Stoppen met werken

Wil je bijvoorbeeld met 62 jaar stoppen met werken, dan dien je hier op tijd een plan voor te maken. Je zal dan over voldoende geld dienen te beschikken om dit mogelijk te maken.

Wanneer ga je AOW ontvangen

De leeftijd waarop je AOW gaat ontvangen wordt steeds verder omhoog geschroefd. Wanneer je nu nog relatief jong ben, dan dien je er eigenlijk rekening mee te houden dat dit in de toekomst nog wel eens later zou kunnen worden. Vanaf 2024 ontvang je pas AOW op het moment dat je 67 jaar bent geworden. 

Wanneer je met 62 jaar wilt stoppen met werken, dan dien je dus 5 jaar te overbruggen. Zeker bij een zwaar beroep is dit geen overbodige luxe, om voor jezelf te regelen. De AOW leeftijd voor zware beroepen is in mijn opinie erg hoog te noemen. 

Minder pensioen in de toekomst

Vergeet hierbij niet, dat door eerder met pensioen te gaan, dit ook invloed heeft op het pensioen dat je gaat ontvangen. In dit geval zal je in de laatste 5 jaren geen pensioen meer opbouwen. 

Regeling vervroegde uittreding (RVU)

Van de de regeling vervroegde uittreding, kan zowel de werkgever en werknemer profiteren. Wanneer er maximaal 3 jaar voor het bereiken van de AOW leeftijd hiertoe wordt besloten, dan hoeft de werkgever tot een bedrag van 1,847€ per maand geen belasting te betalen. Deze regeling is in het leven geroepen voor beroepen, waarbij het eigenlijk niet realistisch is tot 67 jaar door te werken. Wanneer de regeling eerder ingaat, dan dient de werkgever 52% belasting te betalen.

Persoonlijk verwacht ik dat deze regeling in de komende jaren op de schop gaat. Ik zie het als een noodverband om de verhoging van de AOW leeftijd minder pijnlijk te maken.

Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel geld je nodig hebt om deze periode te overbruggen, zal voor een ieder anders zijn. Indien je in het bezit bent van een koophuis, waarbij de hypotheek is afgelost, zal je minder nodig hebben, dan dat je maandelijks een fors bedrag aan huur kwijt  bent.

Om te gaan bekijken of eerder stoppen met werken mogelijk is, dan is de eerste stap om te bepalen wat het bedrag is dat dat je hiervoor nodig hebt. Door alle maandelijkse uitgaven in kaart te brengen, kan je hier inzicht in krijgen.

Een belangrijk aspect is dan ook wat jouw plannen zijn. Wil je bijvoorbeeld veel gaan reizen, dan zal je aanzienlijk meer geld nodig hebben, dan dat je veel tijd aan het tuinieren wilt spenderen. 

Hoeveel geld nodig stoppen met werken

Onderschat de rol van inflatie niet

Ook inflatie is iets om niet te vergeten. Des te jonger je bent, des te groter de impact zal zijn. Ervan uitgaande dat de huidige inflatie exceptioneel is en dat het inflatiepercentage weer zal normaliseren, dien je toch uit te gaan van een inflatie van zo rond de 3% per jaar. Hierbij dien je echter wel het principe van samengestelde interest te hanteren. 

Bij een inflatiepercentage van 3%, zal over over 20 jaar alles gemiddeld 80% duurder zijn, dan dat dit nu het geval is. Stel dat je nu 2,000€ nodig hebt om van te leven. Dan zal dit over 20 jaar zo rond de 3,600€ zijn.

Daarnaast zorgt de inflatie er ook voor dat er minder ruimte overblijft om vermogen op te bouwen. Steeds meer mensen kunnen maar nauwelijks rondkomen.

Geld voor leuke dingen en grote uitgaven

Een bedrag van 2,000€ laat echter weinig ruimte over voor extra`tjes,. zoals een mooie reis. Daarnaast zullen er wellicht ook incidentele kosten zijn, die je  niet vanuit dit budget kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto. 

Daarom vind ik het persoonlijk raadzaam, om eerst het bedrag te berekenen wat je nodig hebt om gewoon van te kunnen leven en daarnaast een bedrag wat je jaarlijks tot je beschikking wilt hebben, om leuke dingen van te doen en eventueel zaken te betalen die op je pad komen.

In mijn opinie dien je dan ook al snel op een bedrag van 30,000€ per jaar te rekenen, voor een tweepersoonshuishouden. Is het plan echter om over twintig jaar te gaan stoppen met werken, dan dien je al uit te gaan van 54,000€. Vergeet niet. dat wanneer je eerder stopt met werken, de kans groot is dat je meer geld uit gaat geven.

Eerder met pensioen betekent nu eenmaal dat je meer tijd hebt om geld uit te geven,dan dat je aan het werk bent. 

Eerder stoppen met werken reizen

Doordat je minder pensioen gaat ontvangen, is het wellicht ook noodzakelijk om een extra bedrag te reserveren voor het moment dat je jouw pensioen en AOW gaat ontvangen. 

Hoeveel dien je per maand opzij te zetten?

Als je het streefbedrag weet,wat je bijvoorbeeld op je 62e bij elkaar wilt hebben om te kunnen gaan stoppen met werken, dan dien je te gaan bepalen hoe je dit geld bij elkaar gaat krijgen. 

Uiteindelijk zal je, als het goed is, ook rendement ontvangen over het vermogen dat je opbouwt. Ik zou hier persoonlijk geen rekening mee houden vanaf het moment dat je gestopt hebt met werken. Valt dit namelijk tegen, dan  zal je direct in de problemen komen, omdat je dan over te weinig geld beschikt. Het is in mijn ogen verstandig om dit te zien als een extra`tje. 

Het rendement wat je behaalt tijdens het opbouwen van het vermogen dat je nodig hebt, bepaalt uiteindelijk wanneer je daadwerkelijk kunt stoppen met werken. Behaal je een hoger dan verwacht, rendement, dan zorgt dit ervoor dat je eerder kunt stoppen met werken. Valt het rendement tegen, dan zal je wellicht iets langer door dienen te gaan met werken.

Rendement is altijd onzeker

Bij beleggen weet je nooit precies wat het uiteindelijke rendement zal zijn. Bij sparen weet je dit wel. Helaas is dit bij sparen op dit moment erg laat. Alleen bij een buitenlandse spaarrekening via de Bigbank of een spaarrekening via Raisin valt er nog enig rendement te behalen. Ook dit valt in de praktijk echter nog steeds laag uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *