Het maximale uit spaargeld halen

Doordat de spaarrente zo laag is, kiezen er steeds meer mensen voor om te gaan beleggen. Dat is eigenlijk de enige methode om nog rendement te realiseren met spaargeld. Het maximale uit spaargeld halen bereik je niet langer door te gaan sparen.

Beleggen is nooit zonder risico

Het starten met beleggen is vrij eenvoudig. Eigenlijk is een beleggingsrekening openen het enige wat je dient te doen. 

Wil je het maximale uit spaargeld halen dan is het helaas is het wel altijd zo dat beleggen niet zonder risico is. Je loopt altijd de kans om geld te verliezen. In het ergste geval kan jezelfs al jouw geld kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren indien je belegd in een aandeel van een bedrijf en dit bedrijf gaat failliet.

Uit dat oogpunt is risicospreiding altijd van groot belang. Hierdoor voorkom je dat je al jouw geld kwijt raakt. Dit is dan ook een van de eerste beginselen die je zal worden bijgebracht, indien je wilt gaan beginnen met beleggen. Beleggen met geleend geld is iets wat je in ieder geval nooit zou moeten doen.

Elk beleggingsproduct heeft zijn eigen risico

Daarnaast heeft elk financieel product zijn eigen risicofactor. Zo worden obligaties en dan met name staatsobligaties, gezien als veilige investering. 

De kans dat je jouw geld kwijtraakt is bij dit soort investeringen het kleinst. Daarentegen zijn de rendementsverwachting bij het investeren in obligaties het laagst. Je zal hier doorgaans niet het rendement mee realiseren wat bijvoorbeeld bij aandelen mogelijk is.

Kies het risico wat bij je past

Het hangt voor een groot gedeelte van jezelf af wat voor jou de beste methode is om geld te beleggen of te investeren. Houdt je absoluut niet van risico, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de eerder genoemde obligaties. 

Ben je echter wel in voor een risico, met daarbij de kans om een hoog rendement te realiseren, dan kan je ook denken aan financiële hefboomproducten zoals cfd`s. 

De praktijk leert hier echter dat de meeste particuliere beleggers met dit product geld verliezen. Of dit verstandig is om te doen is dus maar de vraag. Zeker in het geval je een beginnend belegger bent.

Het maximale uit spaargeld halen

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Indien je aan de slag wilt gaan met financiële producten zoals aandelen, obligaties of afgeleide producten zoals CFD`s, dan heb je hierbij verschillende opties. Zo kun je ervoor kiezen om dit geheel zelf te doen. Maar je kan ook kiezen voor een vorm van beheerd beleggen, waarbij je wordt geadviseerd, of worden zelfs de transacties voor jou uitgevoerd. 

Ga je een beleggingsrekening openen, dan is het verstandig om hier eerst goed over na te denken.

Let op de transactiekosten

Ook is het van belang om goed te kijken naar de kosten die bij een beleggersrekening horen. Alles wat je betaald aan kosten gaat ten koste van het rendement. Tegenwoordig komen er steeds meer aandelen brokers bij die geheel online opereren. eToro is hiervan een voorbeeld. 

Door het beleggen via een online aandelen broker kan je doorgaans veel geld besparen op de transacties en zelfs ook de beheerskosten die vaak in rekening worden gebracht. 

Dit alles zorgt ervoor dat je uiteindelijk meer geld overhoudt. En daar doe je het uiteindelijk voor. Je gaat niet beleggen om de banken of aandelen brokers te spekken.

Wanneer instappen?

Het is altijd de vraag wanneer het een goed moment is om te beginnen met beleggen. Dit weet je nooit van tevoren. Alleen achteraf kan je bepalen of het tijdstip van instappen het juiste moment was. 

Zelfs de meest gerenommeerde beleggingsexperts kunnen niet de toekomst voorspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *