Passief inkomen

De term passief inkomen zie je in verschillende contexten voorbij komen. Persoonlijk ben ik van mening dat deze term niet altijd correct wordt gebruikt.

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen dat je verdient, zonder er voor te hoeven werken. Het beste voorbeeld is een inkomen uit beleggen of sparen. Waarbij je bij beleggen soms al wel weer het nodige dient te doen. Zeker wanneer jezelf actief aan de slag gaat als belegger. 

Laat je jouw geld beleggen door een vermogensbeheerders, dan heb je er weinig omkijken naar. Hetzelfde geldt wanneer je belegt in indexfondsen of beleggingsfondsen. Dan is het wel passief te noemen.

Online geld verdienen

Online geld verdienen wordt ook wel in de categorie passief geplaatst. Dit wordt dan vooral gedaan door degene die een cursus of training verkoopt. Je wordt lekker gemaakt met advertenties, die jou beloven dat je als het ware op de automatische piloot geld kunt verdienen.

In principe vind ik dit enigszins misleidend. Zo eenvoudig is online geld verdienen niet. Hetgeen je wordt voorgeschoteld is niet zoals het in de praktijk werkt. Toch kan je wel degelijk online geld verdienen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en gaat zeker niet vanzelf.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een van de meest passieve methoden om geld te verdienen. Je verdient aan het promoten van producten van anderen. Hierbij ontvang je commissies wanneer je een verkoop voor iemand anders realiseert. Dit is passief te noemen, omdat jezelf geen producten of diensten verkoopt.

Maar het verdienen van deze commissies gaat niet vanzelf. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het opzetten van een website. Echter, het is tegenwoordig best wel een uitdaging om een website op te zetten die ook veel bezoekers trekt. 

De uitdaging zit hem dan vooral in het produceren van goede content. Deze content dient te worden weergeven in Google, zodat mensen op jouw website terechtkomen.

Passief inkomen affiliate marketing

Toenemende concurrentie

De concurrentie op dit gebied is inmiddels enorm. Dit is dus niet iets wat je binnen een paar dagen, weken of zelfs maanden, voor elkaar hebt.

Het grote pluspunt is wel, dat op het moment dat het eenmaal begint te lopen, dat je dan met weinig tijd commissies gaat verdienen. Het is dan een kwestie van onderhouden. Dit hoeft je dan hooguit een paar uurtjes per week te kosten. Tot die tijd is het gewoon  hard werken. 

Daarnaast bestaan er ook geen garanties op succes. Omdat het best wel lang duurt, voordat je commissies ziet binnenkomen, is dit lastig. Want wellicht zit je al jouw tijd voor niks te investeren. Je dient dan ook een doorzetter te zijn, om kans op succes te hebben. Veel geld verdienen is echter nog steeds mogelijk.

Tijd nuttig besteden

Aan de andere kant ben ik van mening dat mensen veel tijd verspillen op Instagram of Facebook. Dus waarom zou je deze tijd niet beter investeren en jouw geluk gaan beproeven met affiliate marketing. Uiteindelijk is de enige investering die je dient te doen jouw tijd. Wel is het verstandig om een klein bedrag te investeren in een goede training. 

Op die manier leer je hoe het een en ander dient aan te pakken. Vaak is de investering dermate laag, dat wanneer je een commissie binnenhaalt, dat je dan al direct de kosten van de training hebt terugverdiend. 

Het grote voordeel van online ondernemen is dat het internet nooit slaapt of is gesloten. Wanneer je een winkel of restaurant runt, dan ben je gebonden aan bepaalde tijden. Buiten deze tijden zal je geen geld verdienen. Daarom ben ik persoonlijk ook groot voorstander van online verkopen. Naast dat dit 24 uur per dag doorgaat, heb je ook veel minder kosten. Je hebt geen duur pand nodig in een winkelstraat en je hebt ook geen personeel nodig om de winkel of het restaurant te runnen. 

Tijd verspillen

Je kunt dus veel beter concurreren en uiteindelijk meer marge overhouden. Ook vind ik het online verkopen een beter verdienmodel dan het uurtje factuurtje model. Dit model heeft als nadeel, dat je snel  geneigd bent om heel veel te gaan werken. Dat is uiteindelijk de enige manier om jouw inkomen te laten groeien. Maar dit gaat dan wel ten koste van jouw vrije tijd.

Verkopen via een platform

Ook populair op dit moment is het verkopen via een platform zoals Bol.com. Je hoeft dan zelf geen webshop te maken en kan zelfs de distributie uit handen geven. In mijn opinie is dit een van de beste manieren om online geld te verdienen. Wel dien je dan producten in te kopen en loop je het risico dat je deze producten niet verkocht krijgt. 

Er zijn inmiddels meerdere online cursussen beschikbaar die dit thema behandelen. Ik zal je zeker aanraden een dergelijke cursus te volgen, alvorens je hier echt mee aan de slag gaat. Dit omdat er toch een beperkt risico aan deze manier van verkopen is verbonden.

