Wat te doen met spaargeld

Door de hoge inflatie wordt spaargeld minder waard. Over een jaar van nu kan je minder met jouw geld doen, dan dat dit nu het geval is. Daarnaast ontvang je ook geen rente, waardoor dit effect wordt gecompenseerd. Spaargeld op een spaarrekening laten staan, zorgt er als het ware voor dat dit geld langzaam verdampt.

Zekerheid bij sparen

Toch bestaat er één belangrijke reden om geld om een spaarrekening te laten staan. Op die manier is jouw geld veilig. Je hoeft niet bang te zijn, dat indien de bank failliet gaat, dat je jouw spaargeld kwijt bent. Tot een bedrag van 100.000€ bestaat er een garantiefonds van waaruit je zal worden gecompenseerd.

Voor mensen die niet houden van onzekerheid, is sparen daardoor geen slechte optie. Voor mensen die graag rendement ontvangen over het geld dat zij bezitten, is het onze opinie echter niet de beste keuze. Echter, wil je sparen voor een klein kind, dan weet je wel zeker dat dit klein kind in de toekomst ook daadwerkelijk een bedrag zal ontvangen. Bij beleggen is dit nooit helemaal zeker.

Sparen buiten de landsgrenzen

Landen in de Europese Unie kenmerken zich dat zij allemaal zijn aangesloten bij het Depositogarantiestelsel. Dit maakt sparen buiten Nederland in de praktijk net zo veilig als sparen in Nederland. Wel dien je er goed op te letten dat dit depositogarantiestelsel daadwerkelijk van kracht is. Indien dit niet het geval, is dan loop je wel degelijk een risico.

Er zijn  inmiddels aardig wat Nederlanders die een spaarrekening hebben geopend bij de Bigbank, of die dit gedaan hebben via Raisin. Op die manier profiteren zij van een hogere rente, die deze spaarrekeningen bieden. Deze rente ligt doorgaans vele malen hoger dan de spaarrente die Nederlandse banken vergoeden.

Hypotheek vervroegd aflossen

Nederlanders kiezen er ook regelmatig voor om de hypotheek vervroegd af te lossen. Extra aflossen zorgt ervoor dat je minder hypotheekrente gaat betalen. 

Toch is dit in mijn persoonlijke opinie niet altijd de beste keuze.Want waarom zou je niet proberen om meer rendement te gaan behalen over het geld dan dat je aan hypotheekrente kwijt bent? 

Met de extreem lage hypotheekrente is dit in de praktijk  eigenlijk vrij eenvoudig. Zeker wanneer je dit doet op basis van een lange termijn. Een langetermijnvisie zorgt er daarnaast ook voor, dat je risico`s aanzienlijk kunt beperken. 

Hypotheek vervroegd aflossen

Los je op dit moment extra af, dan zou ik persoonlijk ook eens naar alternatieven kijken om een hoger rendement te behalen, dan de hypotheekrente die je dient te betalen. Op onze site vind je meer informatie omtrent dit thema.

Investeren om energie te besparen

Recent is ook het isoleren van een huis een optie, wanneer je jezelf afvraagt wat te doen met spaargeld. Het isoleren van een huis zal leiden tot een lagere energierekening. Indien jouw huis al goed geïsoleerd is, dan zou je zonnepanelen en/of een warmtepomp kunnen aanschaffen.

Op die manier zal de energierekening nog lager gaan uitvallen. Zeker gezien de negatieve rente bij een hoger spaarsaldo, zal dit doorgaans een rendabele investering zijn. Daarnaast is er sprake van weinig risico. 

Het zal echter wel langere tijd in beslag nemen, voordat je dergelijke investeringen hebt terugverdiend. Op voorhand is niet exact te zeggen hoelang dit precies is. 

Wat doen met spaargeld

Dit hangt mede af van de ontwikkelingen van de gas- en stroomprijzen. Dat je vele honderden euro`s per jaar kunt besparen, is daarentegen wel weer een zekerheid.

Beleggen

Een hoger rendement op je spaargeld is te realiseren via beleggen. Het grote verschil tussen sparen en beleggen, is het risico dat je loopt. Bij beleggen zal er altijd sprake zijn van een zeker risico. Een financiële buffer aanhouden op een spaarrekening is en blijft verstandig.

ETF`s en indexfondsen

ETF`s en beleggingsfondsen zijn doorgaans de veiligste belegginen. Daarnaast kan je op deze manier een bedrag investeren en dit bedrag gewoon laten renderen. Zonder tussendoor transacties uit te voeren. 

Hierbij dien je niet te kijken naar de korte termijn. Mochten de koersen dalen, dan dien je dat gewoon te accepteren en het geduld en de rust op te brengen, totdat de prijzen weer gaan stijgen.

Vastgoed

Investeren in vastgoed levert nog steeds een mooi rendement op. Indien je over veel spaargeld beschikt, dan kan jezelf een beleggingspand aanschaffen. Door een huis te kopen, dit te verhuren en eventueel in de toekomst weer met winst te verkopen, kan je een mooi rendement behalen.

Indien je over minder spaargeld beschikt dat je wilt gaan investeren, bijvoorbeeld duizend euro, dan kan je dit doen via een crowdfunding website zoals Reinvest24. Dit P2P platform maakt het mogelijk, om al vanaf 100€ te investeren in verschillende vastgoedprojecten.

Risicovolle investeringen

Wanneer je wel van een beetje risico houdt, dan kan je jezelf ook gaan richten op crypto of turbo`s. Je dient jezelf er dan wel bewust van te zijn, dat je dan ook grote risico`s loopt. Indien dit verkeerd uitpakt, dan kan je ook veel geld verliezen 

Wat te doen met spaargeld zal dan niet meer relevant zijn. Geld wat je op termijn nodig hebt, zou je dan ook niet op deze manier moeten investeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *