Hoeveel geld heb ik nodig voor mijn pensioen

Nederland kent een lange historie aan collectief geregelde pensioenvoorzieningen. Het eerste Nederlandse pensioenfonds werd opgericht in 1881. En in de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd de Algemene Ouderdomswet ingevoerd. Hoewel ons pensioenstelsel afgelopen jaar wederom werd benoemd tot het beste wereldwijd, is het belangrijk dat mensen zelf hun pensioenopbouw in de gaten houden. Leven van alleen een AOW is niet bepaald riant, en de toenemende vergrijzing en het stijgende aantal ondernemers zetten het pensioenstelsel onder druk. Daarom is het belangrijk zelf ook zo nodig aanvullend te sparen voor een pensioen. Maar hoeveel heb je dan eigenlijk nodig?

Fiscaal aantrekkelijk pensioensparen vaak mogelijk

Zoals al genoemd is leven van alleen een AOW niet bepaald een vetpot. Je kunt op diverse manieren sparen voor een aanvullend pensioen. Denk aan de hypotheek van je woning (versneld) aflossen, geld beleggen of sparen op een spaarrekening. Aan al deze opties kleven helaas wel bepaalde nadelen. Het grootste nadeel is nog wel dat je er geen belastingvoordeel bij hebt.

Er is nog een andere optie waarbij je wel fiscaal aantrekkelijk voor je oude dag kunt sparen. En dat is de lijfrente, bijvoorbeeld in de vorm van pensioenbeleggen via Evi. Het geld dat je inlegt mag je nu aftrekken van je inkomen (op de website van de Belastingdienst vind je meer over de voorwaarden). Je betaalt er pas belasting over op het moment dat de lijfrente uitkeert. Een ander voordeel van bijvoorbeeld pensioenbeleggen bij Evi? Hoewel beleggen risico’s kent, is over het algemeen het rendement op de lange termijn hoger dan bijvoorbeeld van sparen.

Je pensioenbedrag: zo bereken je het

Met het groeiende aantal mensen dat vaak van baan wisselt en ondernemer is, groeit ook het aantal mensen met een pensioengat. Dit is niet voor iedereen even groot, en onder meer afhankelijk van je woonsituatie, huidige levensstijl en -standaard tijdens je pensioen. Maar hoe bereken je nu eigenlijk hoeveel je nodig hebt voor je pensioen?

Stap 1: Bereken je gewenste maandelijkse netto-pensioeninkomen. Volgens het Nibud heeft een stel ongeveer 3.125 euro nodig maandelijks en een alleenstaande 2.200 euro.

Stap 2: Trek hiervan de AOW af (in 2024 voor een alleenstaande 1.460 euro, voor een (fiscaal) partner 992 euro).

Stap 3: Verwerk de inflatie in je berekening. Met het gewenste inflatieniveau van twee procent wordt je geld ieder jaar iets minder waard. Omdat je bij pensioensparen naar de lange termijn kijkt, is het belangrijk de geldontwaarding mee te nemen in je berekening. Per ongeveer 35 jaar halveert de waarde van geld.

Stap 4: Trek het pensioenbedrag dat je al opgebouwd hebt, af van het bij de vorige stap berekende bedrag. Je kunt je pensioenopbouw checken op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Stap 5: bereken hoeveel je bruto nodig hebt om op het gewenste nettobedrag uit te komen.

Begin zo vroeg mogelijk met sparen voor je pensioen

Wil je ook graag comfortabel en zonder financiële zorgen kunnen genieten van je pensioen? Dan is het belangrijk om gedurende je hele leven een vinger aan de pols te houden. Begin zo vroeg mogelijk met het (fiscaal aantrekkelijk) opzijzetten van geld voor je pensioen om financiële problemen in de toekomst te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *