Beleggen kan je helpen om een vermogen op te bouwen voor de toekomst. In tegenstelling tot sparen, is beleggen echter niet zonder risico. Je hebt altijd de kans dat je jouw inleg kwijt raakt. Dat is inherent aan het mechanisme van de financiële markten.

De relatie tussen risico en rendement

Een beginsel bij het investeren in aandelen, obligaties en andere producten, is dat de kans op een hoger rendement gepaard gaat met een hoger risico.

Neem als voorbeeld de rentevergoeding op een obligatie. Een bedrijf met een hoger risicoprofiel zal een hogere rente aanbieden. Echter, de kans dat je jouw geld niet terugkrijgt is dan ook groter, dan bij een bedrijf met een betere kredietrating.

Hiervoor hanteren geronmeerde bedrijven zoals Moody`s een rating systeem. De hoogste kredietwaardigheid wordt uitgedrukt met een “Triple A” status. Een “C rating” geeft aan dat de kans dat je jouw geld terug krijgt niet al te groot is. Naast Moody`s hanteren ook Standard & Poor en Fitch hun eigen rating systeem.

Risico en rendement op aandelen

Hetzelfde geldt bij aandelen. Een bedrijf dat laag gewaardeerd is, omdat er onzekerheden bestaan, biedt doorgaans een groter opwaarts potentieel. 

Je kan ook investeren in een index, waarbij het risico kleiner is, maar het verwachte rendement ook lager zal zijn. De plussen en minnen zullen elkaar in dat geval voor een gedeelte opheffen. 

Als je wilt beleggen, dan dien je goed op de hoogte te zijn van de verschillende risico`s die horen bij specifieke producten, voordat je daadwerkelijk geld gaat investeren.

Beleggen om vermogen op te bouwen

Hoeveel risico wil je nemen?

De vraag hoeveel risico je wilt nemen, is een van de allerbelangrijkste vragen die je voor jezelf dient te beantwoorden. Indien je bij dalende koersen niet goed meer slaapt, dan is het niet verstandig te kiezen voor beleggingsproducten met een hoog risico.

Is dit iets waar je niet direct van in paniek raakt, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor producten met een iets hoger risico en de daarbij behorende de kans op een hoger rendement.

De vraag hoe je zou reageren indien jouw belegging minder waard worden, is uitermate belangrijk. 

Bij het openen van een beleggingsrekening dien je een dergelijke vraag te beantwoorden. 

Het is erg belangrijk dat je deze dan ook naar eer en geweten invult. Jezelf anders voordoen dan dat je in werkelijkheid bent, zou je absoluut niet moeten doen.

Vermogen opbouwen voor de lange termijn

Beginnen met beleggen is vermogen opbouwen. En eigenlijk zou je dit altijd voor de langere termijn dienen te doen. Beleggen doe je in onze opinie voor het op lange termijn opbouwen van vermogen. Niet voor korte termijn koerswinsten.

Een kenmerk van de aandelenbeurs is dat deze schommelt. Koersen kunnen snel stijgen, maar ook snel dalen.

Over een langere periode zal je echter een meer gestage groei zien. En dat is waar je van wilt profiteren. 

Heb je echter een korte tijdshorizon, dan loop je altijd het risico dat net in die periode de beurskoersen dalen. Beleg je met bijvoorbeeld een tijdshorizon van 10 jaar of langer, dan is de kans veel groter dat je een goed rendement behaald.

Risico afbouwen wanneer de streefdatum nadert

Dat houdt natuurlijk nog wel altijd in, dat je op het juiste moment dient te verkopen. Het kan altijd zo zijn dat er net aan het einde van de 10 jaar een beurscrash plaatsvindt, waardoor je een groot gedeelte van het behaalde rendement opeens kwijt bent.

Er wordt dan ook wel geadviseerd om naarmate het einde van de periode nadert waarin je vermogen wilde opbouwen, steeds meer te gaan beleggen in zekere producten. Dit zijn dan met name staatsobligaties.

Neem geen ongeoorloofde risico`s

Omdat je geen zekerheid hebt dat je jouw geld weer terug krijgt, zou je eigenlijk alleen dienen te beleggen met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Het beleggen met geleend geld wordt altijd afgeraden. 

Maar eigenlijk zou de stelregel dienen te zijn: Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Op die manier voorkom je dat in grote financiele problemen terecht komt.

Zelf aan de slag of gebruik maken van een adviseur

Je hebt verschillende keuzemogelijkheden. Je kunt zelf gaan beleggen of je kunt jouw geld voor jou laten beleggen door een expert.

In het eerste geval ben je op jezelf aangewezen. Je dient dan wel de nodige affiniteit te hebben met de financiële markten, want je zult op de hoogte dienen te blijven van het financiële nieuws.

Wij helpen je op deze website met algemene informatie. We leggen bijvoorbeeld de belangrijkste begrippen helder en duidelijk uit. Iets wat wij niet doen is adviseren en bemiddelen.