Dit zijn slecht een paar voorbeelden van hoe je online geld kunt verdienen. Maar er zijn nog verschillende andere manieren om geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een eigen Youtube kanaal.

Handelen in crypto

Het handelen in crypto is ook erg populair. Persoonlijk ben ik geen groot voorstander van het op deze manier opbouwen van een passief inkomen. Je hebt dan namelijk weinig zekerheid.

Wanneer je een website bezit die veel bezoekers trekt, dan weet je bijna zeker dat je de komende maanden wel goed zit. 

Met crypto dien je elke keer weer opnieuw geld te verdienen. En dan kan het ook best gebeuren, dat er weken of maanden tussen zitten dat je geen geld verdient. Of zelfs geld verliest. DIt kan direct leiden tot stress. En dat is niet de bedoeling van een passief inkomen.

Geld verdienen met crypto

Om het erbij te doen is wel weer interessant. En als je er echt interesse in hebt, ook erg leuk om te doen.

Mijn persoonlijke situatie

Zelf heb ik me een aantal jaren  geleden ook gestort op het online ondernemen. Daarnaast ben ik actief als ZZP`er in de financiële sector. Wanneer ik even geen opdracht heb, dan besteed ik deze tijd aan het opbouwen van mijn online business. 

Op de lange termijn wil ik hier een extra inkomen mee verdienen. Dit maakt mij minder afhankelijk van opdrachtgevers. Ook kan ik dan selectiever zijn in het aannemen van een opdracht.

Vooral tijdens de corona pandemie heb ik hier veel tijd in gestopt. En ik moet zeggen dit betaalt zich terug. Voordat ik ben begonnen heb ik een online cursus gevolgd op het gebied van affiliate marketing. Dit heeft mij goed op weg geholpen. 

Echter, door het te doen leer je steeds meer bij. Daarnaast is het ook een dynamische omgeving. Iets wat een aantal jaren geleden goed werkt, hoeft nu niet meer te werken. Een passief inkomen opbouwen kost tijd. Maar als je er jong genoeg mee begint, dan kan je er vele jaren van profiteren.

Zelf heb ik de droom om op een gegeven moment Nederland te verlaten en mijzelf ergens in een warm land te vestigen. En dan volledig te leven van een passief inkomen. Ik kan zeggen dat ik goed op weg ben en dat het erop lijkt dat dit me in de toekomst gaat lukken.

Vermogen laten groeien

Wanneer je veel geld gaat verdienen, dan is het zaak om dit geld op een slimme manier te laten groeien. Dit is de beste methode om een passief inkomen te verdienen. Beginnen met beleggen, is in mijn opinie dan ook een goed idee. Wanneer je over een behoorlijk kapitaal beschikt, dan kan je ook een investering in vastgoed doen.

Zelf investeer ik ook in vastgoed. Wel doe ik dit via een crowdfunding platform. Op die manier heb ik niks van doen met de dagelijkse rompslomp die vastgoed investeringen met zich mee kunnen brengen. Wanneer je een goed rendement behaalt, dan zal het passieve inkomen naast het actief inkomen steeds groter worden. 

En wellicht zal op een gegeven moment het passieve inkomen zelfs groter zijn dan  het actieve inkomen. Op dat moment kan je gaan beslissen om een stapje terug te gaan doen en te gaan genieten van het leven. Dit is uiteindelijk wat je wilt bereiken met een passief inkomen. 

Leven van een passief inkomen

Om geheel te kunnen leven van een passief inkomen, dien je eerst te bepalen hoeveel geld je per jaar nodig hebt. Je hebt dan twee keuzes. Of je kan zuinig gaan leven, zodat je van weinig rond kunt komen en vroeg kunt stoppen met werken. Of je wilt juist royaal gaan leven en veel reizen.

Dan heb je veel meer geld nodig en zal je jouw doel pas later gaan bereiken. Als ik soms foto`s voorbij zie komen van mensen die leven van een passief inkomen, dan ben ik best jaloers. Als je ergens in een huis op het strand kan leven en je hoeft slechts een paar uur per week te investeren, om het geld binnen te laten komen, dan heb je het toch goed voor elkaar. 

Leven van een passief inkomen

Is dit realistisch?

Een dergelijk leven is niet voor iedereen weggelegd. Toch ben ik ervan overtuigd, dat wanneer je iets echt wilt en je gaat er de volle 100% voor, dat je veel meer kunt bereiken dan dat je zou verwachten. Maar je dient dan wel echt een doorzetter te zijn. En daarnaast dien je niet iemand te zijn die bij een tegenslag direct opgeeft. Want het zal echt niet altijd eenvoudig zijn. 

Er zullen perioden tussen zitten, dat je het even niet meer ziet zitten. En dan dien je juist door te zetten en nog meer energie erin te stoppen. Dat maakt het verschil tussen mensen die succesvol zijn en de mensen die geen succes zullen hebben. Dit heb je grotendeels zelf in de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *