Letsinvest maakt het mogelijk om met kleine bedragen in onroerend goed te investeren. Dit nog zeer nieuwe platform biedt kansen voor kleine beleggers. Vanaf 100€ kun je namelijk al investeren in onroerend goed.

Hoe werkt het Letsinvest platform?

Het investment platform van Letsinvest is eenvoudig in gebruik. Om te beginnen met investeren, zijn er een aantal stappen die je dient te doorlopen. Dit zijn:

  1. Een account aanmaken
  2. Je dient een identificatieproces te doorlopen, hetgeen wettelijk verplicht is.
  3. Geld storten op jouw account
  4. De projecten selecteren waarin je wil gaan investeren
Histotrisch rendement Niet bekend
Buy back guarantee Nee
Kosten Geen
Secundaire markt Nee
Auto invest Nee
Zekerheden / garanties Verschillend
Totaal belegd vermogen Niet bekend
Minimale inleg 100€
Totaal aantal investeerders >1000

Investeringsmogelijkheden bekijken

Is er sprake van regulering?

De nationale bank van Litouwen is toezichthouder. Litouwen heeft een wet geïmplementeerd om crowdfundingplatformen te reguleren. Aangezien veel crowdfundingplatformen hun oorsprong vinden in Litouwen, is dit het eerste land in Europa dat formeel toezicht heeft ingevoerd.

Historie van het bedrijf

Het bedrijf is in 2020 opgericht door Vytenis Kinduris. Daarnaast is een gedeelte van de aandelen in het bezit van Merula Investment Fund, een investeringsfonds gericht op startups

Heel veel historie is er dan ook nog niet. Dit is dan ook direct een van de grootste uitdagingen van het platform. Investeerders dienen vertrouwen te hebben en dat is iets wat je alleen in de loop der tijd kan opbouwen.

Wat zijn de risico`s?

Op dit moment bevinden alle vastgoedprojecten zich in de Baltische Staten. Op zich is de economie in de Baltische Staten erg sterk en laat al jaren de hoogste groeicijfers in Europa zien. 

Het enige wat op dit vlak enige onzekerheid biedt is de oorlog in Oekraïne. Dit zou invloed kunnen hebben op de economie, of in het ergste geval kunnen overslaan naar deze landen. 

Naast het investeringsrisico dat je loopt bij de verschillende projecten bestaat er ook een platform risico. Doordat het om een jong bedrijf gaat bestaat er een zeker risico op dit vlak. Het is op dit punt lastig te beoordelen of het om een financieel sterke onderneming gaat. 

Risicoscore

Het platform verzorgt een eigen analyse van het risico van een vastgoedproject. Elk project wordt op verschillende punten beoordeeld, op basis waarvan er een score wordt toegekend. Bij een A1 score is er sprake van een zeer klein risico en bij D3 is er sprake van een substantieel risico.

Punten waarop een project wordt beoordeeld zijn onder meer:

  • De Loan To value ratio
  • Winstgevendheid van het project
  • Locatie van het project
  • Ervaring en reputatie van de vastgoedontwikkelaar
  • In hoeverre een project al verkocht of verhuurd is. 

Op het platform van Letsinvest zal je zien dat het rendement bij projecten met een hogere risicoscore meer rendement oplevert. Dat wil zeggen, dan moet wel alles goed verlopen. Er bestaat dan ook een risico dat je een gedeelte of zelfs jouw gehele investering kwijt raakt.

Welke garanties worden er geboden?

Er wordt alleen onroerend goed aangeboden, waarbij er sprake is van onderpand. Daarnaast wordt er nooit meer dan 70% van de waarde gefinancierd (Loan To Value). Mocht het onverhoopt komen tot een gedwongen verkoop, dan zullen hierdoor de opbrengsten normaal gesproken meer dan genoeg zijn, om de investeerders te compenseren.

De exacte zekerheden die worden geboden verschillen per project. In sommige gevallen worden er nog andere zekerheden geboden, in de vorm van een extra onderpand. Er is verder geen sprake van een buyback guarantee.

Hoe hoog is het historisch rendement?

Doordat het om een erg nieuw platform gaat, zijn er nog geen  betrouwbare cijfers omtrent historische rendementen beschikbaar. De projecten die op dit moment op het platform worden aangeboden hebben een rendement van tussen de 9% en maximaal 12%. 

Zeker gezien het feit dat het om onroerend goed gaat, waarbij de risico`s toch lager zijn dan bij consumentenleningen, is dit in onze opinie een zeer goed rendement. Dit biedt mogelijkheden voor het opbouwen van een passief inkomen.

Wat verder opvalt, is dat het vaak zo is, dat des te meer geld je in een project investeert, des te hoger de rente is, die je ontvangt. Op deze manier kan spaargeld investeren erg winstgevend zijn. Zonder risico is het echter niet.

Letsinvest reviews

Ook hier speelt de nieuwheid van het platform een rol. Hierdoor zijn er nog niet voldoende beoordelingen beschikbaar om een goed oordeel te vellen.

Onze beoordeling

Op basis van onze eigen ervaringen en bevindingen met het platform hebben wij onze eigen beoordeling samengesteld. De korte historie is hier het grootste probleem.

Letsinvest beoordeling

Wie zijn de aanbieders van de projecten?

Letsinvest werkt samen met verschillende projectontwikkelaars. Het zijn uiteindelijk de projectontwikkelaars die de projecten ter investering aanbieden. De projecten zijn geen eigendom van Letsinvest.

Het aantal investeringsmogelijkheden is op dit moment redelijk beperkt. Het platform dient nog te groeien op dit gebied.

Investeren via meerdere platformen

Persoonlijk ben ik er een groot voorstander van om mijn crowdfunding investeringen te verdelen via verschillende platformen. Omdat dit toch een relatief nieuwe markt is en er in veel gevallen geen sprake is van regulering of toezicht, is dit in mijn opinie verstandig. Op onze website kun je meer lezen over een groot aantal crowdfundingplatformen.