Pensioenleeftijd berekenen

Weet jij wanneer je met pensioen kunt? De pensioenleeftijd berekenen is eigenlijk iets wat elke Nederlander een keer zal moeten doen. Alleen op die manier weet je waar je aan toe bent en wanneer je jouw AOW-uitkering gaat ontvangen.

Pensioenleeftijd afhankelijk van leeftijd

De datum wanneer je met pensioen kunt hangt af van wanneer je geboren bent. Des te jonger je bent, des te langer je zult moeten doorwerken. Echter, de tijd dat iemand met 66 jaar AOW ontving is voorgoed verleden tijd. Op de website van de sociale verzekeringsbank kun je jouw pensioenleeftijd berekenen.

Geboren na 30 september 1961

Ben je geboren na 30 september 1961, dan is de pensioenleeftijd niet te berekenen. Dit wordt pas in een later stadium bepaald. Wel dien je ervan uit te gaan dat je minimaal 67 jaar en 3 maanden oud zal dienen om pensioen te ontvangen. Beter dan de huidige regelgeving zal het niet worden. Helaas is de kans dat de pensioenleeftijd nog hoger wordt, meer dan realistisch. 

Wanneer kun je jouw AOW leeftijd berekenen?

Uiterlijk 5 jaar voordat je met pensioen gaat, kun je de exacte leeftijd waarop je de AOW-uitkering gaat ontvangen berekenen. In onze opinie is dit zeer kort van tevoren.

Zelf voor pensioen zorgen

Persoonlijk zou ik iedereen aanraden om zelf voor een pensioen te gaan zorgen. Alleen op die manier bouw je zekerheid op dat je op een zekere leeftijd met pensioen kunt. Daarnaast is het ook maar de vraag hoe hoog de AOW-uitkering in de toekomst zal zijn.

Door op jonge leeftijd te beginnen met sparen of beleggen kan je met een vrij beperkt bedrag per maand een behoorlijk kapitaal opbouwen. Het zal je verrassen over welk bedrag je kunt beschikken als je voor een periode van 30 of 40 jaar gaat sparen. 

Daarnaast is de spaarrente ook weer enigszins op een redelijk niveau, dat je door een spaarrekening te openen ook kapitaal kunt opbouwen. De tijden dat er sprake was van een negatieve rente lijken nu toch echt achter ons te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *