Nederlandse banken vergoeden geen rente. Je dient zelfs uit te kijken dat je geen rente dient te betalen, in de vorm van een negatieve rente. Vermogen opbouwen wordt hierdoor erg lastig gemaakt. Hoe zit dat bij een buitenlandse spaarrekening? Kan je daar een hogere rente ontvangen?
Sparen in het buitenland
Er zijn een aantal zaken waar je op dient te letten, wanneer je besluit een buitenlandse spaarrekening te openen. Doe je dat niet, dan loop je een behoorlijk risico. Ook al ontvang je dan wellicht een hogere rente, dit kan ook verkeerd uitpakken.
Depositogarantiestelsel
Ten eerste dien je te letten op het depositogarantiestelsel. Hier zou je zeker dienen te stellen dat dit van toepassing, is bij de bank waar je jouw spaarrekening wilt openen.
Is er geen sprake van depositogarantiestelsel? Dan is het in mijn opinie niet verstandig om bij die bank een spaarrekening te openen. Het depositogarantiestelsel is specifiek voor EU landen. Ga je bijvoorbeeld een spaarrekening openen in Turkije, dan zal hiervan per definitie geen sprake zijn.
Valuta van de spaarrekening
Indien de spaarrekening niet in euro`s is, maar in een lokale valuta, dan loop je een valutarisico. De vraag is of je dat wel wilt.
Ook bij een buitenlandse spaarrekening is de rente niet al te hoog. Indien er sprake is van een valutarisico, dan kan het al snel zo zijn, dat de rente die je ontvangt, lager is dan een eventueel verlies op de wisselkoers.
Het is wel zo dat dit ook andersom kan uitpakken. Indien de buitenlands valuta in waarde stijgt tenopzcite van de euro, dan zal je extra rendement realiseren. De vraag is echter, of je met een buitenlandse spaarrekening er op wilt speculeren dat de wisselkoers van een munt gaat stijgen.
Een buitenlandse spaarrekening openen in de praktijk
Veel banken zitten niet te wachten op buitenlandse spaarders. Daarom wordt het vaak lastig gemaakt om als niet ingezetene een spaarrekening te openen. De uitzondering is Raisin. Dit platform maakt het wel eenvoudig om een spaarrekening buiten Nederland te openen.
Via Raisin kan je bij veel verschillende banken terecht om te gaan sparen. Dit zijn banken in landen zoals Frankrijk, België, Polen, Tsjechië, Zweden en Letland. Op het platform van Raisin zijn alle buitenlandse banken allemaal in het bezit van een bankvergunning
Naast dat banken in deze landen een hogere rente bieden, ontvang je daarnaast van Raisin zelf een aantrekkelijke welkomstbonus. De hoogte van de bonus hangt af van het bedrag dat je op de spaarrekening stort.
Actuele rentestanden in het buitenland
De hogere spaarrente in het buitenland bedraagt op dit moment 1,5%. Deze rente kan je ontvangen bij de Tsjechische JT Banca. Het gaat dan wel om een termijndeposito met een langere looptijd.
De Franse Renault bank biedt een variabele rente van 0,25% die geldig is bij een vrij opneembare spaarrekening. Ook al is dit niet al te hoog, het is in ieder geval beter dan rente betalen, waar in Nederland steeds meer sprake van is.
Dit zijn voorbeelden van banken die een relatief hoge rente bieden. Op die manier kan je via sparen het maximale uit spaargeld halen.
Op zoek naar een hoger rendement
Ben je toch op zoek naar een hoger rendement, dan is beleggen de enige andere optie. Let hierbij wel goed op de risico`s die je hiermee loopt. Hier zijn er ook weer legio opties om dit in de praktijk te brengen. Zo bieden investeringen via crowdfunding ook aantrekkelijke rendementen.
Persoonlijk betwijfel ik ook of de rente op korte termijn gaat stijgen. Bij het maken van een spaarplan zou ik daar geen rekening mee houden. Hiervoor is dit veel te onzeker.
Wat als een buitenlandse bank failliet gaat?
Nadat behoorlijk wat Nederlanders negatieve gevolgen hebben ondervonden van het faillissement van Icesave, zijn nog steeds veel mens huiverig om in het buitenland te gaan sparen.
Gelukkig is het een en ander inmiddels veel beter geregeld. Het depositogarantiestelsel is in alle landen van de EU van kracht.
Landen van de EU hebben een depositogarantiestelsel dat vergelijkbaar is met Nederland. Wel is het dan van belang, dat de bank in het bezit is van een bankvergunning.
Op die manier is ook in het buitenland per bank spaargeld tot 100.000 euro beschermd. Hierdoor is sparen in het buitenland net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank.
Snelle uitkering bij een faillissement
Daarnaast is ook de termijn dat je dient te worden uitgekeerd, in geval van een calamiteit, drastisch aangescherpt. Dit dient inmiddels binnen 10 werkdagen te gebeuren. Vanaf 2024 dient dit zelfs binnen 7 werkdagen gedaan te worden. Dit trekt steeds meer Nederlanders over de streep om een buitenlandse spaarrekening te openen.
Spreiden van spaargeld
Mocht een bank failliet gaan, dan heb je dus erg snel jouw geld weer terug. Let hierbij wel op het maximale uitkeringsbedrag van 100.000 euro. Het meerdere ben je bij een faillissement hoogstwaarschijnlijk gewoon kwijt. Hou hier goed rekening mee.
Indien je in het bezit bent van een hoger bedrag aan spaargeld, spreidt dit bedrag dan over verschillende spaarrekeningen bij verschillende banken. Of het nu om een Nederlandse spaarrekening of buitenlandse spaarrekening gaat.