Van spaarbank veranderen

Is van spaarbank veranderen zinvol? In veel gevallen is dit zeker zinvol. Het verschil in rente is namelijk vaak erg groot. Daarbij is het zo dat je binnen een paar minuten een spaarrekening kunt openen. Dan is het eigenlijk gewoonweg zonde om een hogere rente te laten liggen. Je zou bijna kunnen zeggen dat het om gratis geld gaat.

Welke spaarbank biedt de hoogste rente?

Het zijn doorgaans niet de Nederlandse banken die de hoogste rente bieden. Onderstaand een overzicht van de actuele spaarrente bij de grootste Nederlandse banken:

Deposito 1 jaar:

BankRente
KNAB bank2,50%
ABN AMRO2,75%
Rabobank2,35%
SNS Bank2,35%
Rente per 15/01/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen:

BankRente
bunq Easy Savings2,46%
Rabobank1,70%
ABN AMRO1,50%
ING1,50%
SNS bank (t/m 25.000€)1,70%
Rente per 15/01/2024

Sparen in het buitenland

Ga je over de landsgrenzen kijken, dan zijn er banken die een fors hogere rente bieden. Van spaarbank veranderen loont in dit geval om een hogere rente te ontvangen.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar4,10%
Banca Progetto2 jaar4,10%
Banca Progetto3 jaar4,10%
Haitong Bank1 jaar4,10%
Banca Progetto6 maanden4,00%
BluOr Bank6 maanden4,00%
Haitong Bank2 jaar4,05%
Haitong Bank6 maanden3,95%
BluOr Bank9 maanden3,90%
Orange bank1 jaar3,90%
Nordax9 maanden3,70%
Coop Pank1 jaar3,60%
Bigbank5 jaar3,50%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 15/01/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,30%
Inbank3,30%
Nordax bank3,26%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,10%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 15/01/2024

Spaarmogelijkheden bekijken

Depositogarantiestelsel

Sta je op het punt om van spaarbank te veranderen? Let dan wel goed op het depositogarantiestelsel. In onze opinie is het geen goed idee om te gaan sparen bij een bank waarbij het depositogarantiestelsel niet van toepassing is. Mocht de bank failliet gaan, dan ben je jouw spaargeld kwijt.

Het depositogarantiestelsel is niet uniek voor Nederland. Alle banken in de Europese Unie die in het bezit zijn van een volledige bankvergunning vallen onder het depositogarantiestelsel. 

Let bij het overstappen niet alleen op de hoogste spaarrente maar zorg er ook voor dat jouw spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt.

Overstappen is eenvoudig

Van spaarbank veranderen is eenvoudig. Veel eenvoudiger dan het veranderen van betaalrekening. Bij een spaarrekening is er sprake van één tegenrekening. Je hoeft dus niet alle incasso's en dergelijke te gaan overzetten.

Wel dien je er rekening mee te houden dat banken tegenwoordig verplichtingen hebben ten opzichte van herkomst van geld. Daarom kan het zo zijn dat je enkele vragen dient te beantwoorden.

Daarnaast is het enkel overleggen van een kopie van een identiteitsbewijs ook niet langer voldoende. Je zal aan de hand van een selfie moeten aantonen dat je daadwerkelijk de persoon bent van het identiteitsbewijs.

Eenvoudig van spaarbank veranderen

Spaarrekening openen zonder betaalrekening

Het enige waar je bij een aantal banken tegenaan loopt, is dat een spaarrekening zonder een betaalrekening niet mogelijk is. Je zult dan ook een betaalrekening moeten openen alvorens je kunt gaan beginnen met sparen. 

Het grote nadeel is dat er kosten zijn verbonden aan een betaalrekening. Hierdoor zal een gedeelte van de rente die je verdient verloren gaan aan de kosten die je voor de betaalrekening dient te betalen.

Overigens is het voor alle bij Raisin aangesloten banken het geval dat je gewoon een spaarrekening kunt openen zonder dat je een betaalrekening dient te openen. In veel gevallen is het zelfs zo dat je als Nederlander zijnde überhaupt geen betaalrekening bij die banken kunt openen.

Vaste of variabele rente

Wanneer je een nieuwe spaarrekening gaat openen, dan dien je de keuze te maken tussen een flexibele spaarrekening, waarbij je jouw geld ten alle tijden kunt opnemen, met een variabele rente, of voor een termijndeposito met een vaste rente. Deze vaste rente zal hoger zijn dan de rente bij een flexibele spaarrekening. Je loopt dan echter wel tegen beperkingen aan met betrekking tot het opnemen van geld.

Op dit moment is het zo dat de langetermijnrente slechts marginaal hoger is, dan de rente bij deposito`s met een looptijd van een jaar of korter. Daarom kiezen wij op dit moment zelf voor deposito`s met een looptijd van maximaal 1 jaar. Bij sommige banken kan je namelijk ook al een mooie rente ontvangen bij een looptijd van 6 maanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *