Extreem sparen

Extreem sparen, om zodoende een groot vermogen op te bouwen? Dit is een keuze die je kunt maken. Het dient echter wel bij je te passen, want je dient wel het nodige op te geven.

Elke maand een groot gedeelte van jouw salaris op een spaarrekening storten, vereist met name veel discipline. Voordat je geld gaat uitgeven, dien je eerst jouw spaarrekening aan te vullen. Wij hebben een aantal tips om dit werkelijkheid te laten worden.

1. Schrap onnodige uitgaven

Het begint met het schrappen van onnodige uitgaven. Je zou eigenlijk bij alles wat je koopt, of waar je geld aan uitgeeft, jezelf dienen af te vragen of je dat wel echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld wel nieuwe kleding nodig, of hangt er gewoonweg voldoende in jouw kledingkast?

2. Verkoop zaken die je niet gebruikt

Iedereen heeft in huis wel spullen die je eigenlijk nooit gebruikt. Iets wat je in opwelling hebt gekocht of omdat je een goede aanbieding voorbij zag komen, die je gewoonweg niet kon laten lopen. Door al deze spullen te verkopen kan je jouw spaarsaldo extra aanvullen. 

Kleding kan je bijvoorbeeld verkopen via websites zoals Vinted of The Next Closet. De markt voor tweedehands kleding bedraagt inmiddels wereldwijd 54 miljard euro. Daarnaast kan je op marktplaats tegenwoordig bijna alles verkopen. Omdat extreem sparen het doel is, dien je wel alles wat je hiermee binnenhaalt, direct op de spaarrekening te storten.

3. Let goed op de aanbiedingen

Voordat je boodschappen gaat doen even de folders van de verschillende supermarkten doorbladeren, kan je veel geld besparen. Als je dan jouw boodschappen gaat doen op een plek waar zich meerdere supermarkten bevinden, dan kan je profiteren van de verschillende aanbiedingen. 

Daarnaast kan het ook geen kwaad, om van de houdbare producten die in de aanbieding zijn extra voorraad in te kopen.

Extreem sparen en aanbiedingen

Producten zoals shampoo en tandpasta zou je eigenlijk alleen in de aanbieding dienen te kopen.

4. Laat jouw vermogen extra hard groeien

Het geld wat je gespaard hebt dient te groeien. Helaas red je dat niet met sparen. Beleggen kan hier een optie zijn, om het gespaarde geld te laten groeien. Ook met een defensieve beleggingsvorm, waarbij je relatief weinig risico loopt, kan je profiteren van een aanzienlijk hoger rendement dan de rente bij een spaarrekening. Voor extreme spaarders is het lage rendement op spaargeld een behoorlijke domper.

Wil je toch geen enkel risico lopen, dan kan je ook kijken naar een spaarrekening in het buitenland, waarbij je wel rente ontvangt. Let er dan wel op dat het depositogarantiestelsel van toepassing is. 

Anders loop je een groot risico, dat bij een faillissement van een bank je jouw spaargeld kwijt bent. Raisin biedt verschillende spaarrekeningen in het buitenland. Ook als Nederlander zijnde is het hierdoor erg eenvoudig om over de grens een spaarrekening te openen.

5. Jaarlijks overstappen

Eigenlijk zou je gewoon elk jaar dienen over te stappen van energieleverancier. Ook al ben je niet extreem aan het sparen, het is gewoon gratis geld. Stel dat je overstapt naar een andere energieleverancier, waarbij je aan het einde van het jaar een 100€ cashback ontvangt, dan kan je dit bedrag wat je bespaart op de vaste lasten, weer op jouw spaarrekening storten. 

6. Profiteren van aanbieding websites

Via websites zoals Social Deal of Groupon kan je soms voor een klein bedrag uit eten. Uiteindelijk is het in onze opinie wel zo, dat je altijd van het leven dient te genieten.

Je weet nu eenmaal niet hoelang het duurt, waardoor alles uitstellen ook geen goed idee is. Dat neemt niet weg dat je ook niet direct veel geld hoeft uit te geven.

Profiteren van aanbiedingen

Dus waarom  zou je niet profiteren van websites zoals social deal? Zo heb je ook nog geld voor leuke dingen.

7. Automatisch sparen

Het instellen van een automatische overboeking naar een spaarrekening zorgt ervoor dat je niet geneigd bent om een keer een maand over te slaan. Zorg er ook voor dat de overboeking zo snel mogelijk wordt uitgevoerd, nadat je jouw salaris hebt ontvangen. Wacht zeker niet tot het einde van de maand. Ga eens op zoek naar een website waar je rentes kunt vergelijken, om  zo vermogen optimaal te laten groeien. Of hier kun je ook terecht voor een compleet overzicht.

8. Maak een plan en stel doelen

Stel voor jezelf een doel dat je wilt bereiken. Je kan dan naar dit doel toewerken. Dit zal ervoor zorgen dat je gemakkelijker de discipline kunt opbrengen. Stel een doel wat je per maand wilt sparen en hoeveel spaargeld je wilt opbouwen. En uiteraard ook per welke datum je dat wilt hebben bereikt. 

Het bereiken van een doel geeft ontzettend veel voldoening. Het missen van een doel zorgt daarentegen voor teleurstelling. Zorg er dan ook voor, dat je wel een doel opstelt dat haalbaar is. Een goed spaarplan is onmisbaar.

9. Begin vandaag

Extreem sparen vereist direct actie. Stel het niet uit. Des te langer je het uitstelt, des te groter de kans dat je het nooit gaat doen.

Je dient te voorkomen dat je jezelf in de situatie gaat bevinden, waarbij je denkt was ik een jaar geleden maar begonnen. Begin vandaag en stel het niet uit.

Vandaag beginnen

10 Schaam je niet voor wat je doet

Extreem sparen kan er ook voor zorgen dat je af en toe een keer nee dient te zeggen, omdat je het geld niet wilt uitgeven. Of dat je misschien een refurbished telefoon aanschaft, wat niet het nieuwste model is. Mensen zullen hier opmerkingen over gaan maken. Je dient je hier niets van aan te trekken. Jij hebt een doel om extreem te sparen en wat anderen van vinden, dat is hun probleem.

Uiteindelijk, als jij degene bent die zijn doel heeft bereikt en indien je naar jouw bankafschrift kijkt daar een groot bedrag ziet staan, dan ben jij degene die het laatst lacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *