Spaarplan maken

Een spaarplan maken is een goed idee. Als je ergens voor gaat sparen, dan geeft dit ontzettend veel motivatie, om ook daadwerkelijk periodiek een bedrag opzij te zetten. En dat hoeft helemaal geen groot bedrag te zijn. Wel is dat afhankelijk van het doel waarvoor je wilt gaan sparen.

Sparen bespaart geld

Begin je op tijd te sparen, om bijvoorbeeld een nieuwe auto te kopen, dan hoef je op het moment dat je de auto gaat kopen, geen lening af te sluiten. Dit bespaart je dan de rente die je kwijt zou zijn, indien je een lening zou moeten afsluiten om een auto te kopen.

Stel dat je een lening afsluit, dan is dit de rente die je dient te betalen over de gehele looptijd als volgt:

Rentepercentage Lening Looptijd Totale rente In % van de auto
6% € 10.000 3 € 952 10%
6% € 15.000 3 € 1.428 10%
6% € 20.000 3 € 1.904 10%
6% € 10.000 5 € 1.600 16%
6% € 15.000 5 € 2.400 16%
6% € 20.000 5 € 3.199 16%

Persoonlijk ben ik van mening dat een auto kopen zonder lening ook meer voldoening oplevert. Een auto die je helemaal hebt afbetaald, geeft een beter gevoel dan dat je elke maand dient te betalen. Je krijgt dan toch het gevoel dat de auto niet helemaal van jou is. 

Juridisch gezien is dit eigenlijk gewoon het geval. Bij een auto gekocht op afbetaling ben je pas eigenaar op het moment dat je de laatste termijn hebt betaald.

Realistisch spaarplan maken

Maak met jezelf aan het begin van het jaar een afspraak, hoeveel en waarvoor je wilt gaan sparen. Zorg dat je realistisch bent. Het mag best een beetje uitdagend zijn, maar indien het totaal niet realistisch is, dan zal je jouw doel niet gaan halen. 

Elke maand dat je het spaarsaldo ziet stijgen, zal de motivatie om nog meer te gaan sparen toenemen.

Naast het plan voor het komende jaar, dien je ook een lange termijndoel te zetten. Stel dat je over 5 jaar 10.000€ wilt hebben gespaard. Dan zou je ongeveer 2.000€ per jaar opzij dienen te zetten. De rente die je eventueel ontvangt zorgt ervoor dat het jaarlijkse bedrag iets lager zal uitvallen.

Hoeveel dien je te sparen om het doel te bereiken?

Onderstaand een aantal berekeningen over hoeveel je maandelijks dient te sparen om een spaardoel te bereiken. 

Spaardoel Aantal jaren Rente Maandelijkse spaarbedrag
€ 2.000 1 1% € 166
€ 2.000 2 1% € 83
€ 5.000 3 2% € 135
€ 5.000 3 0% € 139
€ 10.000 5 2% € 159
€ 10.000 3 3% € 266
€ 10.000 5 3% € 155
€ 15.000 3 2% € 405
€ 20.000 5 2% € 317
€ 25.000 5 4% € 377

Hopelijk helpen we je met dit overzicht, om een realistisch spaarplan op te stellen.

De gevolgen van de lage rente

Helaas helpt de lage rentestand niet mee. Hierdoor dient het langer voordat je het doelbedrag bij elkaar hebt. Afhankelijk van het doel waarvoor je een spaarplan gaat maken, zou je kunnen overwegen om (een gedeelte) te gaan beleggen. Zeker gezien de onzekerheid of de spaarrente zal gaan stijgen. Door het maximale uit spaargeld te halen, zal het vermogen sneller groeien.

Stel dat het doel van het spaarplan is om eerder te stoppen met werken, maar ligt deze datum nog ver in de toekomst, dan is beleggen in principe een prima optie. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn, om niet afhankelijk te zijn van korte termijn koersschommelingen.

Toch nog rente ontvangen

Om toch rente te ontvangen over het geld dat je spaart, zou je eens een kijkje kunnen nemen op het platform van Raisin. Via Raisin kan je bij banken in verschillende Europese landen een spaarrekening openen. Doordat er bij al deze spaarrekeningen sprake van is dat het depositogarantiestelsel van kracht is, blijft het risico zeer beperkt.

Hoeveel kan je sparen?

Hoeveel je maandelijks kunt sparen hangt geheel van jouw persoonlijke situatie. De norm die het Nibud hanteert is dat je 10% van jouw salaris op een spaarrekening zou dienen te storten. Of dit realistisch is, hangt van verschillende factoren af. 

De hoogte van het salaris speelt uiteraard een belangrijke rol. Maar ook de vaste lasten die je maandelijks dient te voldoen zijn van belang.

Spaarplan maken doelen

Woon je bijvoorbeeld nog thuis, dan zou je eigenlijk meer dan de 10% moeten kunnen sparen.

Verschillende spaarplannen maken

Het is ook absoluut niet verkeerd om meerdere spaarplannen te maken. Bijvoorbeeld een spaarplan voor een luxe vakantie en een plan om extra pensioen op te bouwen. Dit kan prima naast elkaar. Wel dien je er dan goed over na te denken, hoe je het geld over de verschillende plannen gaat verdelen.

Inkomsten en uitgaven overzichtelijk maken

De eerste stap bij een spaarplan zou eigenlijk het inzichtelijk moeten maken van de inkomsten en uitgaven dienen te zijn. Op die manier weet je precies waar jouw geld naartoe gaat. De kans is ook erg groot, dat je erachter komt dat je eigenlijk best veel geld uitgeeft aan onnodige zaken. 

Indien je deze uitgaven kunt schrappen, dan kan je iedere maand nog meer geld aan jouw spaarplan toevoegen, waarbij je het streefbedrag zo snel mogelijk bereikt.

Maar ook op de vaste kosten kan je vaak besparen. Zo loont regelmatig overstappen van energieleverancier. Hetzelfde geldt voor het abonnement voor internet en tv. Hoeveel geld je per maand kunt sparen, ligt grotendeels aan jezelf. 

Door onnodige uitgaven te schrappen kan je echter wel altijd meer sparen. En  hoeveel je per maand opzij zet, bepaalt uiteindelijk hoe snel je het spaardoel zult bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *