Spaarrente bij buitenlandse banken

Hoe zit het met de spaarrente bij buitenlandse banken? Is deze gelijk aan de spaarrente bij Nederlandse banken of is deze hoger. Doorgaans is deze rente behoorlijk wat hoger. Er is echter een uitzondering. 

Dat is de internetbank bunq die officieel in Nederland is gevestigd. Bij deze bank is de spaarrente vergelijkbaar met buitenlandse banken. Easy savings van bunq is een interessante spaaroptie.

Is sparen in het buitenland niet risicovol?

Door de introductie en met name ook de aanscherping van het depositogarantiestelsel, is er sprake van een vergelijkbaar risico. Wanneer een bank in het bezit is van een bankvergunning, waardoor de bank onder het depositogarantiestelsel valt, zal je zowel bij Nederlandse als bij buitenlandse banken, tot een bedrag van 100.000 euro per rekeninghouder per bank worden gecompenseerd. Dit in het geval een bank failliet gaat of niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Het woord bank dien je hier echter wel te lezen als vergunninghouder. Wanneer er meerdere banken onder eenzelfde vergunning opereren, dan zal je slechts eenmalig van de bescherming van het depositogarantiestelsel kunnen genieten.

Snelle uitbetaling bij een calamiteit

Op dit moment is het zo dat een centrale bank binnen 7 werkdagen dient te compenseren. In 2024 zal deze termijn nog verder worden aangescherpt. Dit om eenzelfde situatie als de Icesave Bank te voorkomen, toen mensen soms jaren op hun geld moesten wachten.

Het gegeven dat een nationale bank verantwoordelijk is voor het compenseren van gedupeerde klanten, zal er ook voor zorgen dat zij strikt toezicht uitoefenen. Indien een bank failliet zou gaan, dan zou er belastinggeld van de inwoners naar het buitenland gaan. Dit is uiteraard iets wat  je wilt voorkomen.

Sparen in vreemde valuta

Naast dat je zeker dient te stellen dat er sprake is van de dekking van het depositogarantiestelsel, is het ook verstandig om een spaarrekening alleen in euro's te openen. Wanneer je dit niet doet, dan loop je het risico dat wanneer je jouw geld weer omgaat naar euro`s, dat je dan minder euro`s ontvangt. 

Zeker wanneer je gaat sparen in minder sterke valuta`s, dan is dit een aanzienlijk risico.

Zo is de Turkse Lira de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een Turkse Lira krijg je nu nog maar minder dan 5 eurocent terwijl dit 2 jaar geleden nog ruim 10 eurocent was. 

Maar zelfs bij een relatief sterke valuta zoals de dollar, kan de koersschommeling de extra rente volledig tenietdoen. Zelfs al zijn de spaarrentes bij buitenlandse banken in Turkije ontzettend hoog, dit weegt in onze opinie niet op  tegen het risico dat je loopt.

hoogste spaarrente bij buitenlandse banken

Neem geen onnodige risico`s

In onze opinie is er niks mis met het profiteren van een hoge spaarrente bij buitenlandse banken, maar vermijd dan wel de risico`s van het niet van kracht zijn van het depositogarantiestelsel en het sparen in een vreemde valuta. Houd er hierbij ook rekening mee dat het depositogarantiestelsel slechts een dekking geeft tot 100.000 euro.

Welke buitenlandse bank geeft de hoogste spaarrente?

Nu is het natuurlijk de vraag bij welke buitenlandse bank je de hoogste spaarrente kunt ontvangen. We kunnen deze vraag eenvoudig beantwoorden op basis van de spaarrente van vandaag. 

Echter, banken concurreren ook met elkaar, dus het kan best zo zijn, dat over een paar dagen of een paar weken opeens een andere bank de hoogste spaarrente biedt.

Bij een deposito kan je direct voor langere tijd profiteren wanneer er een hoge rente wordt aangeboden. Bij een vrij opneembare spaarrekening is de rente variabel en dan kan de rente ook net zo snel weer dalen als dat deze stijgt. 

Het zou in de praktijk zelfs zo kunnen zijn, dat er een korte periode met een hoge rente wordt geadverteerd om op die manier nieuwe klanten aan te trekken.

De hoogste spaarrente bij buitenlandse banken is op dit moment als volgt:

Hoogste deposito rente

BankLooptijdRente
Banca Progetto1 jaar4,10%
Banca Progetto2 jaar4,10%
Banca Progetto3 jaar4,10%
Haitong Bank1 jaar4,10%
Banca Progetto6 maanden4,00%
BluOr Bank6 maanden4,00%
Haitong Bank2 jaar4,05%
Haitong Bank6 maanden3,95%
BluOr Bank9 maanden3,90%
Orange bank1 jaar3,90%
Nordax9 maanden3,70%
Coop Pank1 jaar3,60%
Bigbank5 jaar3,50%
Renault Bank5 jaar3,20%
Rente per 15/01/2024

Vrij opneembare spaarrekeningen

BankRente
Banca Progetto3,50%
CKV Bank3,30%
Inbank3,30%
Nordax bank3,26%
Klarna bank3,25%
Bigbank3,10%
Renault bank2,90%
bunq Easy Savings2,46%
Civi bank1,50%
Rente per 15/01/2024

Lang profiteren van een hoge rente

Wanneer je geld bijvoorbeeld een jaar vastzet, of wellicht zelfs langer, dan kan je langdurig van de hogere spaarrente bij buitenlandse banken profiteren. Echter, wanneer de rente nog verder gaat stijgen, dan kun je daarvan niet direct profiteren.

Dit blijft altijd een lastige vraag, wat  nu het verstandigste is. Want wat is nu een echt  hóge spaarrente? Is daarvan nu sprake of is de hoogste rente over een paar maanden of jaren nog veel hoger? 

Overzicht rentes

Deposito`s en vrij opneembare spaarrekeningen.

Meer informatie 

Overzicht rentes Bigbank

Deposito sparen en een vrij opneembare spaarrekening.

Meer informatie 

Overzicht rentes bunq

Hoge rente en geen beperkende voorwaarden

Meer informatie 

Kun je eenvoudig een buitenlandse spaarrekening openen?

Het openen van een spaarrekening bij een buitenlandse bank is vaak lastiger dan je zou verwachten. Ook al is er binnen de Europese Unie sprake van vrij verkeer van goederen en diensten, toch zijn banken terughoudend met het openen van spaarrekeningen voor niet ingezetenen. 

Dit wordt mede ingegeven door het feit dat banken bepaalde plichten hebben op het houden van toezicht op hun klanten. Wanneer een klant in het buitenland woont, wordt het houden van toezicht complexer.

Gebruik maken van een spaarplatform

De intrede van het spaarplatform van Raisin heeft hier echter verandering in gebracht. Doordat Raisin banken het doorlopen van Know Your Customer proces uit handen hebben genomen, zijn banken bereid hun spaarproducten aan te bieden aan buitenlandse spaarders. 

Inmiddels zijn er meer dan 25 Europese banken die gebruikmaken van Raisin. Dit biedt als groot voordeel voor Nederlandse spaarders dat je op deze manier veel meer rente kunt ontvangen dan bij een Nederlandse bank. De rente kan wel 4 keer zo hoog zijn dan bij banken zoals de ING, Rabobank of ABN Amro. 

Via Raisin kan je onder meer een vrij opneembare spaarrekening openen bij de Renault Bank met een zeer aantrekkelijke rente. Deze bedraagt op dit moment:

Om een rekening te openen bij een bij Raisin aangesloten bank dien je dan wel eerst een account bij Raisin te openen. Dit is de weg naar het ontvangen van een hogere spaarrente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *