Crypto crash

Het ging begin 2018 niet goed met de cryptocurrency. Sinds 18 januari 2018 is een daling ingezet. In minder dan een maand tijd is de totale marktwaarde met meer dan 65% afgenomen. We kunnen dan ook wel spreken van een crypto crash.

De crypto crash van januari 2018

Velen hebben zich de laatste tijd afgevraagd: is er een bitcoin crash of misschien wel een algehele crypto crash in aantocht? Lange tijd is gewaarschuwd voor de Bitcoin en andere cryptomunten. Het koersverloop had veel weg van een bubbel, vergelijkbaar met de internetbubbel uit de jaren ‘90. Wie de grafieken naast elkaar legt ziet dan ook duidelijke de overeenkomsten.

Of de cryptocurrency daadwerkelijk een bubbel is, wordt altijd pas achteraf duidelijk. In dit geval zouden alle koersen nog sterker moeten dalen.

De koers van bitcoin

Op 17 december 2017 bereikte bitcoin de hoogste koers ooit. Volgens de website Coinmarketcap noteerde de bitcoin op deze dag maar liefst $19.974. Bij sommige cryptocurrency exchanges kwam de koers zelfs boven de $20.000 uit. Na dit hoogtepunt begon bitcoin te dalen. Op 22 december noteerde het nog maar $12.000.

Even vond er herstel plaats: op 6 januari 2018 stond de koers weer op $17.000. Vanaf deze dag is niet alleen de bitcoin maar zijn alle cryptomunten hard onderuitgegaan. Op 6 februari heeft bitcoin de $6000 aangetikt.

Cryptocurrency crash blijft voortduren

Er lijkt maar geen einde te komen aan de cryptocurrency crash. Dit heeft vooral te maken met slecht nieuws wereldwijd. Steeds meer landen beginnen met het reguleren van de cryptocurrency handel. Daarnaast hebben de grootste creditcardbedrijven besloten om het aankopen van Bitcoin niet langer via creditcards mogelijk te maken. Op zich een goede regulering, omdat steeds meer mensen zich in de schulden steken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er cryptomunten wordt aangekocht met geleend geld. Bij een flinke koersdaling zijn de financiële gevolgen niet te overzien.

Deze cryptomunten kregen de hardste klappen

Er zijn altijd een aantal cryptomunten die harder dalen dan andere. Zo is Davor Coin tussen 30 januari en 6 februari met ruim 91% gezakt. Kijken we naar de cryptomunten binnen de top 50, dan heeft ICON deze periode een koersdaling van 73% laten zien.

Zijn er ook stijgers in deze negatieve markt? Ja hoor, Quebecoin is in de periode tussen 30 januari en 6 februari met maar liefst 274% gestegen. Van alle cryptomunten uit de top 50 zijn er geen stijgers in deze periode te zien.

Zelfs na positief nieuws vanuit Amerika: “er komt geen verbod op cryptocurrency”, en een korte opleving van de cryptomarkt, zakken de koersen twee dagen later alweer.

Is dit het einde van de crypto?

In deze periode wordt er veel gevraagd of dit het einde van de cryptomunt of het einde van cryptocurrency betekent. Experts proberen op verschillende manieren de crash te verklaren. De volgende mogelijke oorzaken worden aangevoerd:

  • Strengere regelgeving door overheden
  • Afwikkeling van Bitcoin futures
  • Dalende handelsvolume vanuit Aziatische landen
  • Overwaardering met koerscorrectie tot gevolg

Er wordt zelfs al gesproken van een verrassend einde van de cryptopoint. Toch is helemaal niet gezegd dat dit het definitieve einde van cryptomunten is. De blockchain waar het allemaal om draait zal blijven bestaan en in de toekomst zelfs groeien. Of cryptomunten verdwijnen, blijft ook maar de vraag. Bepaalde mensen hebben hier toch behoefte aan. Zolang landen hier geen verbod op leggen, zullen cryptomunten verhandelbaar blijven.

Vermogen opbouwen voor de toekomst met cryptocurrency is en blijft risicovol. Een nieuwe crypto crash kan zomaar weer plaatsvinden. Of niet, niemand die dit kan voorspellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *