Banken in Estland

Het aantal banken in Estland is het afgelopen decennia enorm toegenomen. Het land herbergt een groot aantal jonge, technologisch geavanceerde, banken. De economie van Estland is dan ook bloeiende.

Hoeveel banken zijn er in Estland?

Naast filialen van grote internationale banken, kent Estland 10 private banken. Dit zijn:

  • Bigbank
  • Coop Pank
  • DNB Pank
  • Inbank
  • Krediidipank
  • LHV Pank
  • SEB Pank
  • Swedbank
  • Tallinna Äripanga
  • Versobank

De meeste banken zijn nog relatief jong. Zo is de Bigbank opgericht in 1992, de LHV bank in 1999 en de Inbank in 2010. Ter vergelijking, de Rabobank bestaat al sinds 1895.

Aan de ene kant zou je het als een negatief punt kunnen zien, dat de banken in Estland nog geen lange historie kennen. Aan de andere kant zorgt dit ervoor, dat deze banken allemaal gebruik maken nieuwe technologie en een moderne organisatievorm kennen. De grote banken in Nederland zijn vaak log en bureaucratisch.

Economische groei Estland

In de jaren 2010 tot en met 2021 is het GDP met gemiddeld 4,5% gestegen. Hierbij heeft het jaar van de coronacrisis een grote negatieve invloed gehad. In de jaren voorafgaand aan de coronacrisis steeg het GDP zelfs met 13% en 12% op jaarbasis. In 2021 was er sprake van een enorm herstel met een groei van 18%. 

Economie Estland groei

Van de drie Baltische staten heeft Estland de hoogste economische groei laten zien. Sinds 1991 is het land onafhankelijk geworden van de Sovjet Unie en dat heeft Estland zeker geen windeieren gelegd. Daarbij is het land sinds 2004 lid van de Europese Unie en wordt de euro als betaalmiddel gebruikt. 

De toetreding tot de Europese Unie zorgt er ook voor, dat in Estland een bank onder het depositogarantiestelsel valt.  Hierdoor is 100.000€ per rekeninghouder afgedekt door de nationale bank van Estland.

Staatsschuld

De staatsschuld van Estland is zeer laag. Aangezien de nationale centrale bank verantwoordelijk is voor de uitvoering van het depositogarantiestelsel voor banken in Estland, is dit een prettige bijkomstigheid. 

Waar er in landen zoals Italië of Griekenland sprake is van een enorme staatsschuld, waarbij er het risico bestaat dat een centrale bank niet in staat is, om aan haar verplichtingen te voldoen, speelt dit in Estland niet.

Estland economie staatsschuld

Als je de staatsschuld per inwoner van het laat gaat bekijken, dan is bijvoorbeeld de staatsschuld van Frankrijk per inwoner van het land, bijna 20 keer zo hoog. Estland heeft een economie die lange tijd nogal eens onderschat werd. Hier lijkt echter steeds meer verandering in te komen. De Nederlandse staatsschuld bedraagt ongeveer 360 miljard euro. Dit is 10 keer zo hoog als de staatsschuld van Estland.

Vooruitstrevend karakter

Het land heeft een vooruitstrevend karakter. Zo is er sinds 2021 een vrouwelijke minister president, te weten Kaja Kallas, actief die in het bezit is van de uitvoerende macht.. Dit is iets, wat we in veel West Europese landen, zoals Nederland, nog niet gezien hebben. 

Verder bestaat het parlement uit 101 leden, waarbij er net zoals in Nederland, elke vier jaar verkiezingen worden gehouden. 

Sparen bij een bank Estland

Sparen bij verschillende banken in Estland is mogelijk via het spaarplatform van Raisin. Op dit moment zijn de volgende banken uit Estland aangesloten.

BanklooptijdRente
Inbank1 jaar3,50%
Coop Pank1 jaar3,51%
Inbank2 jaar3,49%
Rente per 20/05/2024

Termijndeposito openen

Daarnaast is het ook mogelijk om direct te sparen bij de Bigbank. Als Nederlander zijnde kun je hier een spaarrekening of deposito met een hoge rente openen. 

Sparen bij de Bigbank
looptijdRente
Vrij opneembaar3,00%
Deposito 1 jaar3,50%
Deposito 2 jaar3,40%
Deposito 3 jaar3,30%
Rente per 20/05/2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *