rendement op spaargeld

Het rendement op spaargeld is tegenwoordig erg laag. Het is gewoonweg lastig om nog een fatsoenlijk rendement te verdienen op spaargeld. Zeker als je niet wilt beleggen of geen risico wilt lopen. In dat geval zet je waarschijnlijk jouw spaargeld op een bankrekening waarvoor je bijna geen rente meer ontvangt. Je moet op dit moment zelfs hopen dat je geen rente hoeft te gaan betalen voor het geld wat je op een bankrekening hebt staan. En het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn gaat veranderen. 

Alternatieven voor sparen

Er zijn natuurlijk altijd alternatieven voor sparen via een bankrekening. Het is echter wel zo dat hier altijd een risico bij komt kijken. Bijvoorbeeld het beleggen in aandelen is zeker niet zonder risico.

Een ander alternatief om rendement op spaargeld te realiseren is het investeren via een platform, waarbij particulieren bij elkaar worden gebracht. Het particulier geld lenen is sterk in opkomst. Dit omdat mensen die geld willen lenen via een bank nog steeds een behoorlijke rente dienen te betalen. Zeker voor de leningen in de vorm van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Hoe verdient een bank geld?

Een bank werkt met de methode dat zij het geld wat op spaarrekening staat, gebruiken om leningen te verstrekken aan mensen die opzoek zijn naar een lening. Zij hoeven op dit moment dus bijna niks aan de mensen te betalen die het geld op hun rekening hebben staan, maar aan de andere kant verdienen zij nog flink aan het uitlenen van dit geld.

Geld uitlenen via een platform

Particulier geld lenen is erop gericht deze marge van de bank te elimineren. Door mensen bij elkaar te brengen, krijgen de spaarders een hoger rendement en degene die geld willen lenen betalen minder.

Geld lenen via een platform

Het is uiteraard wel zo dat de risico`s dienen te worden beperkt. Dus niet iedereen kan zomaar particulier een lening afsluiten. Je dient aan strikte voorwaarden te voldoen, die vergelijkbaar zijn bij het afsluiten van een lening via een bank. Op die manier wordt er voorkomen dat mensen het geleende geld niet kunnen terugbetalen.

Een voorbeeld van een platform wat zich hierop heeft toegelegd is Lender Spender. Je kan als particulier jezelf registreren om aan de ene kant geld te investeren en aan de andere kant kan je als particulier hier een lening aanvragen. De rendementen die hier door spaarders zijn behaald liggen zo rond de 4%. Dat is dus aanzienlijk hoger dan dat je bij welke spaarrekening dan ook kan realiseren.

Strikt beleid bij het verstrekken van leningen

Zij hanteren een strikt beleid ten opzichte van het verstrekken van leningen. Deze voorwaarden zijn veel strikter dan je ziet bij het verstrekken van een minilening. Bovendien wordt het geld van de mensen die investeren verdeeld over meerdere leningen, om zodoende het risico te beperken.De eigenaren van het platform berekenen vervolgens 1% van het bedrag dat je investeer als vergoeding.

Als je dat vergelijkt met een bank dan ligt dit een stuk lager. Uitgaande van een rente van een spaarrente van 0% en een rente op een doorlopend krediet van 6%, neemt de bank maar liefst 6% als hun marge op een lening. 

Het toekomstige beleid van banken

Hopelijk gaan banken hier in de toekomst op inspelen en de verschillen tussen de rente die zij betalen aan klanten en de rente die zij berekenen ook enigszins bij elkaar in de buurt te brengen. Gezien de enorme winsten die banken maken zou dit toch mogelijk moeten zijn.

De opkomst van online initiatieven op het gebied van particulier geld lenen zoals Lender Spender zal anders niet meer te stoppen zijn en dat zal een grote impact hebben op de traditionele banken zoals iedereen deze kent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *