Geld beleggen voor beginners

Wat moet je nu eigenlijk doen met jouw spaargeld? Indien je dit gewoon op een spaarrekening laat staan, dan verdampt dit door de lage rente als het ware. Voordat je daadwerkelijk iets anders met jouw geld gaat doen, lees dan eerst onze tips op het gebied van geld beleggen voor beginners.

Wanneer je gaat beleggen, dan is aandelen kopen niet zo moeilijk. Maar wanneer deze minder waard worden, dan kan dit grote gevolgen hebben. Wanneer je gaat beleggen dan dien je ook hier rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je de juiste stappen doorloopt.

Risicoprofiel opstellen

Begin eerst altijd met het opstellen van een risicoprofiel. Wanneer je een beleggersrekening gaat openen bij een bank, dan zal dit een standaard onderdeel zijn, van een dergelijke beleggersrekening openen. Een bank heeft namelijk een verzorgingsplicht, waardoor zij verplicht zijn een risicoprofiel op te stellen.

Bij dit risicoprofiel behoren dan vervolgens verschillende beleggingen. Indien je risicoavers bent, zal je waarschijnlijk bij obligaties of veilige beleggingsfondsen uitkomen. Ben je wel een beetje een gokker, dan zullen er ook beleggingsproducten met een hoger risico worden aangeboden. 

Ook het financiële doel komt hierbij aan de orde. Ook dit is van belang bij het bepalen van de juiste beleggingsstrategie.

Neem het opstellen van een risicoprofiel serieus. Als je beleggingen gaat aanschaffen die eigenlijk niet bij jouw persoonlijkheid passen, dan kan dit leiden tot slapeloze nachten.

Zorg altijd voor een goede risicospreiding

Investeer nooit al jouw geld in één aandeel of ander financieel product. Spreidt dit over verschillende aandelen en het liefst ook nog over bijvoorbeeld obligaties. Des te beter je het risico spreidt, des te kleiner de kans dat je tegen hoge verliezen gaat aanlopen. Bij risicospreiding zijn er een aantal zaken van belang.

Geld beleggen voor beginners

Dit kan een adviseur jou goed uitleggen. Van belang is om te beleggen in verschillende producten, die zo min mogelijk met elkaar zijn verbonden. 

Bestaat er een hoge verbondenheid tussen de beleggingsproducten die je hebt gekozen, dan zal, als van de een de koers zakt, de ander ook zakken. En dit is juist wat je met risicospreiding wilt voorkomen.

Zorg voor voldoende kennis op het gebied van beleggen

Geld beleggen voor beginners begin met het opdoen van basiskennis. Zorg dat je op de hoogte bent van de basisbegrippen en ook wat deze betekenen. Persoonlijk zou ik iedereen eerst aanraden een cursus of training te volgen. 

Op die manier ben je snel up to speed en weet je ook zeker dat je de juiste informatie ontvangt. Helaas kom je online namelijk ook veel onzin tegen. Ik zou dan ook niet zomaar een blogger of influencer gaan volgen en via een dergelijke persoon proberen het beleggen onder de knie te krijgen.

Beleggen is een professie. Belegginsexperts hebben een geden opleding gevolgd om zichtzelf zo te mogen noemen. En uit ervaring kan ik vertellen dat dit een behoorlijk zware opleiding is, die niet voor iedereen is weggelegd. 

Voordat je van iemand wat aanneemt, dien je dan ook zeker te stellen, dat die persoon echt wel weet waar hij of zij het over heeft.

Beginnen met kleine bedragen

Begin niet direct met het beleggen van grote bedragen. Beginnen met beleggen zou je moeten doen met kleine bedragen. Ook kan je bijvoorbeeld beginnen om elke maand een klein bedrag te gaan beleggen. Op lange termijn kan je op die manier ook een fors vermogen opbouwen.

Op die manier kun je jezelf nog een fout veroorloven. Online brokers bieden ook vaak een proefaccount aan, waarmee je kan beleggen met fictief geld. In mijn opinie is dat ook uitermate geschikt om te beginnen met beleggen. Op die manier kan je uitproberen of je het beleggen onder de knie hebt, zonder dan een fout gevolgen heeft.

Heb je eenmaal een aantal transacties uitgevoerd en heb je het gevoel dat je voldoende kennis bezit? Dan kan je altijd nog met hogere bedragen gaan beleggen. Eerst beleggen met kleine bedragen zal elke beleggingsadviseur je aanraden om te doen.

Ga ook niet direct jouw gehele vermogen beleggen op de beurs. Open een spaarrekening en zorg dat je op die spaarrekening ook een buffer aanhoudt.

Laat je niet gek maken

Wanneer je actief wordt op verschillende forums, dan vliegt de informatie je om de oren. Iedereen denkt te weten wat het aandeel is, waarvan de koers enorm gaat stijgen. Helaas zit 99,99% er naast. 

Wanneer je wilt beleggen, dan dien je kritisch te zijn. Zit iemand een aandeel te pushen, wees dan voorzichtig. 

Vooral kritisch blijven

Wel kan je dan jouw eigen onderzoek gaan doen, om te kijken of hetgeen die persoon beweerd, waar is. Beginnende beleggers gaan nog weleens een transactie aan, op basis van beweringen van personen op verschillende forums. In mijn opinie dien je hier erg terughoudend mee te zijn.

Beleggen op de beurs vraagt erom dat je altijd kritisch blijft. Wanneer je een aandeel koopt, dan dien je eerst jouw eigen onderzoek te hebben gedaan. Er zijn ook mensen actief die als doel hebben jou te misleiden.

Verschillende manieren van beleggen

Er zijn verschillende manieren van beleggen. Geld beleggen voor beginners zou zich eigenlijk dienen te beperken tot traditionele producten zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Ook op die manier kan je geld voor jou laten werken.

Crowdfunding en cryptocurrencies brengen grote risico`s met zich mee. Wanneer je een beginnend belegger bent is de kans behoorlijk groot, dat je hiermee verliezen gaat leiden. 

Ook hier geldt weer, op het moment dat je over meer ervaring beschikt, dan zou je het geld investeren in dergelijke producten kunnen overwegen.

Beleggen in een beleggingsfonds is in mijn opinie uitermate geschikt, wanneer je start met beleggen. Zelf investeer ik ook nog steeds via beleggingsfondsen. Dit omdat het om beleggen met een relatief laag risico gaat en toch een behoorlijk rendement oplevert.

Laten beleggen kan ook uitermate geschikt zijn voor beginnende beleggers. Op die manier geef je het beleggen uit handen aan experts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *