Sparen bij een buitenlandse bank

Is sparen bij een buitenlandse bank wel verstandig? Dit hangt er maar net vanaf bij welke bank je gaat sparen. 

Sparen in EU landen

Wanneer je gaat sparen in een ander EU land, waarbij de bank in het bezit is van een bankvergunning, dan is er weinig verschil met het sparen bij een bank in Nederland.

Wel zijn er binnen de EU nog landen die niet de Euro als wettig betaalmiddel hanteren, waardoor het zo kan zijn dat een spaarrekening in een andere valuta wordt aangehouden. 

Hiermee zou ik persoonlijk erg voorzichtig zijn. Je loopt dan het risico op een waardedaling. Dit is het geval in bijvoorbeeld Roemenië, Polen, Hongarije en Zweden. Wel is het vaak zo, dat banken die zich richten op buitenlandse spaarders, spaarproducten in euro's aanbieden.

Sparen buiten de EU

Sparen buiten de EU heb ik zelf nooit gedaan en zal ik ook niet doen. Je hebt dan geen garanties en daarnaast zal je een wisselkoersrisico lopen. Sparen bij een buitenlandse bank is voor mij persoonlijk beperkt tot banken van binnen de EU.

Turkse banken bieden bijvoorbeeld een hoge rente bij een spaarrekening in Turkse lira. Echter, het risico dat je dan veel geld kwijtraakt door een devaluering van de Turkse lira, is erg groot. In de afgelopen 12 maanden is de Turkse Lira ongeveer de helft van zijn waarde verloren.

Waarom sparen bij een buitenlandse bank?

Je vindt in het buitenland banken die een hogere spaarrente aanbieden dan een Nederlandse bank. Dit verschil is zonder meer groot te noemen. Zo krijg je bij de ASN maximaal 1,5% bij een deposito. Zelfs bij een looptijd van 10 jaar. Ga je een deposito openen bij het Zweedse Klarna, dan ontvang je bij een looptijd van een jaar al een rente van 2,45%.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,00%
Inbank3,20%
Nordax bank3,29%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,00%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 20/05/2024

Spaarmogelijkheden bekijken

Kun je wel sparen bij een bank in het buitenland?

Over het algemeen is het niet eenvoudig om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. Veel banken stellen als voorwaarde dat je inwoner van het land dient te zijn, om een spaarrekening te kunnen openen

Via Raisin zijn er echter wel tal van mogelijkheden. Inmiddels zijn er bij het platform meer dan 25 banken aangesloten waarbij je als Nederland, zonder inwoner te zijn van het land waar je wilt gaan sparen, een spaarrekening kunt openen. Dit biedt voor Nederlandse spaarders mogelijkheden om een  hogere rente te ontvangen, dan dat je tot op heden gewend bent. Daarnaast wordt op deze manier sparen bij een buitenlandse bank eenvoudig gemaakt.

Identificatieproces

Het principe is eenvoudig. Je dient jezelf eerst te registreren bij Raisin. Hierbij dien je ook verificatieproces te doorlopen, zoals je dat dient te doen wanneer je een bankrekening wilt openen. 

Een spaarrekening openen bij een aangesloten bank is vervolgens erg eenvoudig. Opnieuw identificeren is dan niet langer noodzakelijk. Voor de aangesloten banken maakt dit het eenvoudig om spaarrekeningen aan nieuwe buitenlandse klanten aan te bieden.

De hoogste spaarrentes ontvang je op dit moment via Raisin. Om inzicht te geven in hoe hoog deze rente kan zijn, hebben wij onderstaand overzicht samengesteld.

Let op het depositogarantiestelsel

Het grote voordeel van sparen bij een bank in de EU, waarbij de bank in het bezit is van een bankvergunning, is dat er dan het depositogarantiestelsel van kracht is. Alle landen hanteren dezelfde garantie als Nederland dat doet. De garantie van 100.000€ per rekeninghouder per bank (of eigenlijk bankvergunning) is een Europees principe. 

Wel is het zo dat het bedrag in Zweden wordt uitgedrukt in Zweedse Kronen. Door een veranderende wisselkoers kan de uiteindelijke garantie net iets hoger of lager uitvallen dan 100.000€. Het verschil zal echter niet al te groot zijn. 

De synchronisering van het garantiesysteem is door de Europese Unie verder doorgevoerd naar aanleiding van de bankencrisis. 

Sparen bij buitenlandse bank

Vertrouwen van de consument in een bank is voor de economie nu eenmaal essentieel.

Zekerheid van een buitenlands depositogarantiestelsel

Is in Nederland de Nederlandsche bank verantwoordelijk voor eventuele uitbetalingen wanneer een bank failliet gaat. In andere Europese landen, is de centrale bank van het land die de vergunning heeft afgegeven, verantwoordelijk. 

Hierbij zou er bij sparen bij een buitenlandse bank eventueel een klein risico kunnen ontstaan, in het geval de centrale bank van een land niet in staat is om aan de verplichtingen te voldoen. Persoonlijk schat ik dit risico in als uitermate gering. Er zal de Europese Unie alles aan gelegen zijn een dergelijk scenario te voorkomen. 

Geld terugvragen bij een buitenlandse centrale bank

Geld terug krijgen bij een faillissement van een buitenlandse bank betekent overigens wel dat je jezelf dient te wenden tot een centrale bank in het buitenland. Houdt hier rekening mee. 

In mijn opinie zou het een verbetering zijn van het depositogarantiestelsel, indien dit zou kunnen via de Nederlandsche Centrale Bank en dat vervolgens de Nederlandsche Centrale Bank dit met de buitenlandse centrale bank afhandelt. Wellicht dat dit er in de toekomst ooit nog van komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *