Betalen voor een bankrekening

Persoonlijk vraag ik me vaak af waarom je dient te betalen voor een bankrekening? Een bank heeft namelijk het geld nodig om hun bedrijf te kunnen uitoefenen. De core business van een bank is het goedkoop aantrekken van geld om dit vervolgens tegen een hogere rente uit te lenen.

Banken hebben geld nodig om geld te verdienen

Indien er niemand geld op een bankrekening zou zetten, dan zou een bank dus niet hun bedrijf kunnen uitoefenen. Om hen hierbij te helpen dien je te betalen. Dat is mijn inziens krom. Daarnaast dien je voor aanvullende diensten zoals een prepaid creditcard nog weer eens extra te betalen.

Banken investeren in nieuwe ontwikkelingen

Als argument wordt er vaak aangehaald dat er veel wordt geïnvesteerd in het verbeteren van het betalingsverkeer, beveilig etc. Zij dienen maandelijks een bedrag in rekening te brengen om deze kosten te dekken. Echter, de winsten de banken maken lopen inmiddels weer in de miljarden. Dus in mijn opinie valt dit echter allemaal wel mee.

Je gaat toch ook niet betalen bij binnenkomst van de McDonalds?

Je gaat toch ook niet entree betalen bij de McDonalds om naar binnen te komen? Zij maken ook kosten om het pand schoon te houden en te onderhouden. Daarnaast investeren zij bijvoorbeeld ook in technologie zodat je zelf via een scherm kan bestellen. 

Dit is mijn inziens vergelijkbaar met het betalen voor het aanhouden van een bankrekening. Door je geld op een bankrekening te zetten help je als het ware een bank om geld te kunnen verdienen.

Rente krijg je ook niet meer

Daarnaast krijg je tegenwoordig op een betaalrekening ook geen rente meer. Dit terwijl zij dit geld gebruiken om uit te lenen tegen een nog steeds aanzienlijke rente. Sta je per ongeluk ongeoorloofd rood op een bankrekening, dan ga je ook nog eens een torenhoge rente betalen die wel kan oplopen tot 12%.

De opkomst van de gratis bankrekeningen

Daarom ben ik persoonlijk dan ook blij met de komst van een gratis bankrekening. Deze gratis bankrekeningen worden aangeboden door nieuwe fintech bedrijven. Revolut is een voorbeeld van een dergelijke bank waarbij je geheel gratis een bankrekening kan openen.

Revolut is een innovatief bedrijf dat hard aan het groeien is. Mijn inziens is dit volstrekt begrijpelijk. De traditionele bankwereld dient nu eenmaal te worden wakker geschud. En dit kan alleen door de komst van nieuwe bedrijven, hetgeen meer concurrentie betekent.

Grote veranderingen zijn onderweg

Persoonlijk verwacht ik dan ook dat er behoorlijk wat gaat veranderen op het gebied van bankieren. Mensen zijn in eerste instantie huiverig over te stappen naar een ander bank en zeker indien dit nog een relatief nieuwe onderneming is. 

Als op een gegeven moment mensen doorkrijgen dat zij nergens bang voor hoeven te zijn, dan zal dit erg snel gaan. Want vergeet niet dat elke bank die in het bezit is van een bankvergunning gewoon onder het depositogarantiestelsel valt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bank opeens verdwijnt en dat je jouw geld kwijt bent. Dit is in mijn ogen een van de belangrijkste redenen dat mensen bang zijn om over te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *