Waar kan je tegenwoordig nog in investeren, zodat je een fatsoenlijk rendement kan behalen? Crowdfunding investeren is een dergelijke mogelijkheid. Het is echter niet zonder risico. Daarentegen is het belegde vermogen in crowdfunding sterk aan het stijgen. 

Crowdlending

Hoe kan je investeren via Crowdfunding?

Er zijn inmiddels talloze platformen waar je eenvoudig kunt investeren in verschillende projecten. Dit kunnen leningen zijn die worden verstrekt, maar ook kan je investeren in bedrijven, onroerend goed en ga zomaar door.

De rendementen die je hiermee kunt behalen verschillen per platform. Bij het Nederlandse Lender en Spender ligt dit rendement zo rond de 4%. Bij Collin Crowdfund ligt hoger en bedraagt het rendement ongeveer 7,5%. Via een internationaal platform zoals Crowdestor kan dit wel oplopen tot 20%. 

In dat geval heb je het echter ook direct over een redelijk risicovolle investering. Dan is het maar de vraag of je jouw rente en aflossing van een lening op tijd gaat ontvangen. Aan de ene kant wil je het maximale uit jouw spaargeld halen, maar je wilt natuurlijk ook geen onverantwoorde risico`s lopen, zoals misschien met cryptocurrencies wel het geval is. Het blijft dus altijd een afweging tussen risico en rendement.

Let goed op het platform dat je gebruikt

Omdat er inmiddels verschillende platformen beschikbaar zijn, is het van belang om er goed op te letten via welk platform je gaat investeren. De betrouwbaarheid van een platform dient hier in onze opinie voorop te staan. 

Dit is echter helaas niet altijd even eenvoudig in te schatten. Risico`s zullen er altijd blijven bestaan. Wel hebben we een aantal tips waar je op dient te letten.

Reviews via Trustpilot

Het checken van reviews is altijd belangrijk. Lees hierbij ook aandachtig de reviews door en let niet alleen op de score. 

Daarnaast is het ook van belang dat er voldoende reviews zijn achtergelaten. Een tiental reviews zegt eigenlijk weinig tot niks. Dit kunnen bij een dergelijk laag aantal ook zelf achtergelaten reviews zijn. Naast Trustpilot zijn er nog een aantal andere review websites. Let er echter wel op dat het om een betrouwbare website gaat en dat de reviews niet al te eenvoudig zijn te manipuleren. Bij bijvoorbeeld het welbekende Tripadvisor is dit het geval.

crowdfunding investeren reviews

Wie zijn de oprichters van een platform?

Probeer uit te vinden wie de oprichters van een platform zijn. Als je dit achterhaald hebt, dan kan je via een Google search naar informatie zoeken. Zo kan je er achter komen wat hun achtergrond is, of in het ergste geval, of zij eventueel in het verleden bij duistere zaken betrokken zijn geweest.

De aanwezigheid van een accountsverklaring

Waar wij persoonlijk veel waarde aan hechten is of er gebruik wordt gemaakt van een groot accountantskantoor. Een accountantskantoor zoals Ernst & Young zal niet zomaar een jaarverslag goedkeuren. Gebruik van een dergelijk groot accountantskantoor is in onze ogen een grote plus.

Wie zijn de investeerders?

Via een website zoals Crunchbase kan je snel zien wie er geïnvesteerd heeft in een onderneming of platform. Ook dit is belangrijke informatie. Bekende investeringsmaatschappijen zijn erg voorzichtig met waarin zij investeren. 

En in het geval een investeringsmaatschappij heeft geïnvesteerd. dan kan je er zeker van zijn dat zij hun due diligence hebben uitgevoerd.

Geboden zekerheden

P2P platformen werken doorgaans met bepaalde zekerheden die zijn aanbieden. Dit kan een buyback garantie zijn van een investering, welke in werking treed indien er niet aan een verplichting wordt voldaan. Maar het kan ook een aanvullende garantstelling zijn van een bestuurder of een recht op onderpand.

Het is belangrijk om goed te kijken naar de zekerheden die worden geboden. En dan ook met name naar wat dit in de praktijk voor een waarde heeft. Het dient niet alleen een papieren zekerheid te zijn.

Loan en project originators

Een P2P platform brengt investeerders en partijen die op zoek zijn naar een investering bij elkaar. Via crowdfunding investeren zorgt ervoor dat je een dergelijk platform nodig hebt.

Naast de betrouwbaarheid van het platform zelf, is ook de betrouwbaarheid van aanbieders van projecten en investeringsmogelijkheden van belang. Want uiteindelijk zijn zij degene die het geld ontvangen.

Een betrouwbaar P2P platform zal enige zekerheid geven, dat ook de aangeboden projecten beoordeeld zijn en betrouwbaar zijn gevonden. Een garantie is dit echter niet, want ook zij kunnen om de tuin worden geleid.
Vanuit dit oogpunt is het dan ook verstandig om enig achtergrond onderzoek te doen naar de partijen waarin je uiteindelijk wilt gaan investeren.

Waarom investeren via crowdfunding?

Via crowdfunding investeren biedt vele mogelijkheden. Het vraagt echter ook om een investering qua tijd omdat je enig onderzoek dient te doen. Je kan het niet vergelijken met bijvoorbeeld het beleggen in aandelen die op de AEX staan genoteerd. Daarentegen kan je wel zeer aantrekkelijke rendementen behalen. 

Bovendien is het ook leuk. Investeren via crowdfunding geeft je het gevoel het alsof je echt een investeerder bent. Zelfs als je maar kleine bedragen via crowdfunding investeert, dan nog geeft het een dergelijke gevoel. Daarnaast is het maar de vraag wanneer de spaarrente weer gaat stijgen, waardoor alternatieven voor sparen interessant blijven.

Wel is risicospreiding altijd verstandig. Om direct het geheel vrij belegbare vermogen te investeren via crowdfunding wordt doorgaans dan ook afgeraden.