Een vrij opneembare spaarrekening zorgt ervoor dat je altijd jouw geld kunt opnemen. Dit levert wel het nadeel op dat je een lagere rente ontvangt, dan bij een deposito met een vaste looptijd. 

Vrij opneembare spaarrekening

Huidige rentestanden

De rente die je bij Nederlandse banken ontvangt verschilt niet zoveel. Een uitzondering is bunq, dat ook een Nederlandse bank is waar je kunt sparen.. De rente bij bunq ligt namelijk fors hoger dan bij banken zoals de ABN Amro, Rabobank of ING. De rentestanden zijn als volgt:

BankRente
bunq Easy Savings2,46%
Rabobank1,70%
ABN AMRO1,50%
ING1,50%
SNS bank (t/m 25.000€)1,80%
Rente per 20/05/2024

Via Raisin is het mogelijk om de volgende rente te ontvangen:

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,00%
Inbank3,20%
Nordax bank3,29%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,00%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 20/05/2024

Ontvang direct een hoge rente!

Veilig sparen

Naast het ontvangen van een hoge rente, is het ook extreem belangrijk dat jouw geld veilig is. Persoonlijk spaar ik bij een andere bank dan waar ik mijn betaalrekening heb lopen. Doordat geld van de spaarrekening alleen kan worden overgeboekt naar een vaste tegenrekening, biedt dit een extra bescherming. 

Mocht onverhoopt mijn betaalrekening worden gehackt, dan heeft de hacker nog geen toegang tot mijn spaarrekening. Wordt mijn spaarrekening gehackt, dan kan de hacker alleen het geld overboeken naar de tegenrekening, wat een rekening is bij een andere bank. 

Hierbij zorg ik ervoor dat ik mijn spaarrekening alleen raadpleeg wanneer ik 100% zeker ben van een beveiligde verbinding. Dus niet via een openbare wifi. Daarnaast gebruik ik naast een goede virusscanner ook nog een VPN verbinding wat ook extra zekerheid biedt.

Let op beperkende voorwaarden

De term vrij opneembaar wordt soms flexibel gebruikt. Zo kan het zijn dat kosteloos geld opnemen slechts beperkt mogelijk is. Bijvoorbeeld tot een maximaal bedrag of een beperkt aantal keren per maand.

Geld storten op een vrij opneembare spaarrekening

Contant geld storten op een vrij opneembare spaarrekening is op dit moment bij geen enkele bank nodig. Je zal dus altijd over een betaalrekening moeten beschikken om geld te storten.

Geld storten is vaak wel mogelijk vanaf een andere betaalrekening. Geld opnemen is alleen mogelijk via een vaste tegenrekening. 

Flexibiliteit of een hogere rente ontvangen?

Je dient voor jezelf de afweging te maken wat het belangrijkst is. Wil je liever een hogere rente ontvangen en wil je hiervoor de flexibiliteit om altijd kosteloos bij jouw geld te kunnen opgeven? Of behoud je liever flexibiliteit en neem je genoegen met een lagere rente? Geld van een spaarrekening vrij opnemen gaat ten koste van de rente die je kunt ontvangen.

Bij een deposito zal geld opnemen voordat de afgesproken periode is verlopen, altijd kosten met zich meebrengen. Dit kan ten koste van de opgebouwde rente gaan of er kan een boete in werking treden. Dit hangt af van de bank waar je gaat sparen. Dit is iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een rekening gaat openen.

Geld verdelen over verschillende spaarrekeningen

Persoonlijk zorg ik ervoor dat ik altijd een saldo heb staan op een vrij opneembare spaarrekening. Dit is geld waarop ik terug kan vallen indien nodig. 

Het geld waarvan ik niet verwacht dit op korte termijn nodig te hebben, zet ik vast via een deposito om een hogere rente te ontvangen.

spaarrekening vrij opneembaar

Rentestijgingen of dalingen

Een andere afweging is de verwachting van de renteontwikkeling. Wanneer de rente gaat stijgen, dan zal je hier bij een vrij opneembare spaarrekening van kunnen profiteren. 

Bij een deposito profiteer je pas op het moment dat een lopend deposito zijn einddatum heeft bereikt. Pas dan kan je tegen een hogere rente een nieuwe termijndeposito kunnen afsluiten.

Het omgekeerde geldt bij een dalende rente. Bij een vrij opneembare spaarrekening zal de rente direct dalen en bij een termijndeposito profiteer je dan nog van de hogere vastgelegde rente.