Spaarbank

Een bank waar je kunt sparen wordt ook wel een spaarbank genoemd. Bij dergelijke banken is sparen echter slechts één van de mogelijkheden die een bank biedt. Specifieke spaarbanken, waar je alleen kunt sparen, zijn er dan ook niet. 

Het geld dat op de spaarrekeningen binnenkomt wordt aangewend om hier geld mee te verdienen. Door het bijvoorbeeld tegen een hogere rente uit te lenen.

Spaarbanken Nederland

Spaarbanken in Nederland zijn de grote banken zoals ABN Amro, ING en SNS. Daarnaast is er ook nog de internetbank bunq, waar je terecht kunt met jouw spaargeld. Ook dit is een Nederlandse bank met een Nederlandse bankvergunning afgegeven door de Nederlandsche Bank. 

Het valt echter op, dat met uitzondering van bunq, de Nederlandse spaarbanken niet de hoogste rente bieden. Buitenlandse banken bieden doorgaans een aantrekkelijkere rente.

Welke bank biedt de hoogste rente?

Onderstaand vindt u een overzicht van de rente die door verschillende banken wordt geboden.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,00%
Inbank3,20%
Nordax bank3,29%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,00%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 20/05/2024

Zakelijk sparen biedt doorgaans een lagere rente dan dat je als particuliere spaarder ontvangt. Ook is het aanbod van spaarproducten beperkter. De spaarproducten van Raisin zijn bijvoorbeeld alleen af te sluiten door particulieren.

Raisin bemiddelingsplatform

Bekijk de actuele rentestanden van alle bij Raisin aangesloten banken. Profiteer van een rente van meer dan 3%!

Actuele rente bekijken

Van spaarbank veranderen

Omdat een spaarrekening slechts één tegenrekening heeft, is van spaarbank veranderen eenvoudig. Je hoeft niet allerlei incasso's en dergelijke te gaan overzetten. Ook jouw salaris zal niet op een spaarrekening worden gestort. Wanneer je ergens anders een hogere rente kunt ontvangen, dan is het eenvoudig om over te stappen naar een andere spaarbank.

Let goed op de beperkende voorwaarden

Wel dien je te letten op de beperkende voorwaarden van de huidige spaarrekening. Wanneer er voorwaarden aan verbonden zijn om jouw geld op te nemen, dan is het wellicht niet verstandig om direct het geld naar een andere spaarrekening over te boeken. 

Je kunt dan beter wachten met het openen van een spaarrekening, totdat de rentevaste periode is verlopen, zodat je niet tegen een boete of renteverlies aanloopt. Bij een vrij opneembare spaarrekening zal je hier geen hinder van ondervinden.

Eerst vergelijken en dan pas van bank veranderen

Voordat je daadwerkelijk gaat overstappen, is spaarbanken vergelijken aan te raden. Op die manier kan  je direct de juiste keuze maken en hoef je later niet nogmaals over te stappen.

Variabele rente

Een variabele rente verandert continu.

spaarbanken vergelijken

Hierdoor kan het goed zijn, dat de bank die op dit moment de beste spaarbank is, dit over een paar maanden niet langer is. 

Op zijn tijd de verschillende rentestanden vergelijken is dan ook aan te raden. Alleen op die manier ben je altijd verzekerd van de hoogste spaarrente.

Wat zijn de beste spaarrekeningen?

Bij een spaarrekening heb je de keuze tussen een deposito met een vaste looptijd en een vaste rente. Daarnaast is er een vrij opneembare spaarrekening zonder vaste looptijd en met een variabele rente. 

Waarvoor je nu het beste kunt kiezen? Dit hangt grotendeels af van persoonlijke voorkeuren en de persoonlijke situatie. 

Is het denkbaar, dat je binnen afzienbare tijd het geld dat op een spaarrekening nodig hebt, dan is een vrij opneembare spaarrekening een verstandige keuze. Is dit niet het geval?  Dan kan je wellicht profiteren van de hogere rente die een deposito doorgaans biedt.

Let er wel op dat alle spaarrekeningen voorwaarden hebben. Zo kan het bij een vrij opneembare spaarrekening best zo zijn, dat je slechts een beperkt aantal keren geld kunt opnemen of kunt storten. Het is daarom altijd verstandig om even tijd uit te trekken, om de voorwaarden goed door te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *