Actuele spaarrente

De rente is sterk gestegen de afgelopen tijd. Toch is de rente sterk verschillend van bank tot bank. De ene bank vergoedt slechts een marginale rente, terwijl andere banken een rente van inmiddels meer dan 3% aanbieden. De actuele spaarrente vergelijken is dan ook aan te raden.

Goed vergelijken zal je een fors hogere rente opleveren. Dit kan tot een wel vijf keer zo hoge rente opleveren. Of soms nog meer. En hier hoef je niks voor te doen. Kiezen voor een lagere rente, is eigenlijk gewoon geld laten liggen.

Overzicht actuele spaarrentes

De actuele spaarrentes vergelijken kan tijdrovend zijn. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de actuele spaarrentes van banken, die je op dit moment kunt ontvangen.

Deposito

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Vrij opneembare spaarrekening

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,00%
Inbank3,20%
Nordax bank3,29%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,00%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 20/05/2024

Deposito of vrij opneembare spaarrekening

Bij een deposito ontvang je een hogere rente. Wel dien je dan jouw geld voor langere tijd vast te zetten. Tussentijds geld opnemen levert bijna altijd een boete op. Of je bent alle, tijdens de looptijd opgebouwde rente, in één klap kwijt.

Bij een vrij opneembare spaarrekening is er sprake van een variabele rente, die op elk moment kan stijgen of kan dalen. Je kunt daarentegen wel altijd jouw geld opnemen, zonder dat er sprake is van renteverlies of een boete. De rente zal daarentegen wel lager liggen dan bij een deposito.

Actuele spaarrente Raisin

Profiteer van de hoogste rente met de bescherming van het depositogarantiestelsel. Tot wel 5 keer meer rente dan bij Nederlandse banken.

Begin met sparen

Gaat de rente dalen of stijgen?

Bij een deposito is er sprake van een vaste rente voor de gehele looptijd. Gaat de rente dalen, dan is dat een goed keuze. Gaat de rente echter stijgen, dan kan je hiervan niet profiteren. Dit is op dit moment best een lastige keuze. 

Mijn persoonlijke verwachting is dat de rente op korte termijn nog wel iets verder gaat stijgen. Wat daarna gaat gebeuren is een lastige vraag. We dienen toch rekening te houden met een recessie. Dit zou er weer toe kunnen leiden dat de rente gaat dalen. Valt de recessie mee, maar blijft de inflatie hoog, dan is een verdere rentestijging zeer reëel.

Spaarrente bij Nederlandse banken

Nederlandse banken zijn over het algemeen niet zo gul met het verstrekken van de rente. Zo is de actuele spaarrente bij banken zoals de Rabobank, net zoals de actuele rentestanden bij de ING, nog steeds laag te noemen. Op dit moment kun je de volgende rente ontvangen:

Vrij opneembare spaarrekening

BankRente
bunq Easy Savings2,46%
Rabobank1,70%
ABN AMRO1,50%
ING1,50%
SNS bank (t/m 25.000€)1,80%
Rente per 20/05/2024

Deposito 1 jaar

BankRente
KNAB bank2,50%
ABN AMRO2,35%
Rabobank2,35%
SNS Bank2,50%
Rente per 20/05/2024

Sparen bij buitenlandse banken

Mensen zijn nog steeds huiverig om een spaarrekening bij een buitenlandse bank te openen. In mijn opinie vaak ten onrechte. Zolang je er maar voor zorgt dat je gaat sparen bij een bank waarbij het depositogarantiestelsel van kracht is. In dat geval is het risico gelijk aan het sparen bij een Nederlandse bank. Voor alle aangesloten banken geldt dezelfde garantie van 100.000 euro per persoon per bank.

Vergeet hierbij ook niet, dat tijdens de kredietcrisis ook verschillende Nederlandse banken op omvallen stonden. Wanneer de ABN AMRO niet was gered door de Nederlandse staat, dan was deze bank gewoon failliet gegaan.

Banken opereren bijna allemaal internationaal. Dit zorgt ervoor dat zijn een gelijk risico lopen. Dit risico wordt voor de klanten echter afgedekt door het depositogarantiestelsel.

Sparen in Duitsland en België

De actuele rentestanden in België zijn net iets hoger dan in Nederland. Zo biedt de Belgische CKV bank een rente van 2,90%, bij een termijndeposito van 1 jaar. Voor de hoogste rente dien je op dit moment dan ook in het buitenland te sparen.

Sparen in het buitenland is niet altijd eenvoudig. Zo is de actuele spaarrente in Duitsland dan wel hoger, maar een spaarrekening openen in Duitsland, is slechts zeer beperkt mogelijk. Een voorwaarde bij spaarrekeningen in Duitsland, is dat je in Duitsland woont. Of op zijn minst een Duitse werkgever hebt. 

Alleen dan is het mogelijk om een Duitse spaarrekening te openen. Duitse banken zijn erg strikt op dit vlak.

Sparen in andere Europese landen

Het bemiddelingsplatform van Raisin heeft sparen in het buitenland veel eenvoudiger gemaakt. Inmiddels zijn er al 25 banken aangesloten bij dit platform. Bij alle spaarrekeningen aangeboden op het platform, is er geen sprake van de voorwaarde om inwoner van het land van de bank te zijn. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen inwoners van verschillende landen. 

De hoogste spaarrente vind je op dit moment via het spaarplatform Raisin en bij de Bigbank. Zowel de variabele rente als vaste rente, is hoger dan bij banken zoals de ABN AMRO, ING of Rabobank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *