Gaat de spaarrente nog stijgen

De spaarrente is nu al tijden erg laag. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af, gaat de spaarrente nog stijgen? Wij laten ons licht schijnen over deze vraag. Echter kunnen we wel direct verklappen, dat het in onze opinie nog wel even zal duren voordat de spaarrente gaat stijgen.

Zelfs de lange rente, de rente bij bijvoorbeeld spaardeposito`s met lange looptijden, heeft praktisch het nulpunt bereikt.

Economische impact van een lage rente

Voor spaarders is een lage spaarrente erg vervelend. Voor de economie is dit echter tegenovergesteld. Een lage rente zorgt ervoor dat mensen meer geld uitgeven. Want geld op een spaarrekening laten staan levert toch niks op. Hierdoor wordt er sneller besloten een grote uitgave te doen. Maar ook wordt er gewoon meer geld uitgegeven om leuke dingen te doen.

Maar ook voor bedrijven is een lage rente interessant. Er zullen dan sneller leningen worden afgesloten om investeringen te financieren. En dat levert doorgaans weer nieuwe banen op en dus economische groei.

Rente, inflatie en het economische klimaat

Gegeven de huidige economische situatie is er overheden veel aangelegen om de rente laag te houden. Het monetaire beleid zal hier dan ook op worden afgestemd.

Indien er sprake is van inflatie, dan is een hoge rente wel interessant. Dit zal het inflatieniveau gaan drukken. In mijn opinie zal er dan ook pas sprake zijn van dat de rente gaat stijgen, op het moment dat de inflatie oploopt. Dit is echter in de komende tijd niet te verwachten.

Het goede nieuws van een lage inflatie is wel dat het geld ook niet minder waard wordt. Een lage spaarrente in combinatie met een hoge inflatie zou er voor zorgen dat het spaargeld als het ware verdampt.

Hoe wordt de rente beïnvloedt?

De Europese Centrale Bank (ECB) kan de rentestand beïnvloeden. Door meer geld in omloop te brengen zal dit het geval zijn. Je kan rente eigenlijk zien als de prijs van geld. En ook hier geldt het economische principe dat een prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. 

Door meer geld in omloop te brengen neemt het aanbod toe. En dit wordt op het moment met miljarden euro`s gedaan.

Meer geld in omloop brengen kan op verschillende manieren. De manier waarop dit op het moment gebeurd is door het opkopen van staatsobligaties door de Europese centrale bank. Hierdoor wordt er als het ware extra geld in omloop gebracht.

Gaat de spaarrente nog stijgen ecb

Wat zijn de alternatieven?

Nu we de vraag gaat de spaarrente nog stijgen hebben beantwoord, met in onze opinie zal dit hoogstwaarschijnlijk voorlopig niet het geval zijn, wordt het tijd om naar alternatieven te kijken. Je wilt tenslotte wel enig rendement behalen over jouw spaargeld

Het eerste wat dan te binnen schiet is beleggen. Beleggen is op vele verschillende manieren mogelijk. Helaas is het wel zo dat je een zeker risico loopt. Met beleggen kan je zowel geld verdienen maar ook geld verliezen. En zeker indien je gaat investeren of beleggen in producten met een aantrekkelijk rendement, dan zullen de risico`s ook toenemen.

Een ander alternatief is op zoek gaan naar een bank in het buitenland die wel spaarrente vergoeden. Er zijn een aantal opties, zoals de Bigbank of Raisin, maar ook hier zal je geen al te hoge rente ontvangen. Het maximale uit spaargeld halen is en blijft echter lastig.

Gaat de rente nog verder dalen?

Dit is in onze opinie niet uit te sluiten. In dat geval zal er voor veel spaarders sprake zijn van een negatieve spaarrente. Je dient dan dus te betalen voor het stallen van geld op een spaarrekening.

Voor hoge spaarsaldo`s is dit inmiddels al het geval. De grens waarboven je dient te betalen wordt echter steeds verder naar beneden geschroefd. Het is in dit geval; niet ondenkbaar dat op langere termijn er al sprake zal zijn van een negatieve rente bij relatief beperkte spaarsaldo`s.

Dat de rente ooit weer zal gaan stijgen, daar zijn wij wel van overtuigd. Een zekerheid is dit echter niet. Als je bijvoorbeeld naar Japan kijkt, dan is daar al tientallen jaren sprake van een extreem lage rente.

Dit is echter wel iets om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld ondernemer en spaar je voor je pensioen, dan kan een negatieve rente grote gevolgen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *