De Rietumu bank is een Letse bank die is opgericht in 1992. Sparen bij deze bank is mogelijk via een deposito. Om een  deposito te openen dien je minimaal een bedrag van 10.000 euro te storten. Daarnaast geldt er een maximum van 100.000 euro.

Rietumu Letland

Actuele rentestanden

De deposito's die worden aangeboden variëren in looptijd van 6 maanden tot maximaal 5 jaar. In onderstaand overzicht kun je de actuele spaarrente terugvinden.

LooptijdRente
6 maanden3,50%
1 jaar3,78%
2 jaar3,71%
3 jaar3,26%
4 jaar3,01%
5 jaar2,91%
Rente per 15/01/2024

Termijndeposito`s bekijken

Rietumu biedt geen vrij opneembare spaarrekening. Wanneer je direct spaargeld wilt kunnen opnemen, dan zijn hiervoor andere alternatieven binnen Raisin beschikbaar. Een deposito openen bij de Rietumu Bank is dan niet de juiste keuze. De spaarrente en voorwaarden kunnen overigens wel altijd veranderen.

Hoe kun je een deposito openen?

Een deposito bij de Rietumu bank is alleen via Raisin te openen. Je dient deze tussenstap te zetten, aangezien de bank Nederlanders niet de mogelijkheid biedt om direct bij de bank een deposito te openen.

Raisin is een bemiddelingsplatform dat het registratieproces op zich neemt. Hierdoor hoef je bij de bank zelf dit proces niet te doorlopen. Dit is een groot voordeel, wanneer je via Raisin bij verschillende banken deposito`s of spaarrekeningen wilt gaan openen. Dit zal je dan veel tijd besparen.

Spaarrekeningen en deposito`s openen bij Raisin doe je volledig online. Je hoeft geen documenten per post op te sturen. Je kunt alles scannen  en uploaden. 

Is sparen bij deze bank interessant?

De rente die op dit moment wordt geboden is redelijk te noemen. Maar meer ook niet. Nederlandse spaarders hebben in mijn opinie betere opties. Zo biedt een vrij opneembare spaarrekening bij de Renault Bank een hogere rente. Ditzelfde geldt voor de Nordax bank.

Wanneer je een termijndeposito wilt openen, dan kun je bij andere bij Raisin aangesloten banken ook een hogere rente ontvangen.

Is de bank betrouwbaar?

Naast het ontvangen van een hoge rente, is uiteraard betrouwbaarheid van een bank ook erg belangrijk. Of je kunt rustig stellen dat dit het allerbelangrijkste is. Een Rietumu Bank review levert geen aanleiding op, om deze bank als niet betrouwbaar te bestempelen.

Wel heeft de bank recent een boete ontvangen voor het niet naleven van regelgeving op het gebied van het tegengaan van witwassen. De boete die is opgelegd bedraagt 5,85 miljoen euro. Deze boete valt in het niet bij de boetes die Nederlandse banken zoals de ABN AMRO opgelegd hebben gekregen. 

Zakelijke klanten en vermogende particulieren uit zowel Letland als andere Baltische staten zien de Rietumu Bank als een betrouwbare partner. 

Historie van de bank

De Rietumu Banka, zoals de bank in Estland wordt genoemd, is in 1992 opgericht en inmiddels bedraagt het balanstotaal ongeveer 1,5 miljard euro. Ter vergelijking, de ING heeft een balanstotaal van 950 miljard euro. De Rietumu bank is in omvang dus een bescheiden bank.

Het gaat om een private bank. De bank richt zich met name op vermogende particulieren. Dit is iets wat je veel ziet bij relatief nieuwe banken. Omdat er op het gebied van private banking relatief veel geld te verdienen valt, is dit ook logisch. 

Toch is de Rietumu Bank met dit bescheiden balanstotaal de op 4 na grootste bank van Estland. Inmiddels bevindt het hoofdkantoor zich in het Rietumu Capital Centre. Dit is een imposant gebouw in Riga. Het gebouw bestaat uit drie met elkaar verbonden torens.

De belangrijkste aandeelhouders van de bank zijn Boswell International Consulting Limited (33.11%), SIA Esterkin Family Investments (33.12%) en  SIA Suharenko Family Investments (17.34%).

Wordt er bronbelasting ingehouden?

Letland kent een relatief hoge bronbelasting van 20%. Nederlanders kunnen een gedeeltelijke vrijstelling ontvangen. Hierdoor wordt er nog 10% bronbelasting ingehouden. Deze 10% kun je vervolgens verrekenen met de aangifte inkomstenbelasting in Nederland.

Om in aanmerking te komen voor de verlaagde bronbelasting dien je een woonplaatsverklaring te overleggen. Vergeet hierbij niet dat je in Nederland maximaal 15% bronbelasting mag verrekenen. Overleg je niet tijdig een woonplaatsverklaring, dan is 5% van de bronbelasting geheel voor eigen rekening.

De woonplaatsverklaring is een verklaring die wordt verstrekt door de Letse autoriteiten. Deze dien je in te vullen en te laten ondertekenen door de Nederlandse belastingdienst. Hierbij zal Raisin je overigens ondersteunen. Dit is nog een voordeel dat sparen bij de Rietumu bank via Raisin aantrekkelijk maakt. 

Is het depositogarantiestelsel van kracht?

Zoals bij alle financiële instellingen binnen de Europese Unie met een bankvergunning het geval is, wordt een bedrag van 100.000€ per rekeninghouder per bank gedekt door een garantie door de nationale bank. Omdat het om een bank uit Letland gaat, is in dit geval de nationale bank van Letland verantwoordelijk. 

De economie van Letland is overigens verrassend sterk. Zo is de nationale schuld van het land extreem laag. Veel lager dan andere West-Europese landen. 

Raisin bemiddelingsplatform

Bekijk de actuele rentestanden van alle bij Raisin aangesloten banken. Profiteer van een rente van meer dan 3%!

Actuele rente bekijken