Waarom krijg je rente op je spaargeld

Waarom krijg je rente op je spaargeld? Dit is, de afgelopen jaren daargelaten, bijna altijd het geval. Maar waarom is dat nu zo?

De historische functie van een bank

Historisch gezien is de functie van een bank het lenen en uitlenen van geld. Lenen doet de bank via saldo's op betaalrekeningen en spaarrekeningen. Dit geld wordt gebruikt om uit te lenen aan bedrijven en particulieren. Hierbij ligt de rente die zij ontvangen, bij het uitlenen van geld, hoger dan de rente die zij vergoeden aan de spaarders.

Inmiddels is het wel zo, dat de activiteiten van een bank veel uitgebreider zijn en dan het traditionele lenen en uitlenen van geld een steeds kleiner deel van de activiteiten in beslag neemt.

Risico voor een bank

Een bank loopt verschillende risico`s bij het lenen en uitlenen van geld. Wanneer zij langlopende leningen hebben uitstaan en de rente begint te stijgen, nemen de kosten van het binnenhalen van geld toe. In extreme gevallen zou het dan zo kunnen zijn, dat er minder geld binnenkomt bij leningen, dan dat er aan spaarders wordt vergoed.

Daarnaast loopt de bank het risico dat een lening niet wordt terugbetaald. In een situatie dat het economisch minder gaat, dan neemt dit risico toe. 

Het is dus niet alleen winst wat banken maken, met het verschil tussen de rente die zij betalen en in rekening brengen.

De rol van de Europese Centrale Bank

Naast de saldo`s van spaarders zijn er nog andere mogelijkheden voor een bank om aan geld te komen om hun leenfunctie uit te oefenen. Zo kunnen zij geld lenen bij andere banken en ook bij de Europese Centrale Bank (ECB). De afgelopen jaren was de rente die in rekening werd gebracht bij het aantrekken van geld via de Centrale Bank negatief. Dit was dan ook de reden dat de spaarrente extreem laag was en vaak ook negatief.

De negatieve rente die in rekening werd gebracht door de Europese Centrale Bank, diende ervoor te zorgen dat de economie werd ondersteund. Dit heeft namelijk als gevolg dat banken goedkoop geld kunnen lenen aan bedrijven, waardoor bedrijven meer gaan investeren. Het nadeel van het in omloop brengen van geld, is dat er sprake zal zijn van inflatie. Het aanbod van geld wordt groter, waardoor het minder waard wordt. Dit is een klassiek economisch beginsel van vraag en aanbod.

Rente op spaargeld

De lage rente heeft dan zeker ook een rol gespeeld bij de hoge inflatie. Eigenlijk is het een wonder dat de inflatie zo lang zo laag is gebleven, want  er zijn enorme sommen extra geld in omloop gebracht door de Europese Centrale Bank.

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Verhogingen van de rente

Alle Nederlandse banken hebben de rente verhoogd. Zo heeft de ABN Amro in december 2022 nog een verhoging van de spaarrente doorgevoerd. De verhoging is in mijn opinie echter nog steeds marginaal. Zo bedraagt op dit moment de variabele rente op een spaarrekening bij de Rabobank of ABN Amro nog steeds slechts 0,50%.

bunq is  een bank die de rente wel fors verhoogd heeft. Deze bank biedt bij hun Easy Savings spaarproduct een rente van 1,56%. Dit is 3 keer zo hoog als bij grote banken zoals de Rabobank. 

Raisin bemiddelingsplatform

Bekijk de actuele rentestanden van alle bij Raisin aangesloten banken. Profiteer van een rente van meer dan 3%!

Actuele rente bekijken

Rendement op spaargeld

Inmiddels ontvang je weer rente over jouw spaargeld. Wanneer je een deposito via Raisin opent, dan kan deze rente zelfs oplopen tot boven de 3%. Het lijkt er dan ook op, dat het rendement op spaargeld fors is toegenomen. Als je echter de inflatie in ogenschouw neemt, dan is het tegendeel waar. 

Wanneer je geld voor een jaar vastzet en een rente ontvangt van 3% maar er is sprake van een inflatie van 10%, dan is het geld dat je aan het einde van het jaar bezit, 7% minder waard geworden. Bij een negatieve rente van 0,5% en een inflatie van 1% was het geld aan het einde van het jaar slechts 1,5% minder waard geworden.

Het is dan wel zo, dat je op dit moment weer een relatief hoge spaarrente krijgt over een spaarsaldo, maar de inflatie gooit roet in het eten. Echt bevredigend is het antwoord op de vraag waarom krijg je rente op je spaargeld dan ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *