milaan, de economische hoofdstad van Italië. 

Is sparen in Italië wel veilig?

De kredietstatus van Italië is door de jaren heen niet erg bemoedigend. Het land heeft op dit moment een BBB status. De Italiaanse economie staat er niet goed voor en ook is er sprake van een behoorlijke schuld.

Wanneer het depositogarantiestelsel in werking dient te treden, dan dient de centrale bank van een land dit in werking te zetten. Hiervoor is een speciaal garantiefonds opgericht. De Europese Centrale Bank houdt toezicht, dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor dit garantiefonds.

Je zou kunnen stellen, dat in het geval er meerdere Italiaanse banken failliet zouden gaan, waardoor het bedrag in het garantiefonds niet afdoende is, dat dit tot een probleem zou kunnen leiden. Persoonlijk zie ik dit echter niet gebeuren. Het vertrouwen in banken is essentieel voor de economie. De Europese Centrale Bank zal er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat klanten niet worden gecompenseerd, in het geval van een faillissement. Dat zou voor de Italiaanse economie bijna zeker de nekslag zijn.

Meer spaarmogelijkheden bekijken

Bij onderstaande banken kun je terecht als Nederlandse spaarder. De rente die je kunt ontvangen zal je verbazen. Deze ligt namelijk veel hoger dan bij Nederlandse banken.