Rabo doelsparen

Rabo doelsparen heeft heel veel weg van depositosparen. Je kiest op voorhand een looptijd en tot die dag staat jouw geld vast. Je ontvangt in principe een vaste rente. Wel zou er een rentewijziging kunnen plaatsvinden, vanaf het moment van het openen van een spaarrekening en het moment van de storting van het geld.

Rabo doelsparen rente

De rente die je op dit moment ontvangt wordt hoger, naarmate de looptijd langer wordt. Persoonlijk ben ik niet onder de indruk van de rente die wordt betaald. 

In vergelijking met de rente die je via de bij Raisin aangesloten banken kunt ontvangen, is de rente bij Rabo doelsparen gewoonweg erg laag. Daarnaast geniet je via Raisin ook gewoon de bescherming van het depositogarantiestelsel. Ook de Bigbank biedt een aanzienlijk hogere rente.

LooptijdRente Rabo doelsparenBigbankRaisin
1 jaar2,35%3,20%4,35%
2 jaar2,50%3,25%4,45%
3 jaar2,65%3,30%4,45%
4 jaar2,75%3,40%4,20%
5 jaar2,80%3,50%4,10%
Rente per 10/12/2023
Overzicht rentes

Deposito`s en vrij opneembare spaarrekeningen.

Meer informatie 

Overzicht rentes Bigbank

Deposito sparen en een vrij opneembare spaarrekening.

Meer informatie 

Overzicht rentes bunq

Hoge rente en geen beperkende voorwaarden

Meer informatie 

Het nut van doelsparen bij Rabo

Je ontvangt een iets hogere rente dan dat je ontvangt bij een geheel vrij opneembare spaarrekening. Daarnaast zet je geld voor een bepaalde periode vast, zodat je aan het einde van de looptijd weet hoeveel geld je gaat ontvangen. Dit geeft meer zekerheid in vergelijking met de variabele rente die je op een vrij opneembare spaarrekening ontvangt.

Wanneer je meerdere keren geld inlegt, dan geldt de rente per inleg. Ga je over een jaar extra geld storten en is tegen die tijd de rente gedaald, dan zal je over die inleg een lager percentage ontvangen. 

Worden er kosten in rekening gebracht?

Rabo doelsparen is kosteloos. Wel dien je in het bezit te zijn van een betaalrekening om te kunnen gaan doelsparen. 

Tussentijds geld opnemen

Tussentijds geld opnemen is mogelijk maar kan leiden tot kosten. Voor het bedrag dat je wilt opnemen, wordt het verschil tussen de actuele rente en de rente die je gemiddeld ontvangt berekend. 

Zolang de actuele rente hoger is dan de rente die jezelf ontvangt, dan zijn er geen kosten verbonden aan het opnemen van het geld. Daalt de actuele rente, dan kunnen de kosten oplopen. 

Voordat je daadwerkelijk geld gaat opnemen is het dan ook verstandig om even goed te berekenen hoeveel dit gaat kosten. Of aan de bank vragen of zij dit voor jou kunnen doen.

Het is onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk om geld voortijdig op te nemen zonder dat er kosten in rekening worden gebracht. De voorwaarden zijn dan wel erg strikt en er zal worden gevraagd om te bewijzen dat je het geld echt gebruikt voor de opgegeven reden. 

rente rabo doelsparen

Verduurzaming van een huis kan een geldige reden zijn om het geld vervroegd op te nemen.

Rente op rente

De Rabo betaalt de rente per 1 januari. Je kunt er dan voor kiezen om de rente toe te voegen aan het spaarsaldo, of je kunt het op jouw betaalrekening laten storten. 

Wanneer je het geld toevoegt aan het spaarsaldo, dan is er sprake van een rente op rente-effect, waardoor het saldo sneller zal gaan groeien.

Meer rente ontvangen

Om meer rente te ontvangen over het saldo op spaarrekeningen en deposito`s, dien je over de landsgrenzen te kijken. Of je kunt kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening bij de Nederlandse bunq bank, die doorgaans ook een hogere rente biedt. Zij bieden het product Easy Savings aan met een zeer aantrekkelijke rente.

Let wel altijd goed op het depositogarantiestelsel wanneer je buiten Nederland gaat sparen. Indien dit niet van toepassing is, dan loop je risico dat je jouw geld kwijtraakt. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook altijd verstandig, om geen groter saldo dan de maximale dekking van 100.000 euro van het depositogarantiestelsel aan te houden. Dan is het verstandig om spaargeld over meerdere banken te spreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *