Sparen in het buitenland, is dat eigenlijk wel een goed idee? Is sparen bij buitenlandse banken wel veilig? Zolang er maar sprake is van het depositogarantiestelsel, kan er in principe maar weinig mis gaan. Een spaarsaldo van maximaal 100.000€ per rekeninghouder wordt in dat geval gegarandeerd door een speciaal garantiefonds. Dit geldt ook voor sparen via Raisin.

Raisin

Waarom sparen via Raisin?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Je kan op een termijndeposito een rente ontvangen, die wel tot 30 keer hoger is dan bij een Nederlandse bank. Ontvang je bij een Nederlandse bank op dit moment een rente van 0,05% voor een deposito van 10 jaar, via Raisin kan dit oplopen tot 1,5% voor deposito met eenzelfde looptijd

In Nederland ontvang je op dit moment geen rente bij een vrij opneembare spaarrekening. En dan hebben we het nog geeneens over de negatieve spaarrente, die in rekening wordt gebracht bij hoge spaarsaldo`s. 

Ga je een vrij opneembare spaarrekening openen bij de Renault bank, hetgeen je via Raisin dient te doen, dan ontvang je een rente van 0,25%. Hierbij is er gewoon sprake van het depositogarantiestelsel. Vermogen opbouwen zal door een dergelijke rente nog steeds niet al te snel gaan, maar het is nog altijd zo, dat iets beter is dan niets.

Spaar platform en geen bank

Om verwarring te voorkomen, Raisin is geen bank. Het is een spaar platform, waar banken hun spaarproducten kunnen aanbieden. Het grote voordeel is dat het hierdoor veel eenvoudiger wordt, om een spaarrekening bij een van de aangesloten banken te openen. 

Wel dien je dan eerst het registratieproces van Raisin te doorlopen. Door strikte wetgeving op dit gebied, kost dit enige tijd. Zo zal je jezelf dienen te identificeren, alvorens je daadwerkelijk een account kunt openen. Daarentegen is het openen van een spaarrekening bij een van de aangesloten banken weer erg eenvoudig. Zeker indien je spaarrekeningen of termijndeposito`s bij meerdere aangesloten banken wilt openen, dan zal je dit  uiteindelijk zelfs veel tijd besparen. 

Online spaar platform

Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn, indien je over meer dan 100.00€ aan spaargeld beschikt. De maximale vergoeding vanuit het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bank. 

Een keuze maken uit het spaar aanbod

Deposito`s leveren een hogere rente op, dan een vrij opneembare spaarrekening. Daarentegen krijg je bij een deposito te maken met beperkingen. Geld opnemen voor de einddatum van het deposito, zal bijna altijd tot een boeterente leiden. Je zal dan bijna altijd de opgebouwde rente kwijt zijn.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van deposito`s met al te lange looptijden. In dat geval ontvang ik liever iets minder rente, maar dat ik dan wel binnen een niet al te lange termijn, toch over mijn geld kan beschikken. Je weet tenslotte nooit wat er kan gebeuren. Maar ook plannen kunnen wijzigen, waardoor je opeens wel over het geld zou willen beschikken. Dit is echter een persoonlijke afweging, die een ieder voor zichzelf dient te maken.

Sparen zonder het depositogarantiestelsel

Het Dela spaarplan levert een vaste rente van 2% op. Dit is een hogere rente die je kunt ontvangen dan via Raisin. Echter, er is dan geen sprake van dekking door het depositogarantiestelsel. In mijn  opinie is een spaarrekening in het buitenland, met depositogarantiestelsel, dan ook een veiligere optie. 

Mocht er iets met Dela gebeuren, dan is het goed mogelijk dat je jouw geld niet meer terugziet. Je kan dan nergens terecht om jouw schade te verhalen. Persoonlijk wil ik dit risico niet lopen. 

Er zijn in het verleden toch behoorlijk wat bedrijven failliet gegaan, waar niemand dit van had verwacht. Sparen doe je doorgaans omdat je geen risico wilt lopen over het spaargeld dat je bezit. Door te gaan sparen bij een partij die geen bescherming aanbiedt door middel van het depositogarantiestelsel, loop je alsnog een risico.