De in 1956 opgerichte Centrale Kredietverlening Bank, inmiddels beter bekend als CKV bank, biedt verschillende termijndeposito`s. De kortste looptijd is 3 maanden en de langste looptijd die wordt geboden, is maar liefst 10 jaar.

CKV spaarbank

Actuele rentestanden

De rentestijging die je inmiddels bij alle banken terug ziet komen, zie je ook terug bij de Belgische CKV spaarbank. Dit zijn de actuele rentestanden:

SpaarvormRente
Vrij opneembaar3,00%
3 maanden1,50%
1 jaar1,50%
2 jaar1,50%
3 jaar2,90%
4 jaar3,00%
5 jaar3,00%
7 jaar3,00%
8 jaar3,00%
10 jaar3,00%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

De hoogste rente ontvang je bij een deposito vanaf 4 jaar vast. Opvallend is wel, dat een looptijd van langer dan 4 jaar geen hogere rente oplevert. Daarnaast zie je ook dat het verschil in rente, tussen bijvoorbeeld een looptijd van 3 jaar of 4 jaar, slechts minimaal is.

Een termijndeposito openen

De CKV bank heeft de termijndeposito`s beschikbaar gemaakt. op het platform van Raisin. Dit zorgt ervoor dat ook Nederlanders eenvoudig kunnen profiteren van deze hogere rente. Een termijndeposito openen bij de CKV spaarbank via Raisin, is de enige optie om een dergelijke termijn deposito te openen. Om dit rechtstreeks te kunnen doen bij deze bank, dien je inwoner van België te zijn. 

Over de CKV spaarbank

De bank CKV is met een balanstotaal van rond de 1 miljard euro, een relatief kleine onafhankelijke Belgische spaarbank. Vanuit het hoofdkantoor in Waregem worden er hypothecaire kredieten in heel België verstrekt. 

De bank staat onder toezicht van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Dit is de Belgische tegenhanger van de Nederlandse AFM. Het depositogarantiestelsel is van kracht, waardoor het geld tot 100.000 euro veilig is bij deze bank. Aangezien België als land een AA status geniet, is er op dit vlak geen reden tot zorg. Geld bij deze bank is net zo veilig als bij een Nederlandse bank.

Beoordelingen van klanten

Over het algemeen zijn klanten tevreden bij deze bank. Wanneer je de CKV spaarbank ervaringen bekijkt, dan kom je af en toe wel een negatieve recensie tegen. Deze zijn in mijn opinie echter niet terecht. 

Zo werd er in het verleden geklaagd, dat de rente die klanten ontvingen erg laag was. Dit is echter iets wat bij alle banken het geval was. DIt had niks met de bank zelf van doen, maar met de zeer lage rente, hetgeen werd gestimuleerd door de Europese Centrale Bank.

Dien je bronbelasting te betalen?

Standaard geldt er in België een bronbelasting van 30%. Als Nederlander zijnde, kun je een vrijstelling aanvragen voor deze belasting. Op dit manier ontvang je de volledige rente op jouw bankrekening en dien je belasting te betalen in Nederland. 

Of je daadwerkelijk belasting verschuldigd bent, hangt af van het vermogen dat je bezit. Op dit moment bedraagt het heffingsvrije vermogen 50.650 euro per persoon. Ben je gehuwd of samenwonend, dan ben je over over de eerste 101.300 euro geen belasting verschuldigd.

Alternatieven

Ben je op zoek naar een ander spaarproduct, dan bieden de volgende banken ook allemaal een hoge rente.