De BlueOrange bank, of kortweg de BluOr bank, is een bank uit Letland. Als Nederlander kun je hier verschillende termijndeposito`s openen. 

BluOr bank

De minimale looptijd bedraagt 3 maanden en je kunt jouw geld voor maximaal 3 jaar vastzetten. Des te langer de periode, des te hoger de rente zal zijn.

Huidige rentestanden

Op dit moment biedt de BlueOrange bank een zeer competitieve rente. Wij hebben onderstaand de rentestanden weergegeven.

SpaarvormRente
Deposito 3 maanden0,01%
Deposito 6 maanden2,70%
Deposito 1 jaar2,65%
Deposito 2 jaar2,50%
Deposito 3 jaar3,00%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito`s bekijken

Depositogarantiestelsel

De BluOr bank valt, net als andere Letse banken, onder het depositogarantiestelsel. Dit maakt sparen bij deze bank ook aantrekkelijk voor Nederlanders. Letland  heeft door Standard & Poor`s een rating van A+ toegekend gekregen. 

Dit is een betere rating dan bijvoorbeeld Italië of Portugal. Zo ligt de staatsschuld van het land, beneden het niveau van de meeste West-Europese landen, inclusief Nederland.

Het spaarplaform van Raisin

BlueOrange is inmiddels al weer enige tijd aangesloten bij het spaarplatform van Raisin. Via Raisin kun je bij verschillende banken in Europa een spaarrekening openen. Er zijn zowel termijndeposito`s, als ook vrije opneembare spaarrrekeningen beschikbaar. 

Het spaarplatform maakt op dit moment een enorme groei door, doordat de rente die je op deze manier kunt ontvangen, veel hoger ligt dan bij de banken die we in het Nederlandse straatbeeld tegenkomen. Daarnaast zorgt het depositogarantiestelsel ervoor, dat het risico bij het sparen in het buitenland, niet groter is dan bij sparen bij een Nederlandse bank.

Direct een termijndeposito openen bij de bank, zonder de tussenkomst van het platform van Raisin, is als Nederlander zijnde overigens niet mogelijk. 

De historie van de bank

De bank is van origine een zakenbank en opgericht in 2001. Nadat zij aanvankelijk alleen actief waren in de Baltische Staten, richten zij zich meer en meer op de klanten in andere Europese landen. Naast financieringen en vreemde valutarekeningen bieden zij ook eCommerce oplossingen voor webshops. 

Inmiddels richt de bank zich meer en meer op particuliere klanten. In 2021 bedroeg de winst na belastingen zo rond de 9,4 miljoen euro en lag het balanstotaal zo rond de 875 miljoen euro. Het is dus geen hele grote bank.

Aandeelhouders

In Letland staat de bank bekend onder de naam BluOr bank AS. De bank is niet beursgenoteerd. De aandelen zijn in handen van een holding company te weten BBG. De aandelen van BBG zijn in handen van verschillende holdings en natuurlijke personen.

De jaarrekening wordt opgesteld en goedgekeurd door PriceWaterhouseCoopers. Dit is in mijn opinie een groot pluspunt. Het gebruik maken van een van de grootste en bekendste accountskantoren in de wereld, geeft toch een grote mate van zekerheid. 

Bronbelasting

In Letland wordt er op rente een bronbelasting van 20% ingehouden. Bronbelasting houdt in, dat de belasting bij de bron wordt ingehouden. In dit geval dus door de bank. Als niet inwoner kan je eenvoudig een verzoek indienen, om de bronbelasting te verlagen tot 10%. 

Daarnaast kun je in Nederland, de in het buitenland betaalde bronbelasting verrekenen. Dit komt voort uit de verdragen ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Het is wel iets meer werk, maar uiteindelijk zal de bronbelasting geen nadelige invloed hebben.