Hoeveel sparen per maand

Hoeveel zou je moeten sparen per maand? Volgens het NIBUD zou je 10% van jouw inkomen op een spaarrekening dienen te storten. Dit is een globale richtlijn, die voor iedereen weer anders zal zijn.

Het wordt steeds lastiger om te sparen. Veel mensen hebben op dit moment al grote moeite om rond te komen, waardoor de vraag hoeveel sparen per maand niet langer relevant is. Overleven is het motto.

Wat te doen met spaargeld

Als je gaat sparen, dan is de volgende vraag, wat kan je nu het beste doen met dit spaargeld? In mijn opinie zou ik altijd eerst zorgen voor een saldo op een spaarrekening. En dan ook een vrij opneembare spaarrekening, waarbij je altijd bij jouw geld kunt. Dit is goed voor de gemoedsrust. Als er iets onverwachts gebeurd, dan kan je dit opvangen

Naarmate het saldo op de spaarrekening groet, dan kan je gaan denken om dit op een andere manier te investeren. Je zou dan kunnen gaan beleggen. Of zelfs met meer risico gaan wat met investeren via crowdfunding mogelijk is. 

De hoogste spaarrente ontvangen

Hoeveel geld je ook op een spaarrekening hebt staan, het is altijd van belang om de hoogste spaarrente te ontvangen.

Hierbij wil ik wel de kanttekening maken, dat je goed op het depositogarantiestelsel dient te letten. Dit stelsel biedt de zekerheid dat jouw geld 100% veilig is. Een hoge spaarrente ontvangen is mogelijk bij banken in het buitenland. Op dit gebied is het platform van Raisin interessant. Via dit platform ontvang je een veel hogere rente dan bij Nederlandse banken. Daarnaast heb je ook gewoon de zekerheid van het depositogarantiestelsel.

Blij met hogere rente

Een spaardoel opstellen

Zelf maak ik aan het begin van het jaar een doel, hoeveel geld ik op mijn spaarrekening wil hebben staan. Op basis daarvan bepaal ik hoeveel ik dien te sparen per maand, om dit te bereiken. Daarnaast heb ik dan ook nog doelen met betrekking tot de bedragen die ik op andere manieren wil beleggen. Op het moment investeer ik ook via crowdfunding. Dit omdat hiermee aantrekkelijke rendementen te behalen zijn. 

Op die manier groeit mijn vermogen extra hard. Wel zitten er af en toe ook wel een paar missers tussen. Dit is inherent aan het investeren met een hoog risico. Door een goede risicospreiding is het algehele resultaat echter meer dan goed te noemen. Dan zit ik toch zo rond de 8%.

Een uitdagend doel stellen

Een doel wat je wilt bereiken dient enigszins uitdagend te zijn. Automatisch sparen kan hier zeker bij helpen. Zelf laat ik elke maand  direct een bedrag overmaken. En dat aan het begin van de maand. Op die manier kom ik dan niet in de verleiding om het geld ergens anders aan uit te geven. Hoeveel je per maand kunt sparen, hangt geheel van jouw persoonlijke financiële situatie af.

Toch is het verstandig om van jouw netto maandinkomen tenminste een klein bedrag te sparen. Vaak is het zo, dat wanneer je alle inkomsten en uitgaven op een rij zet, dat er nog wel ruimte is om enigszins te besparen. Geld achter de hand hebben is nu eenmaal erg belangrijk. Zo belangrijk, dat je daar soms best wel eens iets anders voor kan laten. 

Sparen voor een doel

Wat ook nog wel eens wil helpen, is sparen voor een specifiek doel. Wellicht een nieuwe auto of voor een verbouwing. Door een bedrag per maand te sparen, werk je naar dit doel toe. Door op deze manier geld opzij te zetten, voorkom je dat je geld dient te lenen. Welk bedrag dit dient te zijn, hangt van de termijn af, welk bedrag je iedere maand gaat sparen en hoeveel geld je uiteindelijk nodig hebt. 

Wacht niet tot het einde van de maand met geld overboeken naar de spaarrekening. Dan is de kans groot dat er niks overblijft. Wanneer je wilt sparen, dan dien je hier een prioriteit van te maken. Afhankelijk van hoeveel je wilt opgeven met betrekking tot leuke dingen, zal je jouw spaargeld elke maand zien groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *