Swaper is een loan marketplace. Je kunt via het platform investeren in verschillende leningen. Inmiddels is er voor meer dan 375 miljoen euro via het platform geinvesteerd.

Hoe werkt het Swaper platform?

Het principe is vrij eenvoudig. Nadat je jezelf hebt geregistreerd bij het platform dien je geld te storten op jouw account. Daarna kun je gaan investeren in de beschikbare leningen. 

Hierbij kun je kiezen voor auto-invest, waarbij het geld automatisch over verschillende leningen wordt verdeeld. Daarbij kan je zelf verschillende parameters opgeven. Bijvoorbeeld de rente die je wilt ontvangen of de looptijd. Swaper auto-invest maakt het erg eenvoudig om te investeren via het platform.

Je hebt ook de optie, om zelf de leningen waarin je wilt investeren, uit te zoeken. Vervolgens kun je dan zelf per lening bepalen hoeveel je wilt investeren.

Histotrisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Ja
Kosten Geen
Secundaire markt Ja
Auto invest Ja
Zekerheden / garanties Verschillend
Totaal belegd vermogen 376M€
Minimale inleg 10€
Totaal aantal investeerders 5.761

Investeringsmogelijkheden bekijken

Is er sprake van regulering?

Er is geen sprake van formeel toezicht door een centrale bank. Beleggen zonder toezicht zorgt altijd voor extra risico. De Swaper P2P leningen bieden een mooi rendement, maar investeren is niet zonder risico.

Historie van het bedrijf

Swaper is een Ests bedrijf, gevestigd in Tallinn. De aandelen zijn in handen van Wandoo Finance. De oprichtster van Swaper is Iveta Bruvele. Iveta heeft veel ervaring binnen zowel het bankwezen als fintech bedrijven. Zij heeft het platform in 2016 gelanceerd. 

Op de website van Swaper zijn de jaarrekeningen van het bedrijf terug te vinden. De jaarrekening is hierbij goedgekeurd door een accountantskantoor. In 2021 bedroeg de nettowinst van het bedrijf ongeveer 115K€. Hierbij heeft de onderneming slechts 3 mensen in dienst. 

Wat zijn de risico`s?

Er is sprake van verschillende risico`s. Ten eerste is er een platform risico. Wanneer Swaper failliet zou gaan, dan houdt dit niet per definitie in dat je dan jouw geld kwijt bent.

Het kan dan echter wel het nodige met zich meebrengen om het geld, of een gedeelte daarvan, terug te krijgen.

Een tweede risico is het niet kunnen voldoen aan de verplichtingen van de leningnemer. Om dit risico te beperken worden er verschillende zekerheden aangeboden. Doordat er sprake is van een zeker risico, zou ik zelf nooit op deze manier al mijn spaargeld investeren.

Swaper review

Welke garanties worden er geboden?

Het Swaper platform biedt een buyback guarantee. Wanneer een leningnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet, dan bestaat er de verplichting om de lening van jou terug te kopen. Je ontvangt dan het geïnvesteerde geld terug.

Dit klinkt alsof je op deze manier geen risico loopt. In de praktijk gaat dit echter niet altijd op. Als bijvoorbeeld de loan originator niet in staat is om de lening van jou terug te kopen, dan zal je alsnog met lege handen achterblijven. Daarnaast is de termijn dat de garantie in werking treedt, vaak veel langer dan wordt aangegeven.

Verschillende buyback guarantees

Swaper onderscheidt zich op het gebied van de buyback guarantee, door deze niet alleen van de loan originator te laten afhangen. Voor sommige leningen gaat Swaper zelf de verplichting aan om te compenseren, in het geval de betaling meer dan 60 dagen te laat is. Of dit in de praktijk ook goed werkt, durf ik echter niet te zeggen. Zelf heb ik deze situatie nog niet meegemaakt.

Daarnaast is het van belang om te weten dat de grootste loan originator en het P2P platform van Swaper aan elkaar verbonden zijn. Dit is in mijn opinie niet ideaal.

Lees goed de voorwaarden

Voordat je in een lening gaat investeren, is het van belang om goed de voorwaarden te lezen. Zo zal er worden vermeld welke buyback guarantee er van toepassing is en of er sprake is van onderpand. Soms wordt er onroerend goed als onderpand ingebracht. Dit zal het risico aanzienlijk doen verminderen.

Hoe hoog is het historisch rendement?

Het exacte rendement wordt door het platform niet bekendgemaakt. Wel is het bekend, dat er inmiddels meer dan 5,8 miljoen euro aan rente is uitgekeerd. De maximale rente die je kunt ontvangen bedraagt 16%. 

Hierbij gaat het dan wel om meest risicovolle leningen. Een gemiddeld rendement van zo rond de 10%, zou mogelijk moeten zijn via dit platform. Vermogen opbouwen gaat op die manier extra snel. Of je kunt op deze manier een passief inkomen opbouwen. Verlies echter nooit de risico`s uit het oog.

Swaper reviews

De Swaper reviews op Trustpilot zijn niet geweldig. Wat opvalt is, dat het voorkomt dat leningen niet op tijd worden terugbetaald en de looptijd automatisch wordt verlengd.

Dit is een issue wat je op bijna elk platform tegenkomt. Veel leningen of investeringen worden automatisch verlengd.

Daarnaast zie je ook opmerkingen over het beperkte aantal leningen waarin je kunt investeren. Dit probleem lijkt echter verleden tijd. Met name tijdens de corona pandemie was dit een fenomeen, wat je bij de meeste platformen terugzag.

Swaper p2p

Wie zijn de loan originators?

Net zoals het overgrote deel van de andere P2P platformen werkt Swaper met loan originators. Een loan originator is de partij die de lening aan een kredietnemer verstrekt en deze vervolgens ter financiering op een platform aanbiedt.

Swaper werkt met de volgende loan originators:

  • Wandoo finance
  • One leasing

Hierbij is het van belang om te vermelden, dat Wandoo Finance tot dezelfde groep van ondernemingen behoort als Swaper.

Swaper promo codes

Er zijn geen promotiecodes beschikbaar. Wel biedt het platform een loyalty bonus. Afhankelijk van het totaal geïnvesteerde bedrag kun je in aanmerking komen voor een 2% loyalty bonus. Op dit moment dien je voor minstens 3 achtereenvolgende maanden een bedrag van 5.000€ te hebben geïnvesteerd, om voor de loyalty bonus in aanmerking te komen.

Risicospreiding

In mijn opinie is risicospreiding essentieel. Omdat er ook sprake is van een platform risico bij crowdfunding investeren, pas ik zelf ook spreiding toe, door gebruik te maken van verschillende platforms. Op dit vlak is er op dit moment geen gebrek aan crowdfundingplatformen om op die manier geld te spreiden.