Rentewijzigingen mei 2023

De rentewijzigingen in mei 2023 laten doorgaans een stijging zien. Met name de rente bij vrij opneembare spaarrekeningen blijft doorstijgen. 

Rentewijzigingen Raisin mei 2023

Raisin heeft weer tal van wijzigingen doorgevoerd. Hieronder bespreken we de belangrijkste wijzigingen.

Vrij opneembare spaarrekeningen

Er zijn nu meerdere flexibele spaarrekeningen beschikbaar waarbij je meer dan 2% rente kunt ontvangen. De rente wordt een keer per kwartaal bijgeschreven, zodat je kunt profiteren van een rente op rente effect. De effectieve rente zal op jaarbasis dan ook nog net iets hoger uitvallen.

In mei 2023 laten Banca Progetto (+0,50% naar 2,25%) de Nordax Bank (+0,42% naar 2,02%) en de Renault Bank (+0,40% naar 2,15%) de grootste stijging zien. Een spaarrekening openen bij de Banca Progetto levert op dit moment de hoogste rente op.

Termijndeposito`s

Vooral de rente bij middellange termijndeposito`s is fors gestegen. Het blijft opvallend dat de rente bij deposito`s met een zeer lange looptijd nog steeds achterblijft.

De rente bij een deposito met een looptijd langer dan 5 jaar is vaak lager dan bij een eenjarige deposito. De Rietumu Bank heeft de rente het meest laten stijgen. Hierbij moeten we wel opmerken dat hiervoor de rente bij deze bank nog relatief laag was. Een deposito van 6 maanden levert nu inmiddels een rente op van 3,10%. Ook de BFF Bank heeft een forse verhoging doorgevoerd. De rente bij een deposito van 1 jaar is gestegen met 1,25% naar 3,00%.

Wijziging deposito rente mei 2023

Rente bij andere banken

Naast Raisin zijn er nog andere banken waar het interessant is om te gaan sparen. Zowel de rente bij de Bigbank en bij bunq easy savings is ook in mei weer verder gestegen.

De rente bij de Bigbank varieert van 2,20% bij een flexibele spaarrekening, 3,20% bij een deposito van een jaar en maximaal 3,50% bij een deposito met een minimale looptijd van 5 jaar. bunq biedt alleen een flexibele spaarrekening aan en de huidige rentestand van deze spaarrekening is 2,01%.

De ABN AMRO heeft per 1 mei 2023 ook de rente van hun vrij opneembare spaarrekening verhoogd. Met een rente van 0,75% blijft de rente echter nog ver achter bij andere banken. Een deposito van 1 jaar bij de ABN AMRO levert inmiddels 1,90% op. Bijna alle bij Raisin aangesloten banken bieden een substantieel hogere rente. 

Spaarmogelijkheden bekijken

Gaat de rente nog verder stijgen

De laatste berichtgeving geeft aan dat er nog een verdere renteverhoging zit aan te komen. Hierbij is het wel de verwachting dat dit voorlopig de laatste verhoging zal zijn van de ECB. De inflatie begint inmiddels af te zwakken en daarnaast ontstaan er de nodige zorgen over de economische groei. 

Mijn persoonlijke opinie is dan ook dat we de hoogste rentes die je kunt ontvangen aan het benaderen zijn. Een snelle daling verwacht ik dan echter ook niet. Tenzij het economisch helemaal misgaat. Dit is ook weer niet geheel onmogelijk.

Of op dit moment geld lang vastzetten verstandig is, dat blijft echter een lastige vraag om te beantwoorden. Daarvoor is er op dit moment sprake van te veel onzekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *