winst abn amro

2022 was een goed jaar voor de ABN Amro. De winst van de ABN Amro kwam uit op maar liefst 1,9 miljard euro. Op een omzet van 7,8 miljard euro houdt dit in, dat er uiteindelijk 23,8% netto winst overblijft. In vergelijking met een jaar eerder viel de winst maar liefst 700 miljoen euro hoger uit. Per aandeel bedraagt de winst ongeveer 2,02€.

Oorzaken van de winststijging

Er zijn verschillende redenen die de stijging van de winst verklaren. We kijken hierbij alleen naar de pure operationele redenen. Eenmalige kosten zoals de boete die de bank vorig jaar ontving, voor het niet naleven van de wetgeving op het gebied van voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering, zijn verder niet heel erg interessant.

Stijgende rente

Als voornaamste reden wordt de stijgende rente aangedragen. De rente die in rekening wordt gebracht bij leningen is sterk gestegen. Daarentegen is de financiering van deze leningen erg goedkoop. 

Spaarders ontvangen nog steeds maar 0,25% rente bij een vrij opneembare spaarrekening. Wel heeft de bank aangekondigd om deze rente per 1 maart te verhogen naar 0,5%. 

Sterke Europese economie

Al sinds de corona pandemie was er bij banken de angst dat zij veel openstaande leningen diende af te schrijven. Dit omdat leningnemers wellicht niet in staat zouden zijn om deze leningen terug te betalen. 

In de praktijk blijkt dat de economie in Europa sterker is dan gedacht en dat er slechts sporadisch sprake is van afschrijvingen. Hierdoor vallen de donaties aan de stroppenpot lager uit, hetgeen een stuwende werking heeft op de winst.

Verhoging van de tarieven

Waar verder door de bank zelf weinig aandacht aan wordt geschonken, is dat ook verschillende tarieven stelselmatig worden verhoogd.

Per 1 juli 2022 zijn de maandelijkse kosten voor een betaalrekening verhoogd van 1,95€ naar 2,95€ per maand. 

Op basis van een geschat aantal van 5 miljoen particuliere rekeninghouders komt er hierdoor in één klap op jaarbasis 60 miljoen euro extra binnen. 

abn amro winst

Daarnaast zijn ook veel andere tarieven verhoogd, waardoor de extra inkomsten door het verhogen van de tarieven nog hoger uitvallen.

Wie profiteren er van de hogere winst?

De ABN Amro winst komt voor een groot gedeelte bij de Nederlandse Staat terecht. De overheid heeft namelijk nog steeds 56% van de aandelen in zijn bezit. Doordat er is aangekondigd dat er 500 miljoen wordt uitgetrokken om eigen aandelen terug te gaan kopen, zal de koers van het aandeel fors gaan stijgen. 

Daarnaast zal er ook het nodige dividend worden uitgekeerd. Er is inmiddels meer dan voldoende eigen vermogen beschikbaar om dividend uit te keren. De minister van financiën zal dan ook erg blij zijn met de prestaties van Robert Swaak.

Het is overigens wel opvallend dat er het plan bestaat om de aandelen ABN Amro van de hand te doen. Gegeven het rendement wat deze aandelen opleveren, zou ik deze persoonlijk gewoon in mijn bezit houden. Zeker gezien de lage rente die Nederland betaalt op de uitstaande staatsobligaties.

Spaarrente vs rente van leningen

Het verschil tussen de spaarrente die de bank vergoedt en de rente die in rekening wordt gebracht bij een lening is extreem groot. De spaarrente bij een vrij opneembare spaarrekening bedraagt slechts 0,25%. 

Wanneer je rood staat op een betaalrekening, dan kost je dit maar liefst 9,9%. Een persoonlijke lening heeft een rente van minimaal 6%. Er wordt dus extreem veel geld verdiend met het spaargeld dat je stalt bij een bank. 

Weinig mensen stappen over

Het overstappen naar een andere bank vergt meer dan bijvoorbeeld het overstappen naar een andere internetprovider. Hiervan profiteert een bank. Wanneer de tarieven met een euro worden verhoogd, dan zullen niet veel mensen hierdoor gaan overstappen. 

Meer rente ontvangen

Als je niet tevreden bent met de rente die je ontvangt, dan zou Raisin een alternatief kunnen zijn. Via Raisin is het namelijk mogelijk om een rente te ontvangen die vele malen hoger ligt. Daarnaast geniet je gewoon de bescherming die het depositogarantiestelsel biedt. 

Bron: beurs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *