Depositosparen

Is depositosparen een goed idee? Helaas kun je dit pas achteraf beantwoorden. Op deze pagina zetten we de voordelen en nadelen van het op deze manier sparen op een rij.

Rentetarieven depositosparen

De rente die je kunt ontvangen lopen fors uiteen. Zoals hierboven al aangegeven, ontvang je de hoogste rente bij andere dan de grote Nederlandse banken. Belangrijk om te weten is dat al deze banken ook gewoon de bescherming bieden van het depositogarantiestelsel. Daarnaast spaar je ook in euro`s waardoor je geen koersrisico loopt.

Depositosparen rente:

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar3,60%
Banca Progetto2 jaar3,60%
Banca Progetto3 jaar3,60%
Coop Pank1 jaar3,60%
Haitong Bank1 jaar3,60%
Haitong Bank2 jaar3,60%
Haitong Bank6 maanden3,51%
Coop Pank1 jaar3,51%
Banca Progetto6 maanden3,50%
BFF3 maanden3,50%
Klarna1 jaar3,35%
Nordax9 maanden3,30%
Bigbank5 jaar3,30%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 20/05/2024

Spaarmogelijkheden bekijken

Voordelen van het openen van een deposito

We beginnen met bespreken van de voordelen van het sparen via een deposito.

De zekerheid van een vaste rente ontvangen

Depositosparen geeft zekerheid. Je weet precies hoeveel rente je gaat ontvangen. Alleen als de rente gaat stijgen, dan loop je eventueel een hogere rente mis. Aan de andere kant, gaat de rente dalen, dan heeft dit geen invloed op jouw lopende deposito.

Wanneer je van zekerheid houdt, dan is dit een belangrijk voordeel.

Ontvang een hogere rente

De deposito sparen rente ligt hoger dan bij een vrij opneembare spaarrekening. Op dit moment is de hoogste spaarrente die je kunt ontvangen bij een vrij opneembare spaarrekening op 1,56%.

Bij een deposito ligt de maximale spaarrente zo rond de 3,6%. Dat is een aanzienlijk verschil. Wel dien je geld dan voor meerdere jaren vast te leggen.

depositosparen rente

Nadelen van het openen van een deposito

Zoals bijna altijd, zijn er niet alleen voordelen. Er bestaan ook nadelen die je dient mee te nemen bij het maken van een afweging.

Niet profiteren van een rentestijging

Gaat de rente stijgen? Dan kan je pas profiteren van een hogere rente op het moment dat de looptijd van een deposito verstreken is. 

Tussentijds over het geld beschikken leidt tot boetes

Je kunt niet zomaar geld opnemen. Depositosparen leidt ertoe dat je jouw geld voor een vooraf vastgestelde periode vastlegt. Voortijdig het geld opnemen zal leiden tot een boete. Geld bijstorten is doorgaans ook slechts zeer beperkt mogelijk. Alleen wanneer je het geld kunt missen, voor de periode dat je het vast wilt zetten, is dit een verstandige keuze.

Depositosparen bij Nederlandse banken

Je kunt zowel bij Nederlandse als ook bij buitenlandse banken terecht. Doorgaans bieden buitenlandse banken een hogere rente. Zo levert bij de ASN bank depositosparen maximaal 1,5% op. En dit is bij een looptijd van maar liefst 10 jaar. Depositosparen bij de ING levert eenzelfde rente op, maar dan bij een looptijd van 5 jaar.

Bij Raisin ontvang je bij een looptijd van 5 jaar maar liefst 3,65% rente. Bij een looptijd van 1 jaar zijn er deposito`s beschikbaar met een rente van  3,30%. Ook hier geldt dat de rente gewoon voor de gehele looptijd vast staat.

ASN depositosparen voor 10 jaar met een dergelijk lage rente, is voor mij persoonlijk geen optie. Als je de huidige inflatie in ogenschouw neemt, dan zal het geld aan het einde van de looptijd veel minder waard zijn dan dat dit nu het geval is. 

De rente die je dan ontvangt is een druppel op de gloeiende plaat. Heb je een rekening bij de ASN lopen, dan houdt niets je tegen om gewoon een deposito bij een andere bank te openen en op die manier een hogere rente te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *