Veilig sparen

Sparen dien je veilig te doen. Nog beter ga je veilig sparen met een hoge spaarrente. Hiertoe bestaan er verschillende opties. Hierbij ligt de rente die je kunt ontvangen verrassend hoog.

Hoe kun je veilig sparen?

Veilig sparen met een hoge rente is iets waar je grotendeels zelf voor dient te zorgen. Je dient een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen waardoor je zo min mogelijk risico loopt. Wanneer je voorzichtig bent, dan is er weinig tot geen risico. 

1. Kies voor een betrouwbare bank

In principe zijn er twee risico's. Je loopt het risico dat jouw gegevens worden gehackt en je loopt het risico dat een bank failliet gaat, waarbij je jouw geld kwijt bent.

Wanneer je kiest voor een bank die onder het depositogarantiestelsel valt, dan loop je tot een bedrag van 100.000 euro geen risico. Het is wel van belang dat je goed begrijpt dat dit gaat om het totaalbedrag van alle rekeningen die je bij een en dezelfde bank hebt lopen. In Nederland wordt deze garantie afgegeven door de Nederlandsche Bank (DNB).

Bank dien je als bankvergunning te lezen en niet alleen te kijken naar de naam van een bank. Wanneer banken met verschillende handelsnamen onder eenzelfde vergunning opereren, dan zal er slechts eenmalig de bescherming van het depositogarantiestelsel bestaan. Je ziet vaak voorbij komen dat 100.000€ per persoon per bank wordt gedekt, maar dit is niet helemaal correct. Het zou eigenlijk per bankvergunning moeten zijn en niet per bank.

Het depositogarantiestelsel is een Europees initiatief waardoor het Nederlandse depositogarantiestelsel niet uniek is. Je kunt dus net zo veilig bij buitenlandse banken sparen als bij Nederlandse banken.

2. Let op een goede databeveiliging

Banken dienen ervoor te zorgen dat data goed wordt versleuteld en dat er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Banken die in het bezit zijn van een vergunning zullen hiervoor zorgen.

Het probleem met hackers wordt echter steeds groter. Het is voor banken een enorme uitdaging om alles veilig te houden.

veilig sparen met hoge rente

3. Gebruik maken van een vaste tegenrekening

Wanneer je van een spaarrekening alleen geld kunt overmaken naar een vaste tegenrekening, dan voorkom je dat geld direct kan worden gestolen.

Hierdoor zorg je ervoor, dat een hacker zowel de toegang tot jouw spaarrekening en de tegenrekening nodig heeft, alvorens de persoon daadwerkelijk geld kan stelen. Daarnaast is het verstandig om een alert in te stellen, zodat je een bericht ontvangt wanneer er geld op jouw betaalrekening binnenkomt. 

Op die manier kan je zien wanneer er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening is overgemaakt. Heb je dit niet zelf gedaan? Bel dan direct de bank en laat jouw rekening blokkeren.

Het principe van een vaste tegenrekening zou je bij alle spaarrekeningen moeten toepassen. 

4. Maak gebruik van een virusscanner gebruiken

Zorg ervoor dat de laptop die je gebruikt voor het online bankieren, voorziet van een goede virusscanner. Dit voorkomt dat er malware wordt geïnstalleerd of trojans, waarmee jouw gegevens kunnen worden gestolen.

Stel ook de virusscanner zo in, dat deze regelmatig een scan uitvoert. Naast een snelle scan is het ook aan te raden om periodiek een uitgebreide scan uit te voeren. Dit kan best wel even duren maar is zeer zeker aan te bevelen.

5. VPN gebruiken

Een VPN verbinding maakt alles nog veiliger. Op die manier zet je een beveiligd netwerk op waardoor al jouw data die je verzendt wordt versleuteld.

Zelf gebruik ik de virus software van McAfee waarbij zij tegenwoordig ook een VPN verbinding aanbieden. Op die manier kun je zonder extra kosten nog veiliger bankieren.

VPN gebruiken

6. Oppassen met onbetrouwbare mails

Je wordt inmiddels helemaal gek van de e-mails die je ontvangt, waarbij er wordt getracht je op een link te laten klikken. Ga hier uitermate kritisch mee om. Klik alleen als je iets zeker weet.

Laat je ook niet misleiden door e- mailadressen die worden gebruikt. Soms lijkt het erop dat een e-mail echt van de bank afkomstig is, maar is dit toch niet het geval. 

Hoge rente ontvangen

Naast veilig sparen is het ook van belang om een hoge rente te ontvangen. Op dit gebied zijn er een aantal banken  die zich onderscheiden door de hoge rente die zij aanbieden. Raisin biedt tal van spaarmogelijkheden, waarbij je eenvoudig een hoge rente kunt ontvangen.

Al deze banken zijn in het bezit van een bankvergunning, waardoor het depositogarantiestelsel van kracht is. Onderstaand een overzicht van de banken waar je op dit moment de hoogste spaarrente kunt ontvangen.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito`s bekijken

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,00%
Inbank3,20%
Nordax bank3,29%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,00%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 20/05/2024

Spaarmogelijkheden bekijken

Rentewijzigingen

Wanneer je liever een vaste rente ontvangt, dan kun je kiezen voor een deposito. Je zal dan echter de overeengekomen tijd niet over het geld kunnen beschikken. Wanneer je kiest voor een vrij opneembare spaarrekening met een variabele rente, dan kun je wel ten alle tijden jouw geld opnemen. Je zal dan echter door de regel heen wel een lagere rente ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *