Deposito sparen is weer interessant. Inmiddels kun je weer meer dan 3% rente ontvangen. Daarnaast is er nog steeds sprake van een stijgende trend.

deposito rente

Deposito rente

Doorgaans is het zo, dat des te langer de periode is dat je jouw spaargeld vastzet, des te hoger de rente is, die je zal ontvangen. Op dit moment is het echter wel zo, dat bij een lange looptijd de rente slechts marginaal hoger is, dan de rente bij kortere looptijden. 

Zo is het verschil in rente tussen een looptijd van bijvoorbeeld 3 jaar en 4 jaar slechts 0,08%. Het verschil in rente tussen 1 jaar en 2 jaar kan daarentegen oplopen tot 0,4%.

Hoogste rente

De hoogste rente ontvang je op dit moment bij banken in het buitenland. Raisin biedt een aantal aantrekkelijke deposito`s, waarbij de rente opvallend hoog uitvalt. Hierbij is er sprake van het depositogarantiestelsel, waardoor er geen sprake is van een hoger risico. Op dit moment kun je de volgende rente ontvangen:

Bank3 maanden
Haitong Bank3,51%
Banca Progetto3,50%
BFF3,50%
Orange Bank2,50%
Nordax Bank2,38%
CKV Bank1,50%
Bank6 maanden
Civi Bank3,55%
Haitong Bank3,50%
Banca Progetto3,50%
Nordax bank3,30%
BFF Banking Group3,25%
Banca Privata leasing3,20%
Klarna3,17%
Inbank3,00%
Rietumu Bank2,90%
BluOr Bank2,70%
Orange Bank2,00%
Bank9 maanden
Banca Progetto3,50%
Haitong Bank3,50%
Civi Bank3,45%
Nordax Bank3,30%
BFF3,00%
Bluor2,65%
Bank1 jaar
Banca Progetto3,60%
Haitong Bank3,60%
Coop Pank3,51%
Bigbank3,50%
Inbank3,50%
Klarna3,35%
Rietumu Bank3,35%
Civi Bank3,30%
Nordax3,30%
Younited3,30%
Banca Privata leasing3,10%
BFF3,00%
Banca Promos2,80%
BluOr bank2,50%
J&T Banka2,40%
Orange Bank1,50%
Bank2 jaar
Banca Progetto3,60%
Haitong Bank3,60%
Inbank3,49%
Bigbank3,40%
Klarna3,27%
Nordax3,20%
Rietumu Bank3,10%
Banca Privata leasing3,00%
Civi Bank2,80%
Younited2,75%
BluOr bank2,30%
BFF2,25%
CKV Bank1,50%
Bank3 jaar
Banca Progetto3,60%
Haitong Bank3,60%
Inbank3,45%
Bigbank3,30%
Renault Bank3,30%
Klarna Bank3,22%
Rietumu Bank3,10%
Privatbanka3,00%
CKV Bank2,90%
Civi Bank2,60%
Younited2,55%
BluOr bank2,00%

Bekijk de mogelijkheden

Is het slim om een termijndeposito af te sluiten?

Wanneer de rente gaat stijgen, dan is het nadelig om een termijndeposito af te sluiten. Je hebt jouw spaargeld dan vastgelegd, waardoor je niet zult profiteren van deze hogere rente. 

Gaat de rente echter dalen, dan is het wel erg voordelig om geld voor een langere periode vast te leggen. De dalende rente zal voor jou dan geen invloed hebben.

Het is op dit moment echter erg lastig om te voorspellen wat de rente zal gaan doen. Aan de ene kant zou je door de hoge inflatie, een verdere stijging van de rente mogen verwachten. Daarentegen zijn de economische vooruitzichten niet al te gunstig, waardoor je een rentedaling zou mogen verwachten.

Wellicht kan een korte termijn deposito uitkomst bieden. Op die manier leg je jouw geld niet al te lang vast, maar kan je toch profiteren van een hogere rente. Zo is het mogelijk om met een looptijd van 6 maanden al te profiteren van een rente van 2,25%. 

Sparen bij een buitenlandse bank

Er is een tijd geweest dat Nederlanders erg terughoudend waren, om een deposito te openen bij een buitenlandse bank. Dit werd ingegeven door het fiasco met de Icesave bank. Mensen moesten erg lang wachten, totdat zij hun geld weer terugkregen. 

Inmiddels is de regelgeving op dit vlak dermate aangescherpt, dat je bij een faillissement van een bank, binnen een week jouw geld alweer terug hebt. Vanuit dat oogpunt, is spaargeld vastzetten bij een buitenlandse bank niet risicovoller dan spaargeld vastzetten bij een Nederlandse bank. Wel dien je er altijd op te letten dat het depositogarantiestelsel van toepassing is. Er gaan doorgaans bijna geen banken failliet. Toch kan dit door onverwachte gebeurtenissen altijd gebeuren. Een voorbeeld hiervan is de Amsterdam Trade Bank. Dit faillissement is ingegeven door de oorlog in de Oekraïne en de aan Rusland opgelegde sancties.

Sparen in het buitenland eenvoudig gemaakt

Een spaarrekening of termijndeposito openen bij een bank, die niet in Nederland gevestigd is, kan een uitdaging zijn. Er wordt doorgaans als voorwaarde gesteld, dat je inwoner van een land dient te zijn, om een spaarproduct te kunnen openen. 

Raisin biedt uitkomst op dit vlak. Via het platform van dit bedrijf, is het namelijk wel mogelijk om te gaan sparen bij tal van banken in het buitenland. Het enige wat je hiervoor dient te doen, is het openen van een account op het platform. 

Het aantal aangesloten spaarders bij het platform van Raisin is de laatste tijd dan ook enorm gestegen. Een spaarrekening openen bij een buitenlandse bank is net zo eenvoudig als een spaarrekening openen bij een Nederlandse bank.

Belasting bij sparen in het buitenland

Wanneer je gaat sparen in het buitenland, dan kun je te maken krijgen met bronbelasting. Dit is belasting die door de buitenlandse bank wordt ingehouden. In de praktijk kun je veelal een vrijstelling voor deze buitenlandse belasting ontvangen. 

Indien dit niet het geval is, dan kun je via de aangifte inkomstenbelasting in Nederland, de in het buitenland betaalde belasting verrekenen.

Er bestaat een wet ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken, dat je twee keer belasting dient te betalen, wanneer je in het buitenland gaat sparen. Dit maakt de rente op een deposito bij een buitenlandse bank nog aantrekkelijker.