Hebzucht

Hebzucht kenmerkt de mens. We willen steeds meer. En ook al heb je zelf al veel, maar heeft jouw buurman meer, dan nog maakt dit ons vaak ongelukkig. Als je niet uitkijkt, dan gaat dit tegen je werken.

De hebzucht betekenis is dat je altijd maar meer wilt. Het is als het ware nooit genoeg. Dit kan zelfs tot een obsessie leiden. Het gevolg is dat je niet langer van het leven geniet. Je maakt jezelf het leven onnodig moeilijk.

Genoeg is genoeg

Op een gegeven moment dien  je tevreden te zijn. Het is opzich geen slecht streven om op zoek te gaan naar meer of beter. Maar wanneer dit een obsessie wordt, dan gaat dit op zeker tegen je werken.

Gevaren

Een van de gevaren van hebzucht is dat je onverantwoorde risico`s gaat nemen. Stel dat je investeert in aandelen of crowdfunding.

Hiermee maak je een mooi rendement. Maar toch wil je eigenlijk nog meer rendement behalen. Dan zal je dienen te beleggen in risicovollere producten. 

Dit met het risico, dat het een tegenovergesteld effect heeft. In plaats van meer te verdienen, zal je uiteindelijk genoegen dienen te nemen met minder. Of in het ergste geval, met helemaal niks. Dan zullen de frustraties nog verder toenemen.

Hebzucht gevolgen

Burnout

Ook kan het in extreme gevallen leiden tot een burnout. Wanneer je nooit genoeg hebt, dan ga je maar door. En op een gegeven moment zal je dan tegen jouw grenzen aanlopen. 

Tevreden zijn met wat je hebt

Waarom zou je niet tevreden zijn met hetgeen je hebt? Ook al heeft een ander een grotere auto of een mooier huis, dat wil niet zeggen dat zij ook gelukkiger zijn. Geluk zit hem vaak in kleine dingen. Maar deze dien je wel te herkennen en ook te waarderen. Zorg er voor dat het woord hebzucht geen overheersende rol in jouw leven gaat spelen. Dit zal je alleen maar ongelukkig maken. Dat kan ik je verzekeren.

Want misschien moet diegene met dat mooie huis of de grote auto wel ontzettend hard werken, waardoor die persoon absoluut geen vrije tijd heeft. Als dat dan wat je wilt? Ikzelf in ieder geval niet. 

Meer willen is niet altijd hebzucht

Je dient hebzucht niet te verwarren met iets meer willen. WIl je bijvoorbeeld meer verdienen dan dat je nu verdient, dan is hier niks mis mee. 

Het wordt pas een probleem als het een obsessie wordt en dat het nooit genoeg is. Om meer te verdienen dien je wellicht meer te gaan werken. Of je dient een andere baan te vinden die ook meer stress oplevert. Dan dien je jezelf af te vragen of dit het wel waard is. Persoonlijk vind ik vrije tijd meer waard dan een paar honderd euro extra per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *