De Bigbank uit Estland trekt steeds meer Nederlandse klanten. De 0,22% rente die op dit moment wordt geboden bij een vrij opneembare spaarrekening, is een rente die geen enkele Nederlandse bank op dit moment biedt.

Bigbank

Bankvergunning

De Bigbank heeft geen Nederlandse bankvergunning. Daarom is het Nederlandse depositogarantiestelsel niet van toepassing. Wel bezit de bank een bankvergunning, afgegeven door de centrale bank van Estland. Omdat het depositogarantiestelsel ingegeven is door Europese wetgeving, is dit stelsel te vergelijken met het Nederlandse stelsel. Ook in Estland is er sprake van een fonds, waarbij er sprake is van voldoende dekking, om in het geval van een faillissement de klanten schadeloos te stellen. 

Net zoals dit in Nederland het geval is, beperkt het depositogarantiestelsel zich tot 100.000€ per rekeninghouder per bank. Meer dan 100.000 euro op een spaarrekening storten bij deze bank, zou ik persoonlijk niet doet. Dit zou ik echter ook niet doen bij een Nederlandse bank. Het is en blijft raadzaam om spaargeld te spreiden, om zodoende maximaal te profiteren van de bescherming dat het depositogarantiestelsel biedt. Liever een extra spaarrekening openen en op die manier risico vermijden.

Financiële positie van de Baltische Staten

Hierbij is het opmerkelijk dat Estland, net zoals andere Baltische staten, financieel een sterk land is. Zo bedraagt de staatsschuld nog geen 10% van het BBP.

Dit is iets waar bijna elk Europees land jaloers op is. Zo zijn de financieel sterke landen in Europa, zoals Nederland en Duitsland, allemaal in het bezit van een schuld die ruimschoots de 50% van het BBP overstijgt. Inmiddels is de bigbank actief in verschillende Europese landen, zoals Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Finland.

Bigbank Baltische staten

Zijn er bankkantoren in Nederland?

Er zijn geen kantoren van de bigbank in Nederland beschikbaar. Voor de Nederlandse markt is er wel een Nederlandstalige klantenservice beschikbaar, die je gewoon via een Nederlands telefoonnummer kunt bereiken. Alle nieuwere banken, zoals de N26, bunq en KNAB hebben overigens geen kantoren. 

Een kantorennetwerk is nu eenmaal ontzettende duur om te onderhouden. Uiteindelijk vertaalt zich dit weer in hogere tarieven, die in rekening worden gebracht voor de diensten die een bank aanbiedt. Door geen kantorennetwerk op te zetten, kan een bank veel geld besparen, wat uiteindelijk de klant ten goede komt. Dit is dan ook een reden dat deze bank de hoogste rente in de markt kan aanbieden.

De opkomst van online banken is dan ook één van de redenen dat er het aantal bankkantoren sterk aan het afnemen is.

Spaarrekeningen en deposito

Naast flexibel sparen, is er ook een Bigbank deposito beschikbaar, met verschillende looptijden. De deposito`s kennen een minimale looptijd van 1 jaar en maximaal 10 jaar.

Naarmate de looptijd langer is, zal de rente die je ontvangt hoger zijn. Het aanbod is op dit moment als volgt. Let er wel op dat rente op elk moment kan wijzigen. Wij proberen op onze website altijd op de hoogte te blijven, omtrent de ontwikkelingen rondom de rentestand.

Looptijd deposito Rente
1 jaar 0,6%
2 jaar 0,9%
3 jaar 1,1%
4 jaar 1,15%
5 - 7 jaar 1,25%
10 jaar 1,5%

Het maximale uit spaargeld halen doe je door jouw geld lang vast te zetten. De vraag is of je dit ook echt wilt. Zeker met de huidige lage rente is het de vraag of dit verstandig is.

Bigbank review

De Bigbank scoort over het algemeen beter dan de gemiddelde Nederlandse bank. Op Trustpilot bedraagt de gemiddelde score een 4. van de maximale score van 5. Zo komt de ABN AMRO niet verder dan een score van 1,2 en de ING scoort slecht een 1,5. 

Wat er uitspringt, is dat het opnemen van geld van een spaarrekening enigszins lang duurt. Hier gaat doorgaans twee werkdagen overheen. Dit is vandaag de dag redelijk lang te noemen. Echter, nog niet al te lang geleden wat het standaard, dat je een aantal werkdagen diende te wachten bij een overboeking vanuit het buitenland. Ik ben het ermee eens dat dit enigszins lang te noemen is, maar ook weer niet extreem.