Sparen met weinig inkomen

Volgens het Nibud zou je 10% van jouw inkomen dienen te sparen. Echter, bij sparen met weinig inkomen is dit erg lastig. Je hebt dan waarschijnlijk het gehele maandelijkse inkomen nodig, om de rekeningen te kunnen betalen. Veel mensen hebben maar net voldoende geld. Volgens de laatste gegevens heeft 10% van de huishoudens moeite om rond te komen.

Toch zijn er vaak wel mogelijkheden om een spaarpotje op te bouwen. We hebben een aantal belangrijke tips om te sparen op een rij gezet.

Ga op zoek naar besparingen

Het begint altijd bij het grondig onder de loep nemen van de maandelijkse uitgaven. Bij elke uitgave dien je jezelf dan twee vragen te stellen:

  • Is deze uitgave wel echt noodzakelijk? Vaak denk je dat je iets nodig hebt, maar is dat ook wel zo?
  • Indien een uitgave noodzakelijk is, kan het dan niet goedkoper?

Als je hier kritisch naar kijkt, dan zal je altijd wel zaken tegenkomen, waar je geld kunt besparen. Kritisch zijn is wel de sleutel. Beoordeel bijvoorbeeld het bedrag wat je kwijt bent aan verzekeringen. De vaste lasten maken een groot onderdeel uit van de maandelijkse lasten. Probeer hier toch op te besparen, ook al lijkt dit soms lastig.

En ga dan eens vergelijken of je geen goedkopere verzekering kunt vinden. Hetzelfde geldt voor de energierekening, internet, mobiel etc. Misschien gebruik je jouw maandelijkse bundel voor het mobiele abonnement niet volledig en kan je gewoon een goedkoper abonnement afsluiten.

Zet meevallers opzij

Iedereen heeft wel een keer een meevaller. Misschien ontvang je een bonus van de werkgever of krijg je geld terug op de energierekening. Dit soort meevallers zou je dan direct op een spaarrekening dienen te storten. Heb je nog geen spaarrekening, open dan een spaarrekeningOok al gaat het maar om honderd euro, het helpt je toch weer opweg naar het opbouwen van een saldo op jouw spaarrekening.

Sparen met weinig inkomen meevallers

Bij een meevaller is het verleidelijk om dit geld aan iets leuks uit te geven. Zeker wanneer je weinig geld hebt. Hier dien je dan de discipline op te brengen om dit niet te doen. Direct opzij zetten van een extra, voorkomt dat je dit onopgemerkt aan iets anders gaat uitgeven. 

Leningen oversluiten

Heb je leningen openstaan? Ga dan eens kijken of je geen goedkopere lening kunt afsluiten en de bestaande leningen kunt oversluiten. Dit kan ook interessant zijn als je verschillende kleinere leningen hebt openstaan. Bij een lening van een groter bedrag dien je doorgaans een lagere rente te betalen. 

Het onderbrengen van verschillende kleinere leningen in één grotere lening kan dan ook resulteren in een lagere rente.

Misschien heb je wel een achterstand op een creditcard. Door een persoonlijke lening af te sluiten waarmee je de creditcard schuld aflost zal je ook goedkoper uit zijn. De rente bij een creditcard is namelijk erg hoog.

Zet het geld opzij, wat je bespaart door een lagere rente. Dit is uiteraard iets wat je dan wel dient te doen.

Extra werken

Wellicht kan je via een bijbaan een aantal uren extra werken per week. Dit geld ga je dan gebruiken om te sparen. Laat het salaris dat je verdient op een aparte bankrekening storten en boek het dan direct over naar een spaarrekening. Op die manier voorkom je dat je het geld aan leuke dingen gaat uitgeven. 

Of zorg in ieder geval dat je elke maand een vast bedrag op een spaarrekening stort van hetgeen je extra gaat verdienen.

Heb je aan het einde van de maand geld over?

Ben je een maand zuinig geweest en blijft er daardoor aan het einde van de maand nog wat geld over? Stort dit bedrag dan ook op een spaarrekening. Ook al gaat het maar om een klein bedrag. 

Ook bij een laag inkomen kan het zo zijn dat je aan het einde van de maand toch geld over hebt. Goed omgaan met geld is dan wel extreem belangrijk.

Maak afspraken met jezelf

Maak een afspraak met jezelf hoeveel je per dag, per week of per maand wilt gaan sparen. Dit dient dan echt een doel te zijn dat je wilt gaan bereiken. Door bijvoorbeeld iedere dag een paar euro naar een spaarrekening over te boeken kan  je per maand toch een leuk bedrag sparen. 

Als je dit elke maand, of elke week, doet, dan zal je aan het einde van het jaar verbaasd zijn hoeveel geld je bij elkaar hebt gespaard. 

Dit zal je vaak wel dwingen om minder geld uit te geven. Dit is dan de discipline die je dient op te brengen wanneer je wilt sparen met weinig inkomen. En vergeet niet vermogen opbouwen kan enige tijd in beslag nemen. Zeker indien je dient te sparen met weinig inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *