Waar ontvang je de hoogste spaarrente? Of misschien kunnen we beter de vraag stellen; Kan je überhaupt nog wel spaarrente ontvangen? Het antwoord op deze vraag is: Ja.
Waar je de hoogste spaarrente kunt ontvangen kun je lezen op deze pagina. Let echter wel goed op het depositogarantiestelsel. In onze opinie is het risico dat je loopt bij sparen zonder depositogarantiestelsel te groot, gezien de minimale extra rente die je kunt ontvangen.
Hoogste spaarrente in Nederland
Als we beginnen in Nederland, dan kijken we eerst naar de grote banken. Eigenlijk zijn we dan snel klaar. De rente tussen de verschillende banken laat zich goed vergelijken. Helaas bedraagt bij een vrij opneembare spaarrekening het rentepercentage op dit moment nog steeds nul procent. Zelfs bij een termijndeposito is de rente minimaal. Zo ontvang je bij een termijndeposito van 10 jaar bij de ABN AMRO een rente van 0,15%.
Geld wordt minder waard
Stel dat we de komende jaren met een gemiddelde inflatie van 4% t e maken krijgen. Dit is op dit moment zeker niet onrealistisch. Dan is op het moment dat jouw geld weer vrijkomt, het geld maar liefst ruim 27% minder waard.
In onze opinie is dit dan ook geen verstandige keuze. Vermogen opbouwen is op deze manier eigenlijk onmogelijk.
Een uitzondering binnen de banken is de Nederlandse internetbank bunq. Zij bieden wel rente. Het nieuwe spaarproduct van bunq, easy savings, biedt een spaarrente van 0,09%.
Het gaat hierbij om een vrij opneembare spaarrekening, zonder beperkende voorwaarden.
Sparen buiten Nederland
Hoe zit het dan met de hoogste spaarrente in Europa? Deze rente is aanzienlijk hoger. Een spaarrekening bij de Bigbank kan tot maximaal 1,5% opleveren. Een zelfde rentepercentage is te verkrijgen via het spaartplatform van Raisin.
De hoogste rente ontvang je bij een termijndeposito met een lange looptijd. Bij een vrij opneembare spaarrekening ligt de rente op maximaal 0,35%. Alle spaarrekeningen van Raisin kun je hier bekijken.
Bij beide opties is er sprake van het depositogarantiestelsel. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken, dat je bij een faillissement jouw geld kwijt bent. Wel dien je altijd te letten op de maximale compensatie van 100.000€ per rekeninghouder per bank. Het geld spreiden over meerdere spaarrekeningen bij eenzelfde bank helpt hier niet.
Het openen van een spaarrekening in een ander land van de Europese Unie is tegenwoordig vrij eenvoudig. De risico`s zijn te vergelijken met Nederlandse banken. Zolang er maar sprake is van het depositogarantiestelsel.
Uitzonderlijke situatie
Het is uitzonderlijk dat de spaarrente al dermate lang erg laag is. Dit is in de historie nog nooit voorgekomen. De hoogste spaarrente ooit in Nederland was zelfs 11,6%. Hiervoor dienen we terug te gaan naar 1980. Het nadeel van een dermate hoge rente is wel, dat ook de hypotheekrente extreem hoog was in die tijd.
Huizen waren dan wel veel goedkoper, maar de maandlasten waren hoger. Zeker indien je de inflatie in ogenschouw neemt.
De grote vraag is en blijft, wat er in de toekomst gaat gebeuren. Persoonlijk verwacht ik wel dat we de komende jaren een stijging van de spaarrente kunnen verwachten. Zo heeft de nationale bank van Amerika de rente de laatste maanden al fors verhoogd. De Europese Centrale bank kan hier niet achterblijven. In eerste instantie werd er vanuit gegaan, dat de hoge inflatie slechts een tijdelijk effect zou zijn.
In de tussentijd lijkt het er steeds meer op, dat we langer met deze hoge inflatie te maken zullen hebben. Het instrument om deze inflatie te bestrijden is het verhogen van de rente. Dat zou betekenen dat je in de toekomst weer een hogere rente kunt krijgen. Totdat de rente daadwerkelijk gaat stijgen, is het een kwestie van zoeken naar alternatieven om spaargeld te investeren.