Ondernemen en pensioen

Als ondernemer zijnde ben jezelf verantwoordelijk voor jouw pensioen. Uiteraard ontvang je wel AOW, maar dat is geen bedrag waarvan je uitgebreid van kan leven. Het is daarom dan ook raadzaam een eigen pensioenvoorziening op te bouwen. Ondernemen en pensioen gaan echter niet altijd goed samen.

ZZP`ers en ondernemers vergeten hun pensioen

Bij veel ondernemers en met name bij ZZP`ers schiet dit er nogal eens bij in. Het is al moeilijk genoeg om rond te komen en dan blijft er geen geld over om een pensioen op te bouwen.

Maak pensioenkosten inzichtelijk

Waar het in mijn ogen vaak mis gaat bij ondernemen en pensioen, is het inzichtelijk hebben van de cijfers van de onderneming. Persoonlijk zou ik altijd gebruik maken van online boekhouden zodat je niet alleen eenvoudig jouw boekhouding kan bijwerken, maar ook ten alle tijden inzicht in de cijfers hebt.

En dan zou je eigenlijk gewoon een vast bedrag per maand als kosten moet opvoeren voor jouw pensioen. Uiteindelijke werkt dit via een werkgever min of meer hetzelfde. Op jouw salaris wordt een gedeelte ingehouden voor het opbouwen van een pensioen. 

Dus als ondernemer zijnde zou je dus een zelfde soort bedrag in mindering moeten brengen op de winst. Bij het gebruik van online boekhouden kan je hier eenvoudig een grootboekrekening voor aanmaken. In mijn optiek horen ondernemen en pensioen gewoon bij elkaar.

Pensioenkosten en belastingaangifte

Wel moet je hier rekening mee houden bij de belastingaangifte. Ingelegde bedragen voor een pensioen zijn niet zonder meer aftrekbaar. Er bestaat dus de kans dat je op deze manier een verschil krijgt tussen de fiscale winst en de economische winst.

Heb je dat liever niet, dan zal je dit privé dienen te regelen. In mijn opinie loop je dan echter het risico dat je dit alleen gaat doen wanneer er geld overblijft. En dat is niet altijd het geval.

Begin op tijd met sparen

De truc met het opbouwen van een pensioen is om hier op tijd mee te beginnen. Ga je sparen voor jouw pensioen en doe je dat bijvoorbeeld 35 jaar lang, dan hoef je maandelijks helemaal niet zoveel opzij te zetten. 

Wil je echter in 10 jaar een bedrag bij elkaar sparen dan zal de maandelijkse inleg aanzienlijk zijn. Dus te sneller je hiermee begint, des te minder je dit in de portemonnee zal voelen.

Gebruik altijd een boekhoudprogramma als ondernemer zijnde

Naast het gebruik van een boekhoudprogramma om de kosten voor pensioenopbouw inzichtelijk te maken, vinden wij het gebruik van online boekhouden zowiezo een aanrader voor elke ondernemer. 

Of je nu een zzp`er bent of je hebt een MKB onderneming, online boekhouden levert gewoonweg ontzettend veel voordelen op ten opzichte van andere methoden van boekhouden. En bovendien kost het helemaal niet zoveel. Integendeel, voor een bedrag van tien euro per maand heb je al de beschikking over een prima boekhoudprogramma.

En dit bedrag heb je ontzettend snel terugverdient, omdat je veel tijd gaat besparen. Ook als je gebruik maakt van een boekhouder zal je dit minder gaan kosten, omdat deze persoon minder tijd kwijt zal zijn. Doe je de boekhouding zelf, dan kan je de vrijgekomen tijd investeren in het ondernemen zelf. 

En als het goed is verdien je dan ook meer, zodat er meer geld vrijkomt voor het opbouwen van een pensioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *