Vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen doe je niet van vandaag op morgen. Hier gaat tijd overheen. Dit maakt het dan ook erg belangrijk om hier op tijd mee te beginnen.

De factoren tijd en rendement

De factor tijd speelt een grote rol bij het opbouwen van vermogen. Stel dat je per maand 50€ spaart, dan zal je na een jaar of 20 of 30 toch een fors vermogen opbouwen. 

Een tweede belangrijke factor is het rendement dat je behaalt over het opgebouwde vermogen. Des te hoger het rendement, des te sneller het vermogen zal groeien. Op deze manier geld laten groeien, zorgt ervoor dat jouw vermogen iedere maand toeneemt. Zonder dat je extra geld op een spaarrekening hoeft te storten.

De factoren rendement en tijd verstreken elkaar. Ga je voor een langere tijd beleggen of sparen en behaal je hoge rendementen, dan zal je versteld staan hoeveel vermogen je kunt opbouwen.  

Vermogen bij een maandelijkse inleg van 50 euro:

  2% 5% 7% 10%
10 jaar € 6.636 € 7.764 € 8.654 € 10.242
20 jaar € 14.740 € 20.552 € 26.046 € 37.968
30 jaar  € 24.636 € 41.613 € 60.999 € 113.024

Uit bovenstaande berekeningen kan je afleiden, dat jong starten met vermogen opbouwen aan te raden is. Op die manier kan je door maandelijks een klein bedrag opzij te zetten toch een fors vermogen opbouwen.

Vermogen gaat steeds sneller groeien

Door het rente op rente effect zal vermogen steeds sneller gaan groeien. Je ontvangt namelijk steeds meer rente over het vermogen dat je hebt opgebouwd. Helaas is het wel zo, dat de rente dermate laag is, waardoor het rente op rente effect relatief beperkt is.

Beleggen of sparen

Wanneer je vermogen gaat opbouwen, dan heb je de keuze tussen sparen of beleggen. Bij sparen hoef je jezelf geen zorgen te maken dat je jouw vermogen verliest.

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor, dat zelfs indien een bank failliet zou gaan, dat je dan altijd een bedrag van maximaal 100.000€ krijgt gecompenseerd. 

Vermogen opbouwen sparen of beleggen

Hierbij is het wel van belang, dat op het moment dat jouw vermogen de grens van 100.000€ passeert, dat je dan het spaargeld gaat spreiden over verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken. De eventuele compensatie geldt namelijk per bank. Op die manier voorkom je dat je alsnog risico loopt.

Beursschommelingen

Beleggen levert doorgaans een hoger gemiddeld rendement op. Hierbij is het woord gemiddeld van groot belang. Beleggen kenmerkt zich namelijk door uitschieters naar beneden en naar boven. Het is ook mogelijk dat jouw vermogen minder waard wordt. 

Op lange termijn wordt dit risico echter beperkter. De aandelenbeurs kenmerkt zich door koersschommelingen. Over een lange termijn en dan praat ik over meer dan 10 jaar, zal je bijna altijd zien, dat de koers van de AEX hoger ligt, dan 10 jaar geleden.

Wil je gaan beleggen? Zorg er dan voor dat je kiest voor de lange termijn, om op die manier vermogen op te bouwen met beleggen.

Het belang van risicospreiding

Er zijn echter ook jaren geweest dat de koers van de AEX dermate gekelderd is, dat het jaren heeft geduurd voordat deze verliezen weer waren gecompenseerd. Dit geeft aan dat er altijd risico`s verbonden zijn aan het beleggen.

Er is sprake van verschillende gradaties van risico bij beleggen. Ga je investeren in goed gediversifieerde beleggingsfondsen? Dan is er sprake van een veel lager risico dan dat je jezelf bijvoorbeeld gaat storten op penny stocks.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen zorgt ook voor een lager risico. Door maandelijks een vast bedrag te beleggen, is er sprake van minder risico. Indien je in één keer een groot bedrag belegt en de beurs stort daarna direct in elkaar, dan ben je direct veel geld kwijt. Indien je maandelijks een beperkt bedrag belegt dan is dit risico veel kleiner.

Welke manier kiezen voor het opbouwen van vermogen?

In mijn opinie is dit jouw eigen keuze. Het allerbelangrijkste is dat jij jezelf prettig voelt bij hetgeen je doet met jouw geld. Loop je liever geen risico en kan je er mee leven dat je geen rente ontvangt? Dan is er niks mis met sparen.

Persoonlijk durf ik wel een risico te nemen. Daarom investeer ik regelmatig via crowdfunding platforms en met beperkte bedragen ook in cryptocurrencies. Hierbij is het wel zo, dat niet elke investering goed uitpakt. Zo kun je investeren in startups, wat behoorlijk risicovol is. Maar ook ligt het risico van een crypto crash altijd op de loer.

Hierbij hanteer ik dan wel het principe, dat je alleen dient te beleggen met geld dat je kunt missen. 

Vermogen opbouwen via investeren

Hierbij is het van groot belang dat je goed bekijkt wat je elke maand nodig hebt om van te kunnen leven. Dit hangt af van jouw woon- en leefsituatie en is voor een ieder weer anders.

Het kan ook gebeuren dat een investering niet goed uitpakt en dat er vermogen verloren gaat. Echter heb ik door de jaren heen mijn vermogen op deze manier wel sneller laten groeien, dan dat ik het op een spaarrekening had laten staan. 

Sparen bij een buitenlandse bank

Veel mensen zijn nog steeds huiverig om een spaarrekening te openen bij een buitenlandse bank. Wanneer je echter via Raisin een spaarrekening opent bij een buitenlandse bank, dan ben je ook gedekt door een lokaal depositogarantiestelsel. 

Raisin maakt het mogelijk om nog steeds rente over spaargeld te ontvangen. Deze rente kan oplopen tot rond de 1,5%. 

Profiteren van fiscaal voordeel

Indien je vermogen gaat opbouwen voor jouw oude dag, dan kan je ook gebruik maken van fiscale voordelen. Dit alleen wanneer er sprake is van pensioenruimte.  Indien je aan de voorwaarden voldoet, dan mag je premies die je inlegt voor een lijfrente, aftrekken van de inkomstenbelasting.

Wel geef je hierdoor flexibiliteit op. Je kan dan namelijk niet zomaar iets gaan doen met het geld. Het geld staat geparkeerd op een spaarrekening en kan je pas gebruiken op het moment dat je met pensioen gaat. 

Indien je het geld toch ergens anders voor wilt gaan gebruiken, dan dien je alsnog belasting te betalen. Daarnaast zal er ook sprake zijn van een boete in de vorm van een revisierente. Dit kan behoorlijk oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *