Sabbatical nemen

Een sabbatical nemen is best een gewaagde stap. In de meeste gevallen dien je jouw baan op te zeggen. En op het moment dat je weer terugkomt, dan is het maar afwachten of je snel weer aan de bak kunt. In onze opinie is goed plannen dan ook essentieel. Je  dient hier eigenlijk al een aantal jaren van tevoren mee te beginnen.

Onbetaald of betaald verlof nemen?

Wanneer jouw werkgever jou voor langere tijd onbetaald verlof toestaat, dan wordt de stap veel eenvoudiger. Je dient er dan alleen nog voor te zorgen dat je voor een lange periode rond kunt komen. Zonder jouw maandelijkse salaris te ontvangen. Een paar maanden zal dat nog wel lukken. Maar als je voor een half jaar, of zelfs een geheel jaar vertrekt, dan zal je toch een fors bedrag nodig hebben.

Indien je over veel vakantiedagen beschikt, dan kan je wellicht een gedeelte van de periode vakantie opnemen. Op die manier heb je in ieder geval een gedeelte van jouw sabbatical een inkomen, omdat je dan als het ware betaald verlof neemt. Of jouw collega`s hier blij mee zij, is weer een ander verhaal. Zij zullen wellicht voor een langere periode jouw werkzaamheden dienen over te nemen.

Wettelijk kader

Hoe lang je vakantie kunt nemen, wordt doorgaans via de CAO`s geregeld. Ook de lengte van onbetaald verlof wordt via CAO`s geregeld. Het is verstandig om eerst eens te kijken waar je recht op hebt, alvorens je daadwerkelijk een sabbatical neemt. Je hebt doorgaans geen wettelijk recht op een sabbatical. Overleg met je werkgever is dan ook essentieel. 

In het geval je ontslag dient te nemen, kan je in ieder geval proberen afspraken te maken, voor het moment dat je weer wilt gaan werken. De enorme krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers wellicht flexibel zijn op dit punt.

Waarom een sabbatical nemen?

Een sabbatical geeft je de tijd om leuke dingen te doen en die lange reis maken waar je al jaren van hebt gedroomd. De meeste mensen kiezen ervoor om te gaan reizen. Helaas dienen we steeds langer te werken. Dan is het nog maar afwachten hoe mobiel je bent tegen de tijd dat het pensioen is aangebroken. 

Daarnaast zullen bepaalde dingen wellicht niet meer mogelijk zijn. Veel activiteiten kan je nu eenmaal beter ondernemen wanneer je jonger bent.

Je kunt echter ook een sabbatical nemen, om jouw leven of carrière een nieuwe wending te geven. Zo kan je een cursus of studie gaan volgen en daarna op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Frisse start

Het leven gaat steeds sneller en we worden steeds drukker. Hierdoor neemt de dagelijkse stress alleen maar toe.

Vanuit dat oogpunt kan het verfrissend werken, om er eens voor langere tijd tussenuit te gaan. 

De kans is dan groot, dat op het moment dat je weer terugkomt, dat je dan weer nieuwe motivatie hebt gevonden.

Dit is toch geheel anders, dan dat je een periode vrij neemt om een week of 3 op vakantie te gaan. Dan zit je al snel weer in de dagelijkse sleur.

Frisse start na sabbatical

Waar dien je rekening mee te houden?

Op het moment dat je jouw baan opzegt, dan komt er geen geld meer binnen. Je dient er dus voor te zorgen, dat je over voldoende geld beschikt om van te leven. Stel dat je er een jaar tussenuit gaat, dan heb je toch een fors bedrag nodig. Een spaarplan maken zou dan ook de eerste stap dienen te zijn.

Zeker als je ook van plan bent om veel te gaan reizen. De kosten zullen dan hoger uitvallen dan je was gewend. Zelfs als je naar relatief goedkope locaties gaat, dan zal het altijd tegenvallen wat je uitgeeft. Want het is uiteraard ook de bedoeling dat je gaat genieten en leuke tripjes gaat maken.

Hoeveel geld heb je nodig?

De eerste stap zou het bepalen van het budget dienen te zijn. Hiervoor dien je alvast grofweg jouw plannen te maken. Hierbij zou ik er persoonlijk rekening mee houden, dat je ook geld nodig hebt wanneer je weer terugkomt. Wellicht vind je niet direct een baan. Ik zou er zeker rekening mee houden, dat je genoeg geld hebt voor een maand of 3, op het moment dat je weer terugkeert in Nederland.

Een sabbatical van een jaar zal geen grote invloed hebben op pensioenopbouw. Toch is dit ook iets om niet te vergeten. Wellicht zou je, om het gemiste pensioen te compenseren, ook een extra lijfrenteverzekering kunnen afsluiten. Zo voorkom je dat je later krap bij kas komt te zitten.

Alternatieve inkomsten generen

Naast de mogelijkheid om een budget bij elkaar te sparen, om zodoende een sabbatical te nemen, zou je ook een passief inkomen kunnen opbouwen.

Wellicht niet zoveel dat je hier alles van kunt betalen, maar in ieder geval dat er wel sprake is van bepaalde inkomsten.

Je kunt bijvoorbeeld gaan investeren of beleggen en hier rendement mee gaan  behalen. Dat rendement kan je dan aanwenden om in het levensonderhoud te voorzien. Crowdfunding biedt bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden, waarmee je mooie rendementen kunt behalen.

Of je start een eigen project om online geld te gaan verdienen. Ook hiervan kun je profiteren tijdens je sabbatical.

Alternatieve inkomsten

Huis verhuren

Een andere interessante optie is het verhuren van jouw huis. Zeker op het moment dat je jezelf in het buitenland bevindt. Je dient dan wel in het bezit te zijn van een koophuis. De huur opzeggen van een huis is op dit moment overigens geen goed idee. Je loopt dan het risico dat je bij terugkomst lang op een nieuw huis dient te wachten. Als je dat een jaar geleden had gedaan, dan zat je nu met een fors probleem.

Het verhuren van een huis brengt het nodige met zich mee. Daarnaast wil je ook dat er goed met jouw huis wordt omgesprongen. Vanuit dat oogpunt zou ik hiervoor een professional inschakelen. En ook iemand die toezicht houdt op de verhuurders. 

Want vergeet niet, dat de huurder waarschijnlijk ook weten dat je wellicht in een ver land verblijft. Dat maakt dergelijke huurconstructies interessant voor kwaadwillenden.

Een sabbatical nemen is een prima idee. Begin echter wel op tijd met plannen, sparen en zorg dat je goede afspraken maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *