Gratis spaarrekening

Op zoek naar een gratis spaarrekening? Dan zijn er meer dan voldoende mogelijkheden. Doorgaans zijn er niet direct kosten verbonden aan het openen van een spaarrekening. Indirect kan dit echter wel het geval zijn.

Koppeling van spaarrekening en betaalrekening

Ben je klant bij de ABN Amro en wil je gaan sparen bij de Rabobank? Dan kan je in principe bij de Rabobank gewoon een gratis spaarrekening openen. Echter, je hebt wel een betaalrekening bij de Rabobank nodig, om een spaarrekening bij de bank te kunnen openen. 

En aan een betaalrekening zijn wel degelijk kosten verbonden. Dus als je op dit moment nog geen klant bent bij de Rabobank, dan is een gratis spaarrekening openen niet mogelijk. Dit geldt voor alle grote Nederlandse banken zoals de ING, ABN Amro, SNS, ASN en Regiobank. De enige positieve uitzondering is bunq.

Geheel gratis sparen

Ga je een spaarrekening openen bij een van de bij Raisin aangesloten banken, dan bestaat er geen verplichting tot het openen van een betaalrekening. Ook het platform van Raisin brengt geen kosten in rekening. Op die manier kan je dan een geheel gratis spaarrekening openen. De rente die je ontvangt is dan geheel van jou en je hoeft hiervan niet nog eens de kosten van de betaalrekening te betalen. Daarnaast ontvang je ook nog eens een extra hoge spaarrente.

Ook sparen bij Nationale Nederlanden, Leaseplan Bank of NIBC direct is gratis. Deze financiële instellingen hanteren niet de verplichting om naast een spaarrekening een betaalde betaalrekening te openen. Hetzelfde geldt voor de Bigbank.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Spaarmogelijkheden bekijken

Sparen zou altijd gratis moeten zijn

Voor een bank is het geld van spaarders van groot belang. Dit zorgt ervoor dat zij geld kunnen gaan uitlenen waarmee zij veel geld verdienen. Vanuit dat oogpunt zou er altijd sprake moeten zijn van een gratis spaarrekening en ook niet van verborgen kosten, door het verplicht openen van een betaalrekening. Wanneer je wilt sparen bij een bank dan help je de bank met het verdienen van geld. Dat zou genoeg moeten zijn.

Nu is het wel zo dat de actuele spaarrente weer op een normaal niveau terecht is gekomen, waardoor je een fatsoenlijke rente ontvangt. Een tijd geleden was het echter zo dat je of helemaal geen rente ontving, of dat er zelfs sprake was van een negatieve rente.

Als je daarnaast dan ook nog eens de kosten van een betaalrekening in ogenschouw neemt, dan kostte sparen gewoon veel geld.

is een spaarrekening altijd gratis

Is sparen wel zinvol?

Gegeven de hoge inflatie wordt geld steeds minder waard. Helaas is het op dit moment zo, dat de inflatie hoger is dan de spaarrente die je ontvangt. Hierdoor wordt spaargeld eigenlijk minder waard. 

Dat neemt niet weg dat het altijd zinvol is om te kunnen terugvallen op spaargeld. Wanneer je direct geld nodig hebt, dan kun je dit van een spaarrekening opnemen. Heb je geld belegd, dan is doorgaans ook wel mogelijk maar kan het zo zijn dat het tijdstip ongunstig is, waardoor je tegen verliezen aanloopt.

Het is dan ook niet voor niks dat het Nibud altijd adviseert om in ieder geval een gedeelte van jouw geld op een spaarrekening te storten en niet al het beschikbare geld te gaan beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *