De in 2008 opgerichte Poolse Alior bank heeft inmiddels 4,2 miljoen klanten. In Nederland kan je via Raisin bij deze bank terecht om een termijndeposito te openen.

Alior bank kantoor

Huidige rentetarieven

De huidige rente die je kunt ontvangen bij de Alior bank is laag te noemen. Het is echter wel verstandig om deze rente in de gaten te houden, aangezien deze regelmatig wijzigt. Doordat er termijndeposito`s worden aangeboden, is een rentewijziging na afsluiten van een termijndeposito niet relevant.

LooptijdRente
6 maanden0,10%
1 jaar0,10%
2 jaar0,20%
3 jaar0,20%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito`s bekijken

Een vrij opneembare spaarrekening wordt niet aangeboden door de Alior bank. Voor een dergelijke spaarrekening bieden banken zoals de Renault bank, Nordax bank en Klarna een interessante rente. Deze rente ligt op dit moment zelfs boven de 1%.

Termijndeposito openen

Het openen van een termijndeposito kan alleen via Raisin. Je dient je bij dit platform te registreren, om op die manier toegang te krijgen tot de spaarproducten van de Alior bank. Rechtstreeks een termijndeposito openen als Nederlander zijnde is niet mogelijk. Dit is alleen mogelijk voor mensen die woonachtig zijn in Polen.

Aangezien het om een Poolse bank gaat, zal je in Nederland geen Alior bank kantoor vinden.

Veilig sparen

Doordat de bank in het bezit is van een bankvergunning, worden spaartegoeden gedekt door het Poolse depositogarantiestelsel. In het geval van een faillissement, zal je dus binnen uiterlijk 10 werkdagen het geld weer op jouw tegenrekening hebben staan. 

Wel dien je er ook hier op te letten, dat deze garantie geldt tot een maximaal bedrag van 100.000€. Zelf zou ik dan ook niet meer dan dit bedrag op een termijndeposito storten bij de Alior bank.

Overigens is het op dit moment niet mogelijk om meer dan 100.000€ te storten op een termijndeposito. Het minimale bedrag dat je dient te storten bedraagt 10.000€.

Beursgenoteerde onderneming

Sinds 2012 is het bedrijf genoteerd aan de effectenbeurs van Warschau. Omgerekend in euro`s, ligt de koers van het aandeel zo rond de 7€. Op basis van die koers wordt het bedrijf gewaardeerd op ongeveer 1 miljard euro. 

Een beursnotering biedt altijd iets meer zekerheid, dan een bedrijf dat in handen is van private personen. Een beursnotering betekent per definitie dat er sprake is van meer toezicht. 

Zo zal de bank altijd een goedgekeurde jaarrekening dienen te kunnen overleggen. Hiervoor maakt Alior gebruik van  het gerenommeerde accountantskantoor KPMG.

Alternatieven voor een hogere rente

Zoals al aangegeven is de rente die je op dit moment kunt ontvangen bij de ALior bank erg laag. Deze is zelfs lager dan bij de bekende Nederlandse banken. Uit dat oogpunt is er dan eigenlijk ook geen reden om bij de bank te gaan sparen. Tenzij je opzoek bent naar een extra bank, om op die manier spaargeld over verschillende banken te spreiden.

Voor het ontvangen van een hogere rente, zijn er op dit moment betere alternatieven. Onderstaand een overzicht van de rente die verschillende banken op dit moment aanbieden. Bij deze spaarrekeningen is er altijd sprake van de garantie van het depositogarantiestelsel.

[table “” not found /]

Bekijk de spaarproducten van de verschillende banken: