Spaardoelen

Spaardoelen helpen bij het sparen. Wanneer je voor iets specifieks spaart dan zal dit een extra motivatie zijn. Bij doelen is het altijd zo dat deze realistisch dienen te zijn maar wel uitdagend. Dan bereik je het optimale resultaat. Dit is bij Sparen ook het geval.

Tips voor het maken van een spaardoel

Om je op weg te helpen hebben wij een aantal waardevolle tips voor jou. Deze tips zullen zeker helpen bij het maken en vooral het behalen van spaardoelen.

1. Waar wil je voor gaan sparen?

Ten eerste dien je vast te stellen wat nu eigenlijk het doel is waarvoor je wilt gaan sparen. Dit kan een dure vakantie zijn, een studie van je kind of de aanschaf van een nieuwe auto. Maar een doel kan ook zijn, dat je een bepaald bedrag op jouw spaarrekening wilt hebben staan, dat kan dienen als financiële buffer of om te sparen voor je pensioen.

2. Hoeveel kan je periodiek sparen?

Een tweede vraag is binnen welke termijn je jouw doel wilt gaan bereiken. Dit zal uiteindelijk mede bepalen hoeveel geld je periodiek moet gaan sparen. Spreek hierbij met jezelf een vast bedrag per maand af. Wanneer je dit openlaat, zal het bedrag steeds lager worden.

Om te bepalen hoeveel je kunt sparen, zal je eerst inzichtelijk moeten maken hoeveel geld je nodig hebt om maandelijks van te leven. Hetgeen er dan overblijft kun je gebruiken om te sparen.

3. Hoe laat je jouw geld groeien?

De termijn waarop je jouw doelen wilt bereiken, heeft ook invloed op hoe je jouw geld kunt laten groeien. Is de termijn maximaal een paar jaar, dan ligt sparen voor de hand. Ligt jouw doel ver in de toekomst, dan kan beleggen een optie zijn. De actuele spaarrente zorgt ervoor dat je jouw geld door sparen weer kunt laten groeien.

4. Open een aparte spaarrekening

Voor alle spaardoelen zou ik apart een spaarrekening openen. Op die manier behoud je het overzicht van het geld dat je bij elkaar hebt gespaard.

Daarnaast zou je ook op zoek moeten gaan naar de spaarrekening met de hoogste spaarrente. 

Wanneer je een doel hebt gesteld dat verder in de toekomst ligt, dan zou je ook een deposito kunnen overwegen, om op die manier extra rente te ontvangen. Raisin biedt op dit moment een aantal interessante opties. Bij Raisin kun je meerdere spaarrekeningen openen, zodat je een apart potje voor elk spaardoel kunt aanmaken. Daarnaast ontvang je dan de hoogste spaarrente.

Spaardoel

5. Ga automatisch sparen

Maak niet de fout, dat je geld op jouw spaarrekening stort, wanneer je geld over hebt. Dit gaat niet werken. Zorg ervoor dat je automatisch gaat sparen. En dan het liefst zo snel mogelijk nadat je jouw salaris hebt ontvangen.

6. Gebruik meevallers om extra te sparen

Heb je een keer een financiële meevaller? Gebruik dit geld dan om op de spaarrekening te storten zodat je jouw saldo extra snel ziet groeien. Een groeiend spaarsaldo is de beste motivatie bij het behalen van een spaardoel.

7. Sla geen periode over

Wanneer je maandelijks wilt gaan sparen, dan dien je ervoor te zorgen dat je dit ook elke maand echt doet. Begin je met overslaan van een maand, dan zal je zien dat je al snel meerdere maanden gaat overslaan, waardoor jouw spaardoelen al snel uit zicht raken.

8. Stel de juiste prioriteiten

Het zal hoogstwaarschijnlijk wel een keer voor gaan komen dat je keuzes moet maken. Ga je het geld dat je hebt gebruiken om de spaarrekening aan te vullen en zodoende jouw spaardoelen te halen? Of ga je het geld aan iets anders uitgeven. 

Zorg er hierbij voor dat je indien mogelijk het behalen van een spaardoel als topprioriteit aanhoudt. Geld opzij zetten vraagt vaak om lastige keuzes.

9. Vermijdt grote risico`s

Door het nemen van grote risico`s kun je geld soms heel snel laten groeien. Maar het kan dan ook snel verdwijnen. Zorg er daarom voor dat je geen absurde risico's gaat nemen. 

Laat je hierbij ook niet gek maken door anderen, die bijvoorbeeld beweren dat ze veel geld verdienen met crypto en dergelijke. Als je daarin meegaat, dan loop je een behoorlijk risico dat je jouw geld kwijt raakt en daardoor jouw spaardoelen zeker niet zal gaan halen.

Conclusie

Sparen is niet altijd eenvoudig. Zeker nu alles veel duurder is geworden. Het vraagt daarom om discipline en het maken van keuzes. Maar wanneer je echt wilt, dan zal versteld staan van hetgeen je kunt bereiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